Pages - Menu

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Γιατί θα πρέπει να ανήκουμε στην ΕΕ, αν μας καταστρέφει;


του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*
(Συνέντευξη στην Julia Vladimirova). 

Συμμετείχατε στην αντιπροσωπεία που διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Γιατί είστε τώρα εναντίον της ;

Ήμουν στην ομάδα που διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, όπως λεγόταν τότε. Η απόφαση να ενταχθεί η χώρα στην ΕΟΚ ελήφθη το 1975 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για δύο πολιτικούς λόγους : Ο πρώτος ήταν η εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, που μόλις είχε αποκατασταθεί μετά την επτάχρονη δικτατορία. Ο άλλος ήταν να μας δώσει κάποια προστασία κατά της Τουρκίας, που είχε μόλις εισβάλει στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Τότε ​​η ΕΟΚ ήταν ένας σοβαρός Οργανισμός. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας είχε προσφέρει τεράστια βοήθεια στις δημοκρατικές δυνάμεις για να πολεμήσουν εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος .

Τώρα θέλετε να πάτε τη Μέρκελ και τον Μπαρόζο στο δικαστήριο και να φύγετε από την ΕΕ. Τι προκάλεσε τέτοια ριζική αλλαγή στην  άποψή σας ;

Τον Δεκέμβριο του 2009 έδωσα στην ελληνική εφημερίδα ” Ελευθεροτυπία ” μια συνέντευξη με....
τίτλο «Εφιάλτης μια φασιστική Ευρώπη» . Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ γίνεται όλο και πιο αντιδημοκρατική. Δεν είναι πλέον ο δημοκρατικός οργανισμός στον οποίο είχαμε ενταχθεί. Και καταστρέφει τα κράτη-μέλη της. Στην Ελλάδα αυτό γίνεται με τα μέτρα λιτότητας που μάς έχει επιβάλει. Όλα καταστρέφονται: η κοινωνία μας, η οικονομία μας, ο πολιτισμός μας, η παιδεία μας και ο λαός μας. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να παραμείνουμε σε έναν οργανισμό που μάς καταστρέφει; Μόνο ένας μαζοχιστής θα το έκανε. Θα έλεγα ότι η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από μια νέα ΕΕ που θα λειτουργεί προς όφελος των ευρωπαϊκών λαών και όχι για τα συμφέροντα των ευρωπαίων τραπεζιτών.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους ανθρώπους που πιστεύουν στην ΕΕ; Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία υπάρχει επίσης κρίση. Στη Σόφια γίνονται διαδηλώσεις. Όλοι οι διανοούμενοι, η ελίτ, αλλά και νέοι μορφωμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μέλλον τους βρίσκεται εντός της ΕΕ και ότι αυτή θα βοηθήσει τη χώρα μας στην επίτευξη υψηλότερων προδιαγραφών, υψηλότερων μισθών. Τι θα λέγατε σε αυτούς τους ανθρώπους ;

Θα ήθελα να τους πω να παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτό που συμβαίνει σε μας πιθανότατα θα συμβεί και σε αυτούς. Η ΕΕ μάς είπε ότι, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να καταλήξουμε στο βουλγαρικό επίπεδο μισθών. Ωστόσο, σε σάς ποτέ δεν θα πει ότι θα πρέπει οι μισθοί σας να γίνουν σαν τους ελληνικούς – μάλλον θα σάς πρότεινε τους μισθούς του Πακιστάν. Όμως δεν θα ήθελα να τους επιβάλω τη γνώμη μου. Απλώς ας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ας καταλήγουν σε συμπεράσματα.

Πώς δημιουργήθηκε το ΕΠΑΜ ;  Ξέρω ότι προέκυψε από το κίνημα διαμαρτυρίας του 2010 .

Τα μέλη του ΕΠΑΜ προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα: από την κομμουνιστική αριστερά, από το κέντρο και από τη δεξιά. Είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από τις διαδηλώσεις του 2010 . Έγινε τυπικά κόμμα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Συμμετείχαμε στις πρώτες εκλογές που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης και λάβαμε 60.000 ψήφους ή το 1 % του συνολικού αριθμού ψήφων προς κόμματα, αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό για ένα κόμμα ηλικίας μόλις 6 μηνών. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή καθεστώτος. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και τα μνημόνια. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης και στη συνέχεια την εκλογή μιας Συντακτικής Συνέλευσης που θα διαμορφώσει το νέο Σύνταγμα που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαγορεύσει την εκλογή πρώην πολιτικών στο Κοινοβούλιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα στα νέα μέλη του Κοινοβουλίου να υπηρετούν όχι περισσότερες από δύο θητείες, βάζοντας έτσι τέρμα  στο επάγγελμα «πολιτικός». Θα πρέπει επίσης να βγούμε πρώτα από την Ευρωζώνη και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να δικαστούν όλοι όσοι συνέβαλαν στην καταστροφή της χώρας. Και επίσης να κατηγορηθούν οι Βρυξέλλες ενώπιον αρμόδιων Διεθνών Δικαστηρίων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – αφού περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα έχουν αυτοκτονήσει λόγω της πίεσης από την κρίση – και να απαιτηθεί αποζημίωση για την προκληθείσα ζημία. Με λίγα λόγια αυτό είναι το πρόγραμμα του ΕΠΑΜ.

*O Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος είναι διπλωμάτης τρίτης γενιάς και πρώην πρέσβης της Ελλάδα στον Καναδά, την Πολωνία και την Αρμενία. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Εξαιρετικά έμπειρος σε θέματα της ΕΕ και σε ό, τι συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος ήταν κατώτερος διπλωμάτης στην ομάδα που διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τώρα είναι κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και πιστεύει ότι η ΕΕ καταστρέφει τη χώρα του. Είναι μέλος του ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο), κινήματος που ιδρύθηκε στον απόηχο των διαδηλώσεων του 2010 και του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.