Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Βιομηχανική Μεταλευτική: Το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη χώρα!

ΒΙΟΜΕΤ: Σε λειτουργία το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο!



Του Δημήτρη Κυπριώτη

"Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς"

Όταν πριν από δύο χρόνια το ΕΠΑΜ καλούσε τις 3βάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις  να σταματήσουν την κήρυξη των αδιέξοδων 24ωρων απεργιών  με τις γνωστές ξεχωριστές και από συνήθεια συγκεντρώσεις που αντίστοιχα οργάνωναν τα κόμματα και αντ΄αυτών τα πρωτοβάθμια Σωματεία, να προχωρούν σε λειτουργικές καταλήψεις των χώρων δουλειάς τους,  σχεδόν όλοι κώφευσαν. 

Και όμως, αν από τότε οι μεγάλες κλαδικές απεργίες των καθηγητών, του ΜΕΤΡΟ, της ΕΘΕΛ, των αγροτών και πολλών άλλων εργοστασίων της χώρας που οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειπαν το ένα μετά το άλλο, είχαν προσχωρήσει στη λογική των λειτουργικών καταλήψεων και οι ίδιοι θα ήταν σαφώς σε καλλίτερη θέση  σήμερα και η κοινωνία στο σύνολό της θα είχε σταθεί στο πλευρό τους και η συγκυβέρνηση θα είχε "παραλύσει" και δεν θα είχε πετύχει τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.

Υπήρξαν όμως και ομάδες εργαζομένων που από δική τους και μόνο αυτοσυντήρηση πέρασαν στο μέτρο της λειτουργικής κατάληψης, αγνόησαν τους εργοδότες τους και με τον πλέον ειρηνικό τρόπο, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και απέδειξαν ότι ΜΠΟΡΟΥΝ και χωρίς αυτούς.

Ένα χαρακτηριστκό παράδειγμα λειτουργικής κατάληψης αποτελεί το εργοστάσιο ΒΙΟΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν με απόλυτη επιτυχία να  εφαρμόσουν, υποστηρίζοντας ενεργά το δικαίωμά τους στην εργασία, όταν οι ιδιοκτήτες  θέλησαν βίαια να το διακόψουν.

Το είχαν εξαγγείλει από τις 12 Φεβρουαρίου 2013 και το το έκαναν πράξη. Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής άνοιξαν τις πόρτες και πήραν στα χέρια τους το εργοστάσιο. Σε πρώτη φάση είχαν σχεδιάσει ότι θα πουλήσουν το «στοκ» εμπόρευμα, αλλά στόχος τους ήταν σύντομα να διαθέσουν προς πώληση και το πρώτο προϊόν του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου τους. 

«Ελπίζουμε το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε τρέξει την παραγωγή», δήλωναν τότε στο tvxs.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής Μάκης Αναγνώστο: «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε. Ήρθε η ώρα της δράσης.

 Και με έμφαση δήλωναν εκείνες τις ημέρες της ιστορικής τους απόφασης.

 "Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς" 
και έμειναν πιστοί στη δέσμευσή τους. 

Ενάμιση χρόνο τώρα το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο από τμήμα του προσωπικού που επιμένει ότι η επιχείρηση μπορεί να ανθίσει και πάλι.

" Εμείς εργάτες είμαστε, δεν είμαστε τίποτα ιδεολόγοι ούτε υψηλά κομματικοποιημένοι άνθρωποι. Είμαστε εργάτες και ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον ρόλο μας στην κοινωνία.Το κίνητρό μας ήταν να έχουμε δουλειά και να μπορούμε να συντηρούμε την οικογένειά μας" δήλωσε πρόσφατα  στα "Επικαιρα" ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕΤ"

Ήδη οι μηχανές της παραγωγής έχουν πάρει μπροστά και μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικών και καθαριστικών διατίθενται στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τα έξοδα λειτουργίας της μονάδας και ένα πρώτο εισόδημα στους εργαζόμενους.

Επόμενος στοχος, όπως λένε οι ίδιοι, είναι  η πιστοποίηση των προιόντων, στη συνέχεια οι εξαγωγές και, τέλος όταν τα κέρδη αρχίσουν να αυξάνονται, η ενεργοποίηση όλης της παλιάς γραμμής παραγωγής με αντικείμενο τα δομικά υλικά!

Με τις γραμμές αυτές και όσες άλλες έχουν γραφτεί και θα γραφούν,  ελπίζουμε ότι το φωτεινό αυτό παραδειγμα των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕΤ,  μπορεί να δείξει το δρόμο  και για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους. 

Αυτό που χρειάζεται είναι η πρωτογενής οργάνωση συνδικαλισμού βάσης, η ενότητα των εργαζομένων και πρωτίστως η  θέλησή τους, αφού οι πολλοί είναι αυτοί που έχουν το δίκαιο με το μέρος τους και πολλοί είναι οι εργαζόμενοι, αρκεί να μην αφήνουν να τους περνάνε τεχνητούς  διαχωρισμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.