Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Για να μην ξεχνάμε... Τι σχέση έχουν οι ιδεολογικές κόντρες μπροστά στον κοινό εχθρό;

(Αποσπάσματα από το κείμενο Τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ; Του Δημήτρη Καζάκη)


"[Το Ε.ΠΑ.Μ. ] φιλοδοξεί να αναδείξει μια νέα αγωνιστική κουλτούρα που θέλει να μάθει διαφορετικά σκεπτόμενους αγωνιστές πώς γίνεται να «βαδίζουν χώρια» ως προς την ιδεολογία τους, αλλά να «χτυπούν μαζί» όταν πρόκειται για τον κοινό εχθρό."




Αν δεν μάθουμε να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας προκειμένου να πετύχουμε τους κοινούς στόχους, ούτε μέτωπο στήνεται, ούτε σωτηρία μπορεί να υπάρξει. Αν δεν μάθουμε ότι κανενός είδους κόντρα για ευρύτερα ιδεολογικά και πολιτικά ζήτημα δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην κοινή δράση για τους κοινούς στόχους, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας που οι επικυρίαρχοι έχουν προετοιμάσει για όλους μας.


Όποιος αδυνατεί να βάλει πάνω από τα προσωπικά του ιδεολογικά θέσφατα, όποια κι αν είναι αυτά, πάνω από τα βαθύτερα πιστεύω του, τους στόχους που σήμερα είναι αναγκαίοι για να γλυτώσει η χώρα και ο λαός της από την ολοκληρωτική καταστροφή, τότε είναι εξίσου επικίνδυνος με τον αντίπαλο. Δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για όποιον παραιτείται στο όνομα των όποιων ιδεολογικοπολιτικών διαφορών υπάρχουν ανάμεσα στους αγωνιστές του μετώπου. Όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι απολύτως σεβαστές οι ριζικά διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις μέσα στο μέτωπο, ότι μπορούμε ελεύθερα να συζητούμε, ακόμη και να τσακωνόμαστε για ευρύτερα ζητήματα της ιδεολογίας και της πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο κοινής δράσης, τότε αυτός μόνο ζημιά μπορεί να κάνει. Εκτός κι αν προσπαθεί, ποντάροντας στις υπαρκτές διαφορές, να υπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες.


Μπορούμε να υπερβούμε αυτήν την κατάρα και να οικοδομήσουμε εκείνη την αναγκαία λαϊκή ενότητα που δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα της χώρας και του λαού της; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και απ’ ότι γνωρίζω μόνο το ΕΠΑΜ το θέτει. Και οφείλουμε να είμαστε σαφείς: Όποιος προτάσσει σήμερα την δική του ιδεολογική καθαρότητα, είτε σε ατομικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο, λειτουργεί διασπαστικά και διαλυτικά. Με αυτή την έννοια είναι ο καλύτερος σύμμαχος του καθεστώτος στις γραμμές του λαϊκού κινήματος. Γι αυτό και η κριτική μας απέναντί του πρέπει να είναι ανελέητη, ακόμη και με τον κίνδυνο να παρεξηγηθούν φίλοι και συναγωνιστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.