Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μέτρα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ παίρνει η Ελβετία



Η Ελβετία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο, κλιμάκωσης της κρίσης της Ευρωζώνης, ακόμη κατάρρευσης του ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ελβετική κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μαζική φυγή στην ασφάλεια του ελβετικού φράγκου.

Ήδη ομάδα ειδικών εξετάζει την προσφυγή σε αρνητικά επιτόκια και στον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, δήλωσε χθες στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Eveline Widmer-Schlumpf. Με τα αρνητικά επιτόκια θα επιβάλλονται, σε αλλοδαπούς με λογαριασμούς σε ελβετικά φράγκα φορολογικές ποινές.

Χάρη στις υγιείς κρατικές επιχειρήσεις και την ισχυρή εξαγωγική της οικονομία το ελβετικό φραγκο, θεωρείται παγκοσμίως το πιο ασφαλές νόμισμα. Αυτός είναι και ο λόγος που στις αρχές της οικονομικής κρίσης, το φράγκο υπερτιμήθηκε σημαντικά. Η υπερτίμηση όμως απειλεί με στραγγαλισμό την εξαγωγική βιομηχανία της Ελβετίας. Με υπολογισμό σε ευρώ, το κόστος εργασίας ανά μονάδα αυξήθηκε πολύ περισσότερο απ΄ ότι στη Ελλάδα.

Για να τεθεί η υπερτίμηση υπό έλεγχο, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, έβαλε ως κατώτατο όριο της ισοτιμίας του ευρώ έναντι ενός φράγκου 1,20 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.