Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Συνταξιοκτόνος προϋπολογισμός!


agonaskritis.gr
Με το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υλοποιεί τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που αναμένεται να είναι πολύ σκληρότερο για τα επόμενα χρόνια. Η Ν.Δ., ενώ δεσμεύτηκε να μην ψηφίσει νέα μέτρα, εν τούτοις υπερψηφίζει τον πιο «συνταξιοκτόνο» προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους!Ο προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος, κατά τις επιταγές των δανειστών, επιβαρύνει κυρίως τους μισθούς και τις συντάξεις. Οι ασφαλισμένοι εν γένει (συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με σύμβαση οποιασδήποτε μορφής στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή στις ΔΕΚΟ) καλούνται να πληρώσουν μαζί με άλλα 16 νέα μέτρα που αυξάνουν τη φορολογία τη νέα συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2011 για το χρέος.

Η κρατική χρηματοδότηση στο Ασφαλιστικό Σύστημα μειώνεται κατά 9% (ΙΚΑ -41,6%, ΟΓΑ -23,5%, ΟΑΕ -10,6%, ΝΑΤ -11,5%) και έπονται τα άλλα Ταμεία. Δηλαδή ποσό παραπάνω από 1,5 δισ. ευρώ περιέρχονται στους δανειστές από τις μικρές ελληνικές συντάξεις. Στο ίδιο και μεγαλύτερο ποσοστό θα περιορίζεται σταθερά η κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2060, αφού η τρόικα επέβαλε -και το πολιτικό προσωπικό δέχθηκε- το ελληνικό κράτος να διαθέτει το μικρότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ (μέση αύξηση 2,5% επί του ΑΕΠ) από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη!!!

Περαιτέρω, με το «κούρεμα» των ομολόγων, τα Ταμεία θα χάσουν 13 δισ. ευρώ περίπου. Από αυτήν ακριβώς την απώλεια θα προέλθει το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή η πλήρης αφαίμαξη της οικονομίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε οι δημόσιες δαπάνες να ισοσταθμίζουν τα έξοδα.

Έχει περάσει όμως εντελώς στα κρυφά από τη συντονισμένη μνημονιακή παραπληροφόρηση ότι οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών για την κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και ο «κουμπαράς» των εργαζομένων για τον σχηματισμό των εφάπαξ και των άλλων προνοιακών βοηθημάτων και παροχών, με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου (2.7.2011) αναγορεύονται σε «δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη», πράγμα που ουσιαστικά συνιστά μια παρανομία πρώτου μεγέθους! Αυτό αποσκοπεί στο να αποχωρήσει σταδιακώς το κράτος από τη στήριξη του Συνταξιοδοτικού Συστήματος.

Η ανεργία όμως καλπάζει και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου του προϋπολογισμού, θα ανέλθει την επόμενη χρονιά επισήμως στο 17,1% (η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη), πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι κατά πολύ μειωμένα. Κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας στερεί από το ΙΚΑ 340 εκατ. ευρώ ετησίως σε εισφορές, όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.

Εξάλλου, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Το άρθρο 37 του ν. 4024/2011 θα οδηγήσει στην πιο βίαιη αναδιάρθρωση εθνικού ιδιωτικού μισθολογίου, που έχει συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, κάθε μονάδα μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα στερεί 140 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, όπως επίσης έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Κουτρουμάνης. Μόνο για το 2011, από τις παραπάνω αιτίες, το ΙΚΑ έχει απωλέσει εισφορές 3 δισ. ευρώ (!), όπως δήλωσε πρόσφατα η Διοίκησή του!

Σ’ αυτόν τον υπολογισμό της ανεργίας και της συντριβής των μισθών του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ο προϋπολογισμός της ύφεσης κατά 2,8% για το 2012, που όμως είναι πολύ αισιόδοξο ποσοστό, αφού αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως άλλωστε και φέτος! Στο ποσοστό αυτό της ανεργίας επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται και οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και μαγαζάτορες, που κλείνοντας το μαγαζί τους ή σταματώντας το επιτήδευμά τους, δεν πρόκειται να βρουν θέση μισθωτής εργασίας, ούτε θα μπορέσουν να καταβάλλουν τις εισφορές στο Ταμείο τους (ΟΑΕ). Επομένως η απώλεια πόρων από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Παρά όμως αυτή την εξόφθαλμη και τραγική συνθήκη, η κυβέρνηση «πετσοκόβει» τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος για να παρουσιάσει δήθεν πρωτογενή πλεονάσματα! Κι ενώ η ανεργία θα αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού περικόπτει τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ κατά 264 εκατ. ευρώ, δηλαδή -35% περίπου! Αν υπολογιστεί ότι φέτος οι εισφορές στο ΙΚΑ ήταν μειωμένες κατά 17% περίπου, φαντάζεται κανείς τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο, που -συν τοις άλλοις- ο Οργανισμός θα έχει μείωση της χρηματοδότησης κατά 41%!!

Επιπλέον απώλεια εισφορών για το ΙΚΑ θα υπάρξει από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ασφάλιση ΙΚΑ), καθώς και αυτών που, ενώ είναι ασφαλισμένοι σ’ αυτό, θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία! Έτσι με τις ήδη προγραμματισμένες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, που θα έχουν ευθεία επίδραση στο Ασφαλιστικό Σύστημα, θα επέλθει και περαιτέρω δραστική μείωση για τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, όπως επίσης και μεγάλη μείωση (έως και 50%) της επικουρικής σύνταξης πολλών επικουρικών Ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΜΤΠΥ κ.λπ.).

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τον «χαρωπό» αυτό προϋπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ότι η νέα κυβέρνηση κανιβαλίζει επί του ετοιμοθάνατου σώματος του Ασφαλιστικού Συστήματος. Το Κοινωνικό Κράτος καταλύεται και όλοι οι συν-Έλληνες προετοιμάζονται για τα νέα «πέτρινα» χρόνια που μας επιφυλάσσει η συμφωνία για την μικρή και ανεπαίσθητη μείωση του δημόσιου χρέους εν σχέσει με τις διαχρονικές απώλειες του κοινωνικού σώματος.

Όταν από την άνοιξη του 2008 (βλ. «Το Τέλος του Κοινωνικού Κράτους; Αριστερά και Συνδικάτα μπροστά στην Απορρύθμιση», Εκδ. Οργ. Λιβάνη, Μάρτιος 2008) και τον Απρίλιο του 2010 (βλ. «Ασφαλιστικό Ώρα Μηδέν. Το μέλλον των συντάξεων», Εκδ. Οργ. Λιβάνη, Μάιος 2010) γράφαμε για τα πλήγματα που θα δεχθεί το Κοινωνικό Κράτος, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο ελληνικός λαός θα είχε απωλέσει τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!

Τώρα αποκαλύπτεται το μέγεθος της κοινωνικής επιδείνωσης που εκπλήττει όλους για τη σκληρότητα και τη βιαιότητά της. Τώρα αποκαλύπτεται η φύσης της υπαγορευμένης από την Ε.Ε. τρικομματικής κοινοβουλευτικής στήριξης νέας κυβέρνησης υπό τον τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Παπαδήμο.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.