Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αν ο κ. Σαμαράς είναι ο Δον Κιχώτης, εσείς κ. Τσίπρα, μήπως είσαστε ο Σάντσο Πάντσα;

Χθες ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΔΕΘ, είπε κάτι που έκανε εντύπωση σε όλους μας:

"Μόνον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κινείται εκτός ευρωπαϊκού πολιτικού χρόνου. Φαντασιώνεται, σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας."

Πολλοί πολίτες θα εντυπωσιάστηκαν με αυτή την δήλωση, αλλά ας δούμε την σημασία της παρομοίωσης αυτής σε σχέση με την συνολική και ουσιαστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να πώ ότι κατά την γνώμη μου η παρομοίωση που μας παρουσίασε ο κ. Τσίπρας του κ. Σαμαρά ως Δον Κιχώτη, είναι ατυχής.

Και αυτό γιατί ακόμα και ο φαντασιόπληκτος  Δον Κιχώτης, κάποια στιγμή ήρθε στα λογικά του, ενώ στην περίπτωση του κ. Σαμαρά, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αν όμως συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε στο πλαίσιο της ατυχούς αυτής παρομοίωσης, θα έλεγα ότι ο κ. Τσίπρας μάλλον και αυτός πράττει ως άλλος Σάντσο Πάντσα, γιατί παρουσιάζεται ως αυτός που φαινομενικά προσπαθεί να πει την αλήθεια στον Δον Κιχώτη, αλλά οι πράξεις του τον προδίδουν γιατί τον ακολουθεί στην περιπέτειά τους χωρίς να διορθώνει την φαντασιοπληξία του φίλου του. Ο Σάντσο, παρ' όλα τα λόγια που λέει στον Δον Κιχώτη, πάντα καταλήγει να ακολουθεί και υποστηρίζει τις πράξεις του "Δον", άσχετα με το πόσο εξωπραγματικές, καταστροφικές, βλακώδης και ηλίθιες και αν είναι. Αλλά και εδώ με την σειρά μας, πρέπει να πούμε ότι και η δικιά μας παρομοίωση είναι ατυχής. Γιατί στην ουσία, ο κ. Τσίπρας, ενώ φαίνεται να είναι αντίθετος με τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά, αντίθετα με τον Σάντσο, ο κ. Τσίπρας, συμφωνεί απολύτως ακόμα και με τα λεγόμενά του με την ουσία της παρανοϊκής φαντασιοπληξίας.

Ας δούμε μερικά πράγματα που είπε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Ο κύριος Τσίπρας στην αρχή ομιλίας του θέλησε να αναφερθεί στην "θεσμική" θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνης ως εξής:

"Η Ελλάδα είναι θεσμικά ισότιμος εταίρος της Ευρωζώνης. Με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις που απορρέουν για όλα τα κράτη-μέλη από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Και το Μνημόνιο δεν είναι μέρος των Συνθηκών.
Δεύτερον και σημαντικότερον: Κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει πολιτικό κίνητρο να εξωθήσει καμία χώρα σε οικειοθελή αποχώρηση."


Το ερώτημα, κ. Τσίπρα που θα έπρεπε να σας απασχολεί, δεν θα είναι αν το μνημόνιο είναι ή όχι μέρος κάποιων συνθηκών, αλλά το τι ακριβώς συμπεριλαμβάνεται στην Ευρώπη, εκ των πραγμάτων, στην συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Προσπαθείτε να υπονοήσετε, ότι όλα έχουν καλώς με τις "συμβατικές" συνθήκες και το πρόβλημα βρίσκεται μόνο αποκλειστικά στο μνημόνιο... Αλλά δεν είναι έτσι... Από την μία καταγγέλλετε το μνημόνιο, αλλά από την άλλη, ούτε λέξη για τους "θεσμούς" που το υποστηρίζουν. Η Ιδιωτική ΕΚΤ και τα αφεντικά της, που είναι και μέρος των εφαρμοστών του μνημονίου, για παράδειγμα είναι μέρος των συνθηκών και θεσμών. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και πάλι μέρος των εφαρμοστών του μνημονίου, αποτελούμενο από αψήφιστα μέλη, προφανώς είναι και αυτοί. Το Σύνταγμά μας, το οποίο με τρόπο αντιφατικό, υποβιβάζει την θέληση του Λαού μπροστά στις επιταγές της Ευρώπης είναι μέρος του προβλήματος. Και πολλοί άλλοι οργανισμοί και άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, και πάλι εφαρμοστές του μνημονίου είναι. Και όλοι αυτοί, είναι θεσμικοί... Προς τι λοιπόν η εθελοτυφλία μπροστά στο αυτονόητο;

Ως άλλος Σάντσο Πάντσα κ. Τσίπρα, οι επιμέρους διαφωνίες σας σε κάποια θέματα, δεν συμβαδίσουν με αυτά που κάνετε και την ουσία αυτών που λέτε. Έχετε δηλαδή γίνει όχι απλά δεκανίκι του κ. "Δον", αλλά τόσο θύμα της φαντασίωσης που μας δέρνει, όσο και η δωσίλογη κυβέρνηση.  Οι ρύσεις σας κ. Τσίπρα, γίνονται συνεχώς αντικείμενα χλευασμού και γέλιου από την κυβέρνηση, αλλά εσείς, παρ όλα τα λόγια σας, αποδεικνύετε συνεχώς ότι υποστηρίζετε ουσιαστικά την φαντασίωση που λέγεται "Ευρωπαϊκή Προοπτική μέσα στο Ευρώ". Δεν βλέπουμε απλά το θέατρο του παραλόγου δηλαδή, αλλά θα έλεγα ότι παρακολουθούμε ένα σήριαλ αρρωστημένης φαντασίας όπου και οι δύο πλευρές αγνοούν τον πραγματικό εχθρό, την ίδια ώρα που οι θεατές κραυγάζουν το αυτονόητο... Και ως άλλος Σάντσο Πάντσα, καταλάβατε το πόσο δύσκολο είναι να κυβερνήσετε και το ότι για να κάνεις το σωστό χρειάζονται θυσίες, και γι αυτό αποφασίσατε να συνεχίσετε την "περιπέτεια" με τον Δον Κιχώτη, αγνοώντας την ολοκληρωτική τρέλα που έχει επέλθει σε αυτόν και υποστιρίζοντάς τον.

Τι σημασία έχει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ η όχι;;; Και τι σημασία έχει η παρουσίαση από μέρους σας ότι η κυβέρνηση έχει αθετήσει τα προεκλογικά τους λεγόμενα; Λέτε λοιπόν:

"Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε όλοι: όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή;
Όταν ο κος Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;
Λέμε λοιπόν: Δεν υπάρχει θεσμική πρόβλεψη αποπομπής κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη."


Και γιατί το λέτε αυτό κ. Τσίπρα; Μήπως για να μας πείτε έμμεσα ότι και η δραχμή αλλά και η πιθανή αποπομπή μας από το ευρώ είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε; Δεν είναι κινδυνολογία αυτό; Ενώ καταγγέλλετε τον νυν πρωθυπουργό, συνεχίζετε αμέσως να απαναλάβετε τα ίδια που λέει και αυτός. Και οι δυό σας, κινδυνολογείτε ασύστολα και παράλογα. Αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο, είναι ότι έχετε και εσείς δεχθεί ότι οι "ανεμόμυλοι" της δραχμής και της πραγματικής ανεξαρτησίας, είναι γίγαντες της καταστροφής. Είναι πλέον αυτονόητο όπως είπαμε και παραπάνω, ότι έχετε αποδεχτεί την φαντασίωση και εσείς, άσχετα με το τι λέτε... Και τα λέτε όλα αυτά, όταν οι "εταίροι" μας, ετοιμάζονται για εφαρμογή ολοκληρωτικής σκλαβιάς μέσω των ΕΟΖ, για τις οποίες βεβαίως δεν είπατε τίποτα απολύτως σε σχέση με το ποιός ακριβως θέλει να τις επιβάλει. Γιατί αν λέγατε, τότε η "Ευρωπαϊκή πορεία"  στην οποία τόσο πολύ αγάπη δείχνετε, μετατρέπεται σε πορεία προς στρατόπεδα συγκέντρωσης...

Είναι φανερό, ότι πάσχετε από την ίδια ψευδαίσθηση που έχει και ο "αντίπαλός" σας. Ο κ. Καζάκης, στο δημοσίευμα του στο "Χωνί" της Κυριακής (16-09-12), παρουσίασε μια συνοπτική εικονα του χρέους, όπως θα διαμορφωθεί μέχρι το 2014. Από 300 και κάτι που ήταν τον Ιούνιο του 2012, το χρέος θα διαμορφωθεί στα 497,5 Δις το 2014... Και αυτά αν ακολουθήσουμε τις "θεσμικά" προερχόμενες οδηγίες της Ευρώπης, και όχι μονο του μνημονίου. Και το άλλο που παρουσίασε ο κ. Καζάκης, ήταν η διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας, από το 2001 μέχρι και σήμερα. Μέσα στην "Ευρωπαϊκή προοπτική" σας λοιπόν, μέσα στην Ευρώπη που θέλετε, μέσα στο "θεσμικό" πλαίσιο των συνθηκών που δεχόσαστε, η ανταγωνιστικότητα έπεφτε κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό. Η ανταγωνιστικότητα της Χώρας, αρχίζοντας από την θέση 31 στο 2001, κατέληξε στην θέση 96 σήμερα. Και περίπου το μισό της δραματικής και τραγικής αυτής πτώσης, έγινε κατά τα λεγόμενα "καλά" χρόνια της Ευρωπαϊκής μας περιπέτειας. Δηλαδή από το 2001 μέχρι και το 2008, είχαμε πέσει στην 67 θέση... Πείτε μας κ. Τσίπρα, αυτήν την "Ευρωπαϊκή προοπτική" θέλετε; Δεν αποτελεί "Δον Κιχώτεια" παραίσθηση , να περιμένετε να βγεί καλό από την παραμονή μας κάτω από τον έλεγχο του κατ' εξοχήν κεφαλαίου, που ως "αριστερός" θα έπρεπε να αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι;;;

Είπατε στην ομιλία σας:

"Στόχος τους είναι να βαθύνουν τη λιτότητα και με πειραματόζωο την Ελλάδα, να μετατρέψουν σιγά σιγά όλο τον ευρωπαικό Νότο σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.
Δεν επιθυμούν και δεν επιδιώκουν να χαλάσει το πείραμα με την Ελλάδα.
Το αντίθετο, προσπαθούν να απομονώσουν όσους πήγαν να τους το χαλάσουν."


Μας λέτε ότι "στόχος τους", είναι να γίνει η Ελλάδα μια Ειδική Οικονομική Ζώνη. Πάλι καλά. Τουλάχιστον βλέπετε που πάνε τα πράγματα. Αλλά δεν μας είπατε κ. Τσίπρα, ΠΟΙΟΙ είναι οι "τους" που λέτε, ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί που τόσο αόριστα αποκαλείτε και μόνο με ένα άρθρο; Λέτε για τον "στόχο", αλλά δεν μας είπατε ποιοι είναι αυτοί. Υποψιάζομαι ότι δεν θέλετε να πείτε ποιοι είναι αυτοί, γιατί πολύ απλά δεν θέλετε να τους θίξετε και δεν θέλετε να αποκαλυφθούν οι δικοί σας στόχοι, που προφανώς ΔΕΝ είναι η ανόρθωση της Πατρίδας. Βασίζεστε στο γεγονός, ότι οι "αριστεροί" και λοιποί απληροφόρητοι που θα σας ακούσουν, θα νομίσουν ότι είναι κάποιοι αόρατοι, κάποιοι άλλοι -όχι βέβαια το "θεσμικό και δημοκρατικό" καθεστώς της ευρωζώνης- είναι αυτοί που μας καταστρέφουν... Προς τι η καταγγελία της κακής πράξης αλλά όχι του εγκληματία;

Αφού λοιπόν, αγνοείτε τον δράστη του εγκλήματος, προχωράτε ακάθεκτος στα επόμενα συμπεράσματά σας:

"Επιτίμησε [ο κ. Σαμαράς] – και σωστά –όσους στο εξωτερικό κινδυνολογούν με την παραμονή μας στο ευρώ.
Εξαίρεσε, όμως, για άλλη μια φορά όσους κινδυνολογούν στο εσωτερικό."


Συνεχίζετε κ. Τσίπρα, και λέτε αλλού:

"Σε συνεργασία με κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.
Με τις προοδευτικές και αριστερές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις. Ενεργοποιώντας, παράλληλα, τη «διπλωματία των λαών».
Θα εργαστούμε, για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ευρωζώνης.
Για τον απεγκλωβισμό της από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό.
Θα καταστήσουμε την Ελλάδα, από εντολοδόχο αποφάσεων τρίτων, πολιτικά ισότιμο εταίρο και ουσιαστικό συμμέτοχο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων."


Γιατί κ. Τσίπρα, εσείς δεν κινδυνολογείτε όταν στην ουσία συμφωνείτε απολύτως με τον κ. Σαμαρά σε όλα μα όλα, τα ουσιαστικά; Συμφωνείτε να μείνουμε υποχείρια μιας ιδιωτικής τράπεζας, και των λοιπών "θεσμικών" οργάνων και ατόμων της Ευρωζώνης που καθημερινά επιδεικνύουν την καταστροφική διάθεση έχουν για την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης. Συμφωνείτε με τα θεσμικά όργανα της, που αγνοούν την θέληση των Λαών. Συμφωνείτε, εκ των πραγμάτων, με την ΑΚΡΩΣ καπιταλιστική ιδεολογία των "θεσμικών" οργάνων της Ευρώπης, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσετε να αλλάξετε τίποτα απολύτως στην Ευρώπη με τις άλλες "προοδευτικές" δυνάμεις της... Αφού το ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να αλλάξετε ούτε καν ασήμαντα θέματα στην Ευρώπη, γιατί για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να γίνετε εχθρός των  "θεσμών" που τόσο σέβεστε. Θα πρέπει π.χ., να καταλυθεί η de facto εξουσία του καθ' εαυτού κεφαλαίου που λέγετε ΕΚΤ. Δεν σας ακούσαμε κύριε αρχηγέ της "αριστερής" πλέον αντιπολίτευσης, να λέτε κάτι γι' αυτό...  Και αν κρίνουμε από την άμεση σας χαρά και προθυμία να γίνετε αντιπολίτευση αμέσως μετά τις εκλογές, και όχι κυβέρνηση, γιατί να πιστέψουμε ότι είστε ικανός και διαθέσιμος να αλλάξετε την Ευρώπη; Εδώ, ούτε την Ελλάδα δεν θέλετε να αλλάξετε με ουσιαστικό τρόπο... Θα περιμένουμε δηλαδή να πάρετε εξουσία, για να δεχθείτε τους ίδιους επικυρίραχους ως "θεσμικούς" όταν πιά τότε ο Λαός θα έχει αποτεφρωθεί τελείως;

Συνεχίζετε κ. Τσίπρα, και πάλι έχοντας ως "μοντέλο" το παράδειγμα της παθητικής φαντασιοπληξίας του Σάντσο, να αναφέρετε:

"Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να εμπεδώσουμε αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης,
Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας. Από ανενεργό εθνικό κεφάλαιο θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη."


Πως κύριε Τσίπρα, θα δεσμευτείτε να "εμπεδώσετε αισθήματα δικαιοσύνης"; Υπάρχει δικαιοσύνη όταν έχουμε ως Χώρα τέτοιο χρέος που δεν αποπληρώνεται, ούτε καν συντηρείται ούτε με 20-30+ δις τον χρόνο; Δεν πρέπει λοιπόν να πείτε την πραγματική λύση, αν θέλετε να "εμπεδώσετε" δικαιοσύνη; Μήπως θα πρέπει να "αξιοποιήσουμε δημιουργικά" την χώρα όπως λέτε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα κερατιάτικα των τοκογλύφων; Είναι δικαιοσύνη αυτό; Και αν δεν είναι, γιατί δεν το λέτε ξεκάθαρα, αλλά αντίθετα, συνεχίζετε να σέβεστε τους "θεσμούς" που μας έφεραν ως εδώ; Πως τολμάτε κ. Τσίπρα, να μας λέτε ότι κοιτάζετε τον Λαό στα μάτια, και για ποιο Ευρωπαϊκό "ισχυρό πλεονέκτημα" μιλάτε; Πώς τα λέτε αυτά, όταν αυτό που εσείς αποκαλείτε "συγκριτικό πλεονέκτημα" εν δυνάμει, στην πραγματικότητα είναι και αυτό ακριβώς που μας απαγόρευε και μέχρι σήμερα απαγορεύει σήμερα στην Ελλάδα να αποκτήσει οποιοδήποτε πλεονέκτημα στον πραγματικό κόσμο; Δεν είναι αυτό το "πλεονέκτημα" που αναφέρετε, φαντασιοπληξία που μόνο όμοια του Δον Κιχώτη και του φίλου του μπορεί να είναι;

Συνεχίζετε κ. Τσίπρα και λέτε:

"Γιατί μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται το ότι: αντί να δανείζουν οι τράπεζες τους πολίτες, δανείζουν οι πολίτες τους τραπεζίτες.
Θα προχωρήσουμε, επίσης, στην ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως και περιφερειακά αποκεντρωμένης δημόσιας επενδυτικής τράπεζας."


Αφού είναι έτσι κ. Τσίπρα με τις τράπεζες, γιατί δεν καταγγέλλετε την απίστευτη αδικία αυτή, γιατί δεν κατονομάζετε τους "θεσμούς" αυτούς, γιατί θεσμοί είναι, στον Λαό; Γιατί δεν λέτε την αλήθεια και την λύση κ. Τσίπρα; Λέτε ότι θα ιδρύσετε κάποια Τράπεζα ειδικού σκοπού... 
Σας απασχολεί δηλαδή η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά δεν σας απασχολεί η χρηματοδότηση ολόκληρου του λαού και του κράτους; Δηλαδή, αν οι επιχειρήσεις πάρουν χρήματα από την ειδική σας τράπεζα, και ο λαός έχει σκλαβωθεί στο ευρώ και τις ΕΟΖ, τότε είναι όλα καλά; Η μόνη Τράπεζα κ. Τσίπρα που πρέπει να ιδρυθεί, είναι μιά τράπεζα κρατική/λαϊκή που εκδίδει το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ, κάτι που εξασφαλίσει αυτά που λέτε ότι υποστηρίζετε... Δηλαδή δικαιοσύνη. Αν δεν είναι αυτό τρανή περίπτωση φαντασιοπληξίας που βγάζει μάτι, τότε δεν ξέρω τι είναι! 

Τέλος κ. Τσίπρα, λέτε:

"Να μη δοθεί στο λαό και τον τόπο η χαριστική βολή με τα νέα και τα επόμενα μέτρα λιτότητας του Μνημονίου.
Να μην περάσουν αυτά τα μέτρα.
Με διαρκή αγώνα μέσα κι έξω από τη Βουλή.
Να μην συνεχιστούν οι θυσίες χωρίς αντίκρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων."


Γιατί η "παθητική φωνή" κύριε Τσίπρα; Να μην δοθεί η χαριστική βολή... Να μην περάσουν τα μέτρα... Και ποιός θα το σταματήσει; Εσείς; Δεν το νομίζω. Αφού δεν τολμήσατε καν να το πείτε με τέτοιον τρόπο που θα σας έκανε υπεύθυνους... Δεν είπατε ότι θα τα σταματήσετε. Είπατε με παθητικό τρόπο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ευθύνη, ότι "Να μην"... Δεν είπατε έστω, ότι "Θα το σταματήσετε"! Γιατί κ. Τσίπρα μπροστά στην εξολόθρευση του Λαού, δεν κάνετε κάτι δραστικό, όπως να συνεργαστείτε για το θέμα της ανόρθωσης της δημοκρατίας και ελευθερίας του Λαού, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, και να παραιτηθείτε από την Βουλή σύσσωμοι; Γιατί; Από ποιόν περιμένετε να κάνει κάτι; Εσείς κ. Τσίπρα έχετε την Αντιπολίτευση, αν δεν το καταλαβατε ακόμα, και έχετε και την ευθύνη. Εσάς επέλεξε ο Λαός να κάνετε ότι χρειάζεται για να σταματήσετε τον καταστροφικό σφαγιασμό... Δεν είναι θέμα ήπιας αντιπαράθεσης πλέον, δεν το βλέπετε; Γιατί λοιπόν δεν κάνετε αυτό που πρέπει; Νομίζω ότι ξέρω την απάντηση, αλλά ξέρω επίσης, ότι δεν θα την παραδεχτείτε αν την παρουσίαζα. Εσείς, προτιμάτε να δεχθείτε την φαντασία του Δον Κιχώτη στην πράξη, και να συνεχίσετε μαζί του την περιπέτεια αυτή, ως άλλος Σάντσο Πάντσα. Η μόνη διαφορά, είναι ότι η δική σας περιπέτεια δεν θα έχει την ίδια κατάληξη. Η κατάληξη κ. Τσίπρα της δικής σας περιπέτειας, θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή, αν δεν λάβει τα δικά του μέτρα ο Λαός, που ο πόνος του δεν τον αφήνει να έχει τις δικές σας φαντασιοπληξίες.

Σταύρος Κατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.