Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Δικαστικό «χαστούκι» για τον ΕΝΦΙΑ 17-9-2014 . ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.

Σίγουρα διαβάσατε στα συστημικά ΜΜΕ πως πληθαίνουν οι προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ και το ζήτημα θα λυθεί σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ.

Δεν διαβάσατε, γιατί απλά δεν το ήξεραν, ότι η πρώτη δικαστική ήττα για τον ΕΝΦΙΑ, έχει γραφτεί ήδη. 

Την πρώτη δικαστική βολή, λοιπόν την έριξε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έστω και αν η απόφαση αποφορά παρεπόμενη διάταξη και όχι τον πυρήνα του φόρου. 
Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
(ΕΣΔΑ) τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι, για να ξεκινήσει οποιαδήποτε δίκη που αφορά ακίνητο, πρέπει να προσκομιστεί πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) της τελευταίας πενταετίας ή ότι έχει απαλλαγή ο διάδικος από τον ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά δηλαδή το δικαστήριο θεωρεί ότι η διάταξη αποστερεί από τον πολίτη το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη και λόγω αυτής της αδυναμίας ανοίγει ο δρόμος για τη λεηλασία των ακινήτων, χωρίς ο ιδιοκτήτης να μπορεί, λόγω ΕΝΦΙΑ, να προστατεύσει την περιουσία του.

Ο ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε με το νόμο 4223/2013 και λίγο αργότερα (4174/2013) προστέθηκε διάταξη η οποία προβλέπει ότι «είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝΦΙΑ» πιστοποιητικό της Δ.Ο.Υ. που να βεβαιώνει την πληρωμή ή τη ρύθμιση ή την απαλλαγή του προσφεύγοντα στην Δικαιοσύνη από τον ΕΝΦΙΑ για τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Οι δικαστές απαντούν ότι «ο δικονομικός φραγμός» που τίθεται με την επίμαχη διάταξη (προσκόμιση βεβαίωσης ΕΝΦΙΑ) «σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας υπό το φως των σημερινών δυσχερών οικονομικών συνθηκών, που βιώνουν οι πολίτες που φέρουν το βάρος αυτών, ουσιαστικά στερεί αυτούς της απλής δυνατότητας προσφυγής στο δικαστήριο… η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, παράλληλα προς υφιστάμενους άλλους φόρους, δεν πρέπει να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και δεν πρέπει να εξαρτά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τις συγκεκριμένες φορολογικές του υποχρεώσεις…

Σε διαφορετική περίπτωση θα ελλοχεύει ο κίνδυνος ο υπερχρεωμένος ιδιοκτήτης να μην είναι σε θέση να προσκομίσει το επίμαχο πιστοποιητικό και η εμπράγματη αγωγή του με την οποία ζητεί να προστατεύσει το δικαίωμα της κυριότητάς του, που του παρέχει άμεση, απόλυτη και καθολική εξουσία πάνω στο ακίνητο, θα πρέπει να μην εκδικασθεί για λόγους μη ουσιαστικούς».

Πάντως για την πιλοτική δίκη που έπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ο βασικός λόγος για την αντισυνταγματικότητα του φόρου, αφορά στις αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες υπολογίστηκε αυτός, οι οποίες δεν είναι απλώς εξωπραγματικές αλλά και εν πολλοίς ψεύτικες. Αυτή θα είναι η αιχμή του δόρατος.
 Άλλωστε ήδη κάτοικοι της Νέας Μάκρης έχουν δικαιωθεί στο ΣτΕ για αυτήν ακριβώς την αναντιστοιχία των αντικειμενικών αξιών.

πηγη: Kontra News   17-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.