Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ό,τι και να γίνει, δεν θα πεινάσουμε...

Οι λεγόμενοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τα δύο τελευταία χρόνια, περνάνε το μήνυμα ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει ή επιστρέψει στη δραχμή, οι πολίτες θα πεινάσουμε, διότι δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή βασικών τροφίμων.

Της Σοφίας Χρυστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr
 
Χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας παρουσιάζοντας σχετική έρευνα της συνομοσπονδίας προσπάθησε να καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Ακόμη και αν γυρίσουμε στη δραχμή, δεν θα πεινάσουμε», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου και υποστήριξε ότι ως χώρα είμαστε αυτάρκης σε τρόφιμα σε ποσοστό 95%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια.
«Είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει», επισήμανε ο κ. Καραμίχας, κάνοντας λόγο για κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργείται. Η χώρα έχει επάρκεια σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2010. Σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα, στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε θέση που οι εισαγωγές τροφίμων είναι απαγορευτικές, οι  Έλληνες δεν θα στερηθούν τις ελιές, το λάδι, το ρύζι και τα φρούτα. Πρόβλημα θα δημιουργούνταν με το κρέας και το ψωμί, «αλλά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χοιρινό και το βόειο με κατσικίσιο κρέας, και να φτιάχνουμε ψωμί από σκληρό αντί μαλακό σιτάρι».

Τι δεν θα μας λείψει
Με βάση τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, από το τραπέζι μας δεν θα λείψουν:
- Οι βρώσιμες ελιές. Η παραγωγή καλύπτει το 615% της ζήτησης, όμως το 88,3% της παραγωγής εξάγεται.
- Τα επιτραπέζια σταφύλια (θα μπορούσε να καλυφθεί το 322% της εγχώριας κατανάλωσης. Σημειωτέον ότι το 74% της ελληνικής παραγωγής καταλήγει στο εξωτερικό).
- Τα ακτινίδια (242% επάρκεια, 62% εξαγωγές).
- Η σταφίδα (209% επάρκεια, 57% εξαγωγές).
- Το ρύζι (171% επάρκεια, 51% εξαγωγές).
Επίσης θα επαρκούσε το ελαιόλαδο (151%), αν καλυπτόταν η ποσότητα που εισάγεται (4,33%), το σκληρό σιτάρι (149% η επάρκεια, μόλις 10% της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές). Η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την κατανάλωση σε δημητριακά (82%), φρούτα (128%), τυροκομικά (το 80%), αιγοπρόβειο γάλα (98%) και κρέας (92%), αυγά (91%) και τα πουλερικά (82%). Πολύ χαμηλή αυτάρκεια υπάρχει στο μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το ψωμί (32%) στα όσπρια σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%, στο βόειο κρέας (13%) και στο χοιρινό (38%).

Σε τι θα σημειωθεί έλλειψη
Σε περίπτωση που οι εισαγωγές γίνονταν απαγορευτικές λόγω κόστους, θα μας έλειπαν:
- Οι φακές. Παράγουμε 7.500 τόνους και εισάγουμε άλλες 10.000 τόνους, για να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες.
- Το χοιρινό κρέας. Παράγουμε 111.000 τόνους, αλλά καταναλώνουμε 290.000 τόνους.
- Τα φασόλια: Τρώμε 35.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 24.000 είναι εισαγωγής.
- Το μαλακό σιτάρι. Από το ένα εκατομμύριο τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον η Ελλάδα παράγει μόλις 351.000 τόνους.
- Το βόειο κρέας. Από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται στην Ελλάδα.

Το σκεπτικό της έρευνας
Το ποσοστό της επάρκειας όπως το υπολόγισε η ΠΑΣΕΓΕΣ προκύπτει ως εξής: Από τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα αφαιρούνται όσα εξάγονται και στη συνέχεια προστίθενται τα τρόφιμα που εισάγονται, για να προκύψει η τελική εγχώρια κατανάλωση. Με βάση μια υπόθεση εργασίας, υπολογίζεται σε τι ποσοστό η εγχώρια παραγωγή θα κάλυπτε τη ζήτηση, αν δεν κάναμε εισαγωγές από το εξωτερικό, αλλά ούτε εξάγαμε προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει και τις εισαγωγές και πάλι να υπάρχει διαθέσιμο για εξαγωγές, ωστόσο αν σήμερα οι εξαγωγές είναι ζητούμενο σήμερα, θα είναι πολύ περισσότερο αν επαληθευθεί το σενάριο της χρεοκοπίας. Για παράδειγμα, μπορεί να παράγουμε 107.000 τόνους βρώσιμης ελιάς, αλλά στην ελληνική αγορά διατίθενται 13.000 τόνοι (από τους 17.000 τόνους που καταναλώνονται συνολικά), ενώ οι υπόλοιποι 94 χιλιάδες τόνοι εξάγονται.
Σημειωτέον ότι τα αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 25% των ελληνικών εξαγωγών, ωστόσο το αγροτικό ισοζύγιο (διαφορά εξαγωγών - εισαγωγών), αν και μειώθηκε από τα 8 δισ. των προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να είναι αρνητικό κατά 2 δισ. ευρώ. Κοινώς, εξακολουθούμε να εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε.
Τέλος, η μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν απαντά στο ερώτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, καθώς η χώρα μας εισάγει όχι μόνο το πετρέλαιο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή, αλλά και τους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, το πολλαπλασιαστικό και γενετικό υλικό.
 

4 σχόλια:

Κώστας είπε...

Το πετρέλαιο θα είναι πιο φθηνό αρκεί να απαλλάγούμε από τους κανόνες που μας επιβάλλουν ΟΝΕ και ΕΕ, να εθνικοποιήσουμε τα διυλιστήρια και να συνάψουμε τις κατάλληλες διακρατικές συμφωνίες. Οι σπόροι δεν χρειάζεται να είναι εισαγωγής, άμα έχεις επάρκεια στο αγροτικό προϊόν έχεις και στους σπόρους του (καιρός άλλωστε να ξαναθυμηθούμε τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων). Τα λιπάσματα μπορούν να αντικασταθούν από κοπριά, όσο για τα φυτοφάρμακα ήρθε ο καιρός να εξορθολογίσουμε τη χρήση τους. Πολλαπλασιαστικό και γενετικό υλικό μη σώσουμε και ξαναχρησιμοποιήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Ωραία...
Δεν θα έχουμε στάρι για ψωμί.
Άρα δεν θα έχουμε ψωμί για τα παιδιά μας.
Γάλα για τα παιδιά μας.
Κρέας για τα παιδιά μας.
Αλλά κατά τα άλλα δεν θα πεινάσουμε...
Το πασοκόσκυλο Καραμίχας απευθύνεται σε ηλιθίους.
Γιατί δεν πάτε μια βόλτα σε ένα Ελληνικό σούπερ μάρκετ να δείτε το ποσοστό των αλλοδαπής
προελεύσεως τροφίμων ρε παιδιά?
Γιατί πιστεύετε το λαοπλάνο Καραμίχα???!!

Κώστας είπε...

Δεν πιστεύουμε κανένα λαοπλάνο φίλε μου. Τη λογική μας εμπιστευόμαστε απλά. Ούτε λέμε ότι δεν θα κάνουμε καθόλου εισαγωγές προϊόντων. Φυσικά και θα εισάγουμε ειδικά στην αρχή. Αλλά έχοντας την κατάσταση στα χέρια μας μπορούμε να διαχειριστούμε παραγωγή και εισαγωγές προκειμένου να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Όσο για τις εισαγωγές αυτές μπορούν να γίνονται στην αρχή σε συνάλλαγμα ή ακολουθώντας κι εδώ τη λογική της διακρατικής συμφωνίας. Το παν είναι αυτόί που θα τα κανονίζουν όλα αυτά να κοιτάζουν πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον! Και αυτό κατά τη γνώμη μας μόνο με τις αρχές του ΕΠΑΜ μπορεί να διασφαλιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο νομίζετε.
Δεν έχετε ιδέα για το ποια κατάσταση επικρατεί στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ αγορά τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.
Δεν υπάρχει πια ΕΣΣΔ. Ξυπνήστε παιδιά.
Μέχρι να γίνουν όσα γράφετε θα έχει περάσει ένας χρόνος και τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού (κυρίως γέροι και παιδιά) θα έχουν πεθάνει από την πείνα.
Λίγη υπευθυνότητα και σοβαρότητα ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΟΥΝ.

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.