Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Κοντή (θεσμική) μνήμη

Σχετικά με τις σημερινές κυβερνητικές δηλώσεις περί «απόπειρας υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών»:

Σήμερα, ο λαός στη Θεσσαλονίκη έθεσε κεντρικό ζήτημα θεσμών, αφού επιβεβαίωσε την ορθότητα της συνταγματικής διάταξης του 1975, που καταργήθηκε με την αναθεώρηση του 1986, σχετικά με τη δυνατότητα του ΠτΔ να διαλύει τη Βουλή.

Κατά το Σύνταγμα του 1975, ένα ειδικό συμβουλευτικό όργανο γνωμοδοτούσε για τις πράξεις του Προέδρου. Επρόκειτο για το «Συμβούλιο της Δημοκρατίας», αποτελούμενο από τους (δημοκρατικά εκλεγμένους) διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας, τους διατελέσαντες Πρωθυπουργούς, του Πρωθυπουργού, τον Αρχηγό της Αξ. Αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Βουλής. Μετά από γνώμη αυτού του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή, δηλαδή να προκηρύξει εκλογές, όταν κατά την κρίση η Βουλή βρισκόταν σε «προφανή δυσαρμονία προς το λαϊκό αίσθημα ή η σύνθεσή της δεν μπορούσε να εξασφαλίσει κυβερνητική σταθερότητα». Επίσης είχε το δικαίωμα να προκηρύξει δημοψήφισμα «επί κρίσιμων εθνικών θεμάτων» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών ή της κυβέρνησης.
(από τη σελίδα anatheorisi.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.