Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Με (ν)τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο ποινικοποιούν την πολιτική δράση κατά του ευρώ και της Ε.Ε

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ  Ή ΤΟΝ ΟΗΕ

Τροπολογία της κυβέρνησης ποινικοποιεί την πολιτική δράση όσων αντιτίθενται στις κυρώσεις που επιβάλλουν Διεθνείς Οργανισμοί κατά κρατών, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Μάλιστα, έχει ήδη ζητηθεί από τα κόμμα αυτά η απόσυρση της τροπολογίας με το αιτιολογικό ότι θέτει στο περιθώριο τις δράσεις πολιτικής διαφωνίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο άσχετο με το θέμα νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια των κρατουμένων, το απόγευμα της Παρασκευής (19/10), προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς «οι απείθαρχοι» και οι αλληλέγγυοι σε διάφορες χώρες και κινήματα θα διώκονται ακόμη και αν το εθνικό δίκαιο δεν θεωρεί έκνομες τις ενέργειές τους.


Η ποινή φυλάκισης σε περίπτωση που κάποιος «με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις....
ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων, ή οργανισμών ή φυσικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ» ορίζεται στους έξι μήνες, «εκτός και αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι η ρύθμιση : «γεννά σοβαρά ζητήματα αφού δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις ου ΟΗΕ να αντιμετωπίζονται ως πεδίο που η παράβασή τους να ποινικοποιεί συμπεριφορές πολιτών».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ο οποίος σημείωσε ότι αν η τροπολογία ψηφιστεί κινδυνεύουν για παράδειγμα με φυλάκιση όσοι διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς από τη μεριά του τόνισε για το θέμα: «Θα έπρεπε να είχε συλληφθεί όλη η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ η οποία έσπασε το εμπάργκο των νατοϊκών και έδωσε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βελιγράδι».

Με την (ν)τροπολογία αυτή σε άσχετο νομοσχέδιο η συγκυβέρνηση ποινικοποιεί την λαϊκή αντίδραση κόντρα στις ιμπεριαλιστικές - μιλιταριστικές επιδιώξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιδιώξεις της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Με την τροπολογία ποινικά κολάσιμες θεωρούνται μέχρι και οι αντιϊμπεριαλιστικές διαδηλώσεις ή οι διαδηλώσεις κατά της ΕΕ.


Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Απόλυτα δικαιολογημένη θεωρεί την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς και ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που ποινικοποιεί την παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ, με πρόβλεψη ποινής φυλάκισης έξι μηνών.

«Το θέμα των κυρώσεων», αναφέρει, «που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πολλές φορές συζητηθεί από νομική και πολιτική σκοπιά γιατί θέτει σε δοκιμασία σημαντικέςαρχές του κράτους δικαίου, όπως είναι η αρχή της διαφάνειας και της δημοσιότητας, αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας.

Μέχρι και το δικαστήριο της ΕΕ στην απόφαση Καντί διατύπωσε τις δικές του επιφυλάξεις. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι υπερβολική η κριτική που ασκήθηκε σχετικά από τα κόμματα της Αριστεράς.»


από το «iskra.gr»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.