Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ενημέρωση για το δημ.συμβούλιο Αγ. Δημητρίου

Την ενημέρωση λάβαμε απο την κίνηση πολιτών Αγ. Δημητρίου.
Το ΕΠΑΜ νοτίου τομέα συμπαραστάθηκε στην κίνηση με παρουσία 7 μελών και ομιλία/πρόταση του Κώστα Κ. στο δημοτικό συμβούλιο εκ μέρους του ΕΠΑΜ που χειροκροτήθηκε απο όλες τις μεριές.

"Την Τετάρτη 16/11 έγινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίου Δημητρίου έχοντας ως πρώτο θέμα τη λήψη απόφασης για τη συνδρομή των πολιτών στο θέμα του χαρατσιού ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Η συνέλευσή μας τοποθετήθηκε από την αρχή διαβάζοντας το κοινώς συμφωνημένο κείμενο μας (το παραθέτουμε στο τέλος). Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη (ο χώρος του δημοτικού συμβουλίου ήταν ασφυκτικά γεμάτος) και η συνεδρίαση που ακολούθησε ήταν θυελλώδης. Υπήρξαν τοποθετήσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες διακόπτονταν από φωνές και απόψεις των κατοίκων (ειδικά όταν άκουγαν κάτι που τους εξόργιζε ή τους υποτιμούσε).

Επίσης αξίζει να αναφερθεί η παρέμβαση του σωματείου εργαζωμένων στο δήμο, το οποίο στάθηκε 100% αλληλέγγυο με τις κινήσεις πολιτών ενάντια στο χαράτσι και στην αποτροπή κοψιμάτων ρεύματος.

Από τις τοποθετήσεις της δημάρχου και των μελών της παράταξής της φαινόταν η προσπάθεια να λειάνουν την αντίθεση στο χαράτσι, να το παρουσιάσουν ως ένα θέμα που λύνεται με τη λήψη δανείων (δείτε εδώ σχετική πρόταση από το γραφείο δημάρχου) ή που όσοι αντιδρούν το κάνουν για λόγους τακτικής (η κ.Ανδρούτσου είπε ότι ανακινείται από άτομα που κυκλοφορούν με mercedes). Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς τους στο ΠΑΣΟΚ. Όμως οι καιροί είναι τέτοιοι που θα συνταχθούν ή με τους αγωνιζόμενους πολίτες ή με τους δυνάστες.

Τελικά προτάθηκαν 2 ψηφίσματα. Ένα της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υπερψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, και ένα της δημάρχου που υπερψηφίστηκε από την παράταξή της. Σε αυτό αναφέρει ότι το μέτρο είναι πολιτικά λάθος, ότι θα σταθεί αρωγός στους πολίτες που δεν θα πληρώσουν και ότι, μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή φορέων στο Σ.τ.Ε στις 2/12, θα δώσει εντολή στη νομική υπηρεσία να ασχοληθεί με το θέμα της ενημέρωσης προς τη ΔΕΗ για τη μη διακοπή συνδέσεων που έχουν πληρώσει το ρεύμα αλλά όχι το χαράτσι. Όταν ανακοινωθεί επισήμως το τελικό ψήφισμα, θα το συμπεριλάβουμε.

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα ήταν η παντελής απροθυμία της δημάρχου και της παράταξής της να δεσμευτούν για πρακτικά μέτρα ώστε κανένα σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα. Αυτό είναι το διακύβευμα. Επίσης τα λεκτικά παιχνίδια με το εάν είναι νόμιμες οι αντιδράσεις και τα χαράτσια. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: νόμιμο και ηθικό είναι ότι λένε οι αγωνιζόμενοι πολίτες και όχι ό,τι γράφεται στα ΦΕΚ.

Εμείς από την πλευρά μας τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, σχεδιασμούς και αποφάσεις.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε:

* την ανάγκη αρκετών δημοτικών συμβούλων να βγάζουν μακροσκελής λόγους όταν βλέπουν κόσμο στα συμβούλια
* τον εκνευρισμό μελών της παράταξης της δημάρχου (όπως του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, του αντιδημάρχου υπεύθυνου για τη δημοτική αστυνομία και άλλων) όταν κάτοικοι προσπαθούσαν να εκφράσουν και αυτοί την άποψή τους. Δημοκρατία κύριοι/κυρίες δεν είναι να παραμένουμε βουβοί ωτακουστές των θέσεών σας και σεβασμό πρέπει εσείς να δείχνετε πρώτα αφήνοντας κάθε έναν μας να εκφραστεί σε ανάλογες περιστάσεις.


Το κείμενο της συνέλευσής μας:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

Ζούμε σε εποχές που η ανέχεια κτυπάει κάθε σπίτι σε κάθε γειτονιά. Κατακτήσεις χρόνων αναιρούνται εν μία νυκτί, η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί μειώνονται, τα πάντα ακριβαίνουν. Σε αυτά τα πλαίσια και προκειμένου να προστατευθούν οι τράπεζες και οι κεφαλαιούχοι πιστωτές, το κράτος επιλέγει εδώ και μήνες να μας επιβάλλει ένα μπαράζ νέων φόρων και χαρατσιών. Το πιο πρόσφατο, και όχι τελευταίο από ό,τι φαίνεται, επεισόδιο είναι η επιβολή του χαρατσιού για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ήδη πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ίδιας της ΔΕΗ εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι σε αδιέξοδο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα κεφαλικός άδικος φόρος.

Θεωρούμε ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Πρέπει να σταθούμε ενάντιοι σε μέτρα που μας εξωθούν στην εξαθλίωση και που διαλύουν την κοινωνία μας. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να σκύβουμε το κεφάλι πλέον. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε χαράτσια για να ξελασπώνουν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί προστάτες τους σε ΕΕ και Ελλάδα.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε συμπολίτη μας, όπως είναι το να έχεις στέγη, τροφή, υγεία, παιδεία. Δεν θα υποκύψουμε. Θα αντισταθούμε ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ σε κάθε εκβιασμό που το μετατρέπει σε είδος πολυτελείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από όλες τις δημοτικές παρατάξεις
- να στηρίξουν νομικά και υλικά αγωγές ενάντια στη ΔΕΗ για κοψίματα του ρεύματος χωρίς αστερίσκους και διαχωρισμούς
- να στηρίξουν έμπρακτα ενέργειες α) αποτροπής κοψιμάτων και β) επανασυνδέσεων σε ήδη κομμένα.

Ένας είναι ο στόχος μας και θα κάνουμε τα πάντα για να τον πετύχουμε: ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ χωρίς ρεύμα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.