Pages - Menu

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο φτωχότερος θα πληρώσει πιο ακριβά τα ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης


mykonosticker.blogspot.com

Η Σλοβακία αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των πιέσεων που ασκεί η κρίση χρέους στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Η πολιτική σταδιοδρομία της Σλοβάκας Πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντίκοβα ανατράπηκε από τα τελευταία σχέδια διάσωσης της Ε.Ε. Η Ραντίκοβα, ο κυβερνητικός συνασπισμός της οποίας ανήλθε στην εξουσία στα μέσα του 2010, τον περασμένο μήνα έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης που αφορούσε το μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης. Οι νομοθέτες της Μπρατισλάβα υποχρεώθηκαν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα προκειμένου να επιτραπεί στην Ραντίκοβα να παραμείνει ως υπηρεσιακή Πρωθυπουργός έως το Μάρτιο, οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον θα δυσκολευτεί να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ υπονομεύει την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών, ιδίως των μικρότερων χωρών που δεν έχουν μεγάλη επιρροή στις κοινοτικές αποφάσεις. Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά όχι πριν ένας από τους πολιτικούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να ρίξει την Ραντίκοβα.

Εν πάση περιπτώσει, οι αλλαγές των εθνικών κυβερνήσεων δεν είναι πολύ πιθανό ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες του μηχανισμού διάσωσης. Το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι ότι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση χρέους είναι μονόδρομος και όλοι πρέπει να ακολουθήσουν την πεπατημένη. Τον περασμένο μήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι τα κράτη της Eυρωζώνης θα υποστούν περιορισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν δεν καταφέρουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη μείωση του ελλείμματος.

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά ως προς το ποιος φέρει το βάρος του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης θα μπορούσε να ενισχύσει τα επιχειρήματα των ευρω-σκεπτικιστών, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στο ευρωπαϊκό μπλοκ από όση έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα οι κοινοβουλευτικοί διαπληκτισμοί. Η Σλοβακία, λόγου χάρη, η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης, θα καταβάλει ή εγγυάται το ισοδύναμο του 11,7% του ΑΕΠ της για το EFSF, σύμφωνα με τον Radoslav Tomek του Bloomberg. Η Εσθονία, το φτωχότερο κράτος στη ζώνη του ευρώ, αναλαμβάνει μερίδιο ίσο με το 13,9% του ΑΕΠ της. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 8,5% του ΑΕΠ για τη Γερμανία και 8,2% του ΑΕΠ για τη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.