Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Σχεδιάζουν την μονιμοποίηση του χαρατσιού

Εντός του πρώτου διμήνου και αφού εγκριθεί από την τρόικα και επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές, ενοποίηση φόρων στην ακίνητη περιουσία, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος 1 εκατ. επιτηδευματιών αλλά και επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες των νοικοκυριών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να συνοδεύεται με μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αφού το θέμα παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. Το νέο φορολογικό πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Καθολικό «πόθεν έσχες»: Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες είτε αποταμιεύονται.

2. Νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματος περίπου 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα λαμβάνονται υπόψη ο τόπος στον οποίο ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα, τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, καθώς και το εάν υπάρχουν εργαζόμενοι υφιστάμενοι στον επιχειρηματία ή επαγγελματία.

3. Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ.

4. Ένας φόρος στα ακίνητα: Γίνονται σχεδιασμοί για την ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

5. Απόδοση ΦΠΑ: Εξετάζεται αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της καθιέρωσης αυτόματης καταβολής τη στιγμή της συναλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.