Pages - Menu

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Προετοιμασίες τραπεζών για …δραχμή!

(Ανανεωμένο). Το PSI δεν πάει καλά μέχρι στιγμής, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να θολώσουν τα νερά. Ήδη έχουν ρίξει τον πήχη στο 75% αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα καθώς ξένα funds, μετά από το ισπανικό Vega, ετοιμάζονται να κηρύξουν αντάρτικο κι όχι μόνο αλλά να πάνε την Ελλάδα και στα δικαστήρια. Να υπενθυμίσουμε ότι το 75% είναι το ποσοστό εκείνο που επιτρέπει ουσιαστικά την υποχρεωτική συμμετοχή και του υπολοίπου 25% στο πρόγραμμα του κουρέματος.




Στην Ελλάδα έχουν αρχίσει κάποιοι να σκέφτονται μήπως το «κούρεμα» πιάσει και τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή κάθε πολίτη που αγόρασε ομόλογα γιατί πίστεψε ότι είναι ασφαλής επένδυση. Η παρέμβαση του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς την Παρασκευή, δείχνει τι σκέπτονται να κάνουν. Ο Μιχάλης Σάλλας είπε ότι δεν πρέπει να κουρευτούν τα ομόλογα των φυσικών προσώπων, αλλά είναι άλλο τι θα γίνει κι άλλο τι θα ήθελε αυτός.



Έτσι, λοιπόν, μια πιθανή αποτυχία του PSI –υπενθυμίζουμε αυτός ήταν ο λόγος που έγινε η κυβέρνηση συνεργασίας – θα σημάνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας αφού είναι προαπαιτούμενο για να δοθεί η μεγάλη δόση των 89 δις ευρώ τον Μάρτιο και να προχωρήσει γενικότερα η διαδικασία νέας δανειοδότησης με παράλληλη μείωση του χρέους.



Όλες αυτές τις εξελίξεις τις γνωρίζουν τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στα dealing rooms των τραπεζών.



Στο εξωτερικό πυκνώνουν τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή. Κάποιες τράπεζες μάλιστα, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάνουν ήδη ασκήσεις ετοιμότητας και stress tests για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποβολή (ακούσια ή εκούσια) μιας χώρας από την ευρωζώνη. Ξεσκονίζουν τα δάνεια που έχουν δώσει σε ελληνικές εταιρείες και ψάχνουν τις απώλειες που μπορεί να έχουν από το δανεισμό προς την Ελλάδα.



Πληροφορίες μας όμως κάνουν λόγο ακόμη και για ελληνικές τράπεζες που προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στη δραχμή. Ψάχνουν τα κόκκινα δάνειά τους, αυτά δηλαδή που δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν άμεσα, κάνουν διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να μπει το τραπεζικό σύστημα ομαλά στο νέο νόμισμα, μετρούν τις απώλειές τους και τα μελλοντικά οφέλη τους, βάζουν κάτω τη δανειοδότηση σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.



Φημολογείται ότι κορυφαίο στέλεχος τράπεζας ανέφερε ότι εντός των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αρχίσει οι διαδικασίες μετατροπής του χαρτοφυλακίου τους σε δραχμή ή μπορεί και σε ευρώ αλλά με άλλη μορφή (αυτό που λένε για ευρώ δύο ταχυτήτων και διαφορετικών ισοτιμιών). Επίσης, αναζητούν την ισοτιμία με την οποία θα κλειδώσει το νέο νόμισμα αλλά και οι τρόποι που θα γίνει η μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε δραχμή ώστε να πιαστούν όλοι στο δόκανο. Μόλις γίνει η μετατροπή με τη νέα ισοτιμία θα επιστρέψει σε συνάλλαγμα αλλά τα λεφτά θα είναι κουτσουρεμένα.



Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει σήμερα 100 ευρώ στην τράπεζα, αυτά θα μετατραπούν σε δραχμή με την ισοτιμία που θα οριστεί, και στη συνέχεια θα επιστρέψουν σε ευρώ ή στο συνάλλαγμα που ήταν πριν, ασφαλώς υποτιμημένα. Με τον τρόπο αυτό δε θα γλιτώσουν ούτε εκείνοι που έχουν τα χρήματά τους σε ευρώ, δολάρια ή γεν αφού μέσα σε λίγες ώρες θα έχει μειωθεί το κομπόδεμα σε ποσοστό που θα οριστεί μόλις γίνει η επιστροφή στη δραχμή.



Όλοι απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο, όμως, η κατάσταση είναι δραματική. Δεν έχει σημασία ποιος μας έφερε στο ύστατο σκαλοπάτι της οικονομικής εξαθλίωσης αλλά τι γίνεται από εδώ και πέρα. Αν κάποιοι ήθελαν να κάνουν την Ελλάδα… Αλβανία το καταφέρνουν σιγά – σιγά. Θα γίνουμε Αλβανία του Χότζα, πλήρως απομονωμένη από τις ξένες αγορές, με κλειστά σύνορα. Μια χώρα που όλα θα πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.