Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ολόκληρο το Συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να περάσει ΑΜΕΣΑ στα χέρια των απλών εργαζομένων! (Και κάτι πολύ παραπάνω...)

του Σταύρου Κατσούλη*

Αυτό που έρχεται το 2014, δεν θα έχει προηγούμενο. Η καταστροφή (και όχι απλά η καταστροφολογία), η εξαθλίωση και το βίαιο αποτελείωμα των πάντων, δεν θα έχει προηγούμενο στην νεότερη ιστορία μας. Δεν είναι μόνο τα γνωστά, όπως οι πλειστηριασμοί ή/και το άρπαγμα των καταθέσεων και οι περισσότερες απολύσεις που έρχονται ολοταχώς. Ούτε είναι το επερχόμενο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και η ανεργία που θα επιφέρουν όλα αυτά. 


Υπάρχουν και δεκάδες άλλα καταστροφικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και περιμένουν να υλοποιηθούν. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, υπάρχουν βεβαίως και άλλα, νέα μέτρα, που θα εμφανιστούν ως ρήτρες, ανακατατάξεις, νομοσχέδια και ξεπουλήματα των πάντων. Και γι αυτούς που θέλουν να ακούσουν κι άλλα, υπάρχουν και τα σχέδια κυριολεκτικού ξεπουλήματος της χώρας, που πιθανόν να εμφανιστούν με νέα "μνημόνια" που δεν θα υπαγορεύουν μόνο τα δημοσιονομικά , αλλά ακόμα και τα Εθνικά.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται και θέτει εδώ και καιρό το Ε.Πα.Μ. είναι,  εάν οι κλασσικές μέθοδοι αντιμετώπισης θα έχουν αποτέλεσμα. Την απάντηση την έχουμε δει και την ξέρουμε όλοι. Οι κλασσικές μέθοδοι, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό ισχύει ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, όταν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών κινημάτων δρουν με βάση το συμφέρον του κλάδου τους. Όμως, αυτή η "καλύτερη περίπτωση" είναι κάτι που δεν υπάρχει σήμερα βέβαια. Εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και πριν από την κρίση που μας έφερε η Κατοχική Ευρώ-Χούντα, όλοι οι απλοί πολίτες που παρακολουθούν την κατάσταση, ξέρουν αυτό που δεν μας αναφέρουν ποτέ τα λεγόμενα μέσα ενημέρωσης: Ότι δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έχουν προ πολλού γίνει ο πιο κοντινός συνεργάτης του καθεστώτος, συστήματος, διαπλοκής ή οπωσδήποτε θέλει να αποκαλέσει την σαπίλα που μας έχει κατακλείσει πλέον.
    
Το παρακάτω κείμενο έχει λοιπόν, ένα σκοπό: Να γίνει ένα επείγον  κάλεσμα για προετοιμασία όλων των εργαζομένων είτε βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο, για όλους τους κλάδους, όλα τα μέλη ομοσπονδιών, συλλόγους εργαζομένων και συνδικαλιστές οποιουδήποτε τύπου και οποιουδήποτε βαθμού να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Επίσης, το κείμενο αποτελεί μια εξαιρετικά επίκαιρη και επείγουσα προειδοποίηση, για το τι θα γίνει εάν δεν αναλάβουν δράση τώρα οι απλοί εργαζόμενοι, πριν είναι αργά για όλους, όπως τώρα πια είναι ήδη αργά για κάποιους κλάδους. Λάβετε λοιπόν πάρα πολύ σοβαρά υπ' όψιν σας τα παρακάτω, χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς εμμονές σε οποιαδήποτε εξάρτηση μπορεί να έχετε, ή θα θέλατε να έχετε.

Ας πούμε πρώτα μερικές αλήθειες, που μόνο κάποιοι "γραφικοί" ή οι "τρελοί" σας έλεγαν μέχρι τώρα:

Ποια θα είναι η οικογενειακή / προσωπική κατάστασή σας του επόμενους μήνες / έτος; 


1) Θα χρωστάτε περισσότερα στην εφορία, ταμεία, τράπεζες. Το νοίκι ή το στεγαστικό σας δάνειο δεν θα μπορεί να πληρωθεί και το πορτοφόλι σας, δεν θα αντέξει ούτε τα βασικά και θα συνθλίψει οικονομικά τους περισσότερους. 


2) Θα αναγκαστείτε να απαντήσετε έμπρακτα την ερώτηση, εάν θα ταΪσετε τα παιδιά σας, ή θα πληρώσετε κάποιο από τα χρέη. Για μερικούς από εμάς, η απάντηση ήταν πάντα προφανής...


3) Ως εκ τούτου, θα απαντήσετε έμμεσα την ερώτηση, εάν θέλετε να παραμείνετε "νομότυποι" ή θα αρχίσετε να ζείτε στην παρανομία και συνεχώς κάτω από τον φόβο να σας συλλάβουν, να σας κατάσχουν την περιουσία για να ξεπληρώσετε τα χρέη.

Ποια θα είναι η κατάσταση στον κλάδο σας τους επόμενους μήνες / έτος; Ναι! Έρχονται πολύ χειρότερα!

1) Τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, ότι και να σας λένε, όποια παραμύθια και να σας παρουσιάζουν. Δεν υπάρχει success story. Δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ψέμα και απάτη ολκής. Το κατοχικό κράτος, θα συνεχίσει με ακόμα πιο μεγάλη αφοσίωση και υποτέλεια, να καταστρέφει τα πάντα. 


2) Δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση ο κλάδος σας να επιβιώσει χωρίς τρομακτικά αρνητικές αλλαγές, ή ολοκληρωτικό αφανισμό μέσα στην κρίση που έρχεται.


3) Δεν έχει καμιά σημασία εάν ο κλάδος σας ανήκει στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Δεν έχει καμιά σημασία εάν ο κλάδος σας είναι κερδοφόρος. Δεν έχει σημασία εάν κάνετε την δουλειά σας σωστά και τίμια. Δεν έχει σημασία, εάν θα καταφέρετε να κάνε μία, δύο τρεις ή και παραπάνω έξτρα δουλειές! Η καταστροφή που επιβάλλουν θα σας αγγίξει!

Ποιά θα είναι η κατάσταση την χώρας στους επόμενους μήνες /έτος;

1) Το κράτος κατοχής θα συνεχίσει να δανείζεται ασύστολα. Θα δανείζεται, για να πληρώνει προηγούμενα δάνεια και χρεολύσια.  Η χώρα θα χρωστά πολλά δισεκατομμύρια περισσότερα, άσχετα με το αν οι υποτελείς πολιτικοί, μας λένε ότι πάμε καλά. Γι αυτό και τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα.


2) Νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέα χαράτσια, νέοι φόροι θα επιβληθούν. Νέες ποινές για τους "παραβάτες" θα εκτελεστούν. Και άλλα νοσοκομεία θα κλείσουν,  υπάλληλοι σε όλους τους κλάδους απολύτως, θα απολυθούν, το χάος θα εξαπλώνεται. 


3) Η γενοκτονία του Λαού θα λάβει νέα θανατηφόρα δύναμη και θα επεκταθεί πολύ περισσότερο. Οι θάνατοι από απουσία υγείας, κοινωνικού κράτους, στέγης, θα αυξηθούν. Οι αυτοκτονίες θα αυξηθούν επίσης. 


4) Το Σύνταγμα θα συνεχίζεται να καταργείται. Η Δημοκρατία, έστω αυτή η λίγη που έχει μείνει, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Η Δικαιοσύνη θα ευνουχιστεί και θα καταστεί αδύναμη μπροστά στην ολοκληρωτική κατάλυση των βασικών αρχών του πολιτεύματος.

Η αντιπολίτευση τι θα κάνει;


1) Η αντιπολίτευση θα κάνει ότι ακριβώς κάνει και τώρα: ΤΙΠΟΤΑ. 


2) Για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι, όχι απλά δεν θα κάνει ΤΙΠΟΤΑ, αλλά ΗΔΗ συνεργάζεται στην ουσία με το καθεστώς, με το να νομιμοποιεί το καθεστώς και την απόλυτη ανομία του. 


3) Η αντιπολίτευση, ήδη συνεργάζεται με τις δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας που είναι ο ουσιαστικός εχθρός του Λαού και της Πατρίδας μας. Συνεργάζεται με τους φερόμενους ως Ευρωπαίους "εταίρους" μας που πρωτοστατούν στην διάλυση των πάντων. Συνεργάζεται με το ΔΝΤ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις του τεράστιου διεθνούς κεφαλαίου. Υπόσχεται "διαπραγμάτευση" μέσα στο υπάρχον πλαίσιο και "θεσμούς" της Ε.Ε., γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι με τον νέο ΕΣΜ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανένας "νόμιμος", μη-μονομερής τρόπος διαπραγμάτευσης. Τέλος, συνεργάζεται ήδη εκτεταμένα με τους ανθρώπους των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού τους έχει ήδη δεχθεί στις τάξεις του πλήρως σε απίστευτα μεγάλο βαθμό.

Τι θα κάνει ο κόσμος, εάν δεν καταλάβει γρήγορα ότι κάτι πρέπει να κάνει επιτέλους;

Οι μαζικές απολύσεις ή δραματικές μειώσεις μισθών στην ΕΡΤ, στα νοσοκομεία, υπουργεία, εργοστάσια και αλλού, ήδη μας έχουν δώσει ένα ιστορικό και πρόσφατο προηγούμενο:

1) Θα αναρωτηθεί τι πρέπει να κάνει, σε μαζικό βαθμό, ΜΟΝΟ όταν έρθει το κακό στο δικό του μετερίζι. Όταν δηλαδή έρθουν οι απολύσεις, οι πλειστηριασμοί, στο δικό του σπιτικό.  


2) Θα προσπαθήσει τότε να χρησιμοποιήσει πιο δραστικά τους "μηχανισμούς αντίστασης", δηλαδή θα προσπαθήσει να λάβει μέρος στις συνελεύσεις των συνδικαλιστών του εργασιακού του χώρου, μόνο για να...


3) ... Για να ανακαλύψει ότι είναι διεφθαρμένοι, συνεργάτες του συστήματος και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μια θεσούλα όταν έρθει η αντιπολίτευση στην εξουσία. 


4) Θα ανακαλύψει επίσης, ότι οι ηγεσίες τους, δεν θα ενδιαφερθούν ουσιαστικά για κανέναν που χάνει τον μισθό του και γενικά την ζωή του ολόκληρη.

Εάν δεν νομίζετε ότι θα γίνει έτσι, να αναφέρουμε ξανά εδώ, το προηγούμενο που αναφέρθηκε παραπάνω.

Τι πρέπει λοιπόν, να κάνει ο κάθε εργαζόμενος, ΤΩΡΑ, για να προετοιμαστεί για την κατάσταση που έρχεται; Ας τα δούμε:

1) Θα πρέπει να οργανώσει έναν νέο συνδικαλισμό, ικανό να αντισταθεί δυναμικότατα ενάντια στο καθεστώς. 


2) Θα πρέπει να οργανώσει έναν νέο συνδικαλισμό, ικανό να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, που είναι σίγουρο και το έχει αποδείξει ήδη, ότι δεν θα ενδιαφερθεί για το άμεσο πρόβλημα του κάθε εργαζόμενου.


3) Θα πρέπει δηλαδή, να αρχίσει από ΤΩΡΑ, να μην αναγνωρίζει κανέναν επαγγελματία συνδικαλιστή, που αποτελεί (και θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο) ένα σοβαρό φρένο στον αγώνα διεκδίκησης οποιασδήποτε απαίτησης.

Φτάνει ο κλασσικός συνδικαλισμός για να αντιμετωπιστεί η τρομακτική κρίση που έρχεται;

Σαφέστατα Όχι! Ο εχθρός μας, που είναι πρωτίστως το κατοχικό κράτος και τα αφεντικά τους εντός και εκτός της Ελλάδας, δεν είναι απλά κάποια κυβέρνηση που έχει βαλθεί να περάσει κάποια "αντιλαϊκά" μέτρα. Ο εχθρός μας, έχει βαλθεί να καταστρέψει, να διαλύσει, να ΘΑΝΑΤΩΣΕΙ, μέχρι να μπορέσει να ξεπουληθεί ολόκληρη η Πατρίδα! Ο αγώνας λοιπόν, ΔΕΝ είναι απλά για τον κλάδο σας, ή για την επιβίωση του νοικοκυριού μας. Ο αγώνας είναι κατ εξοχήν εθνικό-απελευθερωτικός.  Τι θα χρειαστεί επιπλέον σε αυτόν τον αγώνα;

  • Θα χρειαστεί να γίνουμε πραγματικά αλληλέγγυοι, και ΕΚΤΟΣ του κλάδου μας, μακρυά από τα σάπια παλαιά κατεστημένα. 
  • Θα χρειαστεί να γίνουμε πραγματικά αλληλέγγυοι στην Γειτονιά μας συλλογικά.
  • Θα χρειαστεί να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, σε όλες τις μορφές συλλογικά.
  • Θα χρειαστεί να πάρουμε την απόφαση να πράξουμε πολιτική ανυπακοή συλλογικά. 
  • Θα χρειαστεί να πάρουμε την απόφαση να πράξουμε ολοκληρωτική στάση πληρωμών συλλογικά. 
  • Θα χρειαστεί να πάρουμε την υπηρεσία στην οποία δουλεύουμε στα χέρια μας συλλογικά, και να τις λειτουργήσουμε για το πραγματικό καλό του Λαού. 
  • Θα χρειαστεί να δράσουμε και να πράξουμε, παρά και ενάντια στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να σταματήσουν όλες οι δράσεις που έχουν πραγματικό νόημα... και να είστε σίγουροι (το έχουν δείξει άλλωστε) ότι αυτή η αντίσταση θα υπάρξει!

Φτάνουν αυτά;

Όχι! Το σημερινό καθεστώς/σύστημα, θα προσπαθήσει να κρατήσει τα ηνία της διακυβέρνησης, παρά και ενάντια στην θέληση του Λαού. Το σημερινό καθεστώς/σύστημα, θα συνεχίσει να καταπατά κατάφωρα το πολίτευμα και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας, με την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιος είναι ο τελικός στόχος με βάση τα παραπάνω;

Ο στόχος είναι να πάρουμε σαν Λαός επιτέλους την εξουσία στα χέρια μας. Ο στόχος, είναι να μην ξανά αφήσουμε ιδιωτικά ή/και κρυφά συμφέροντα να δρουν ενάντια στον Λαό που υποτίθεται ότι πρέπει να υπηρετούν. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε κανένα συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιφέρει την λύση από μόνο του, και κανένας κλάδος δεν θα δει ξανά άσπρη μέρα. Με λίγα λόγια, ο απώτερος στόχος είναι η αναγέννηση της Δημοκρατίας στην χώρα μας, αυτήν που δεν έχουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Το μήνυμα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο:



ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΝΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ, ΤΩΡΑ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑ ΑΡΓΑ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ!

ΔΡΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ, ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ!

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ!

ΕΝΩΘΕΙΤΕ, ΔΡΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ!

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

* Ο Σ. Κατσούλης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.Πα.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.