Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Απίστευτο! Ποιός θα το περίμενε;;; Η τρόικα λέει «όχι» σε αναδιαπραγμάτευση

Αναδημοσίευση από: www.newsbomb.gr - Πηγή 
Ενστάσεις για την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εκφράζουν οι δανειστές

Σκληρή στάση κρατά η τρόικα, που διαμηνύει την αντίθεσή της με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους δανειστές, η προγραμματική συμφωνία εμπεριέχει προβλέψεις αντίθετες με όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, κάτι που οδηγεί σε αποκλίσεις των οικονομικών στόχων.
Ιδιαίτερα, η τρόικα υποστηρίζει ότι οι όροι της συμφωνίας που αποκλείουν απολύσεις στο δημόσιο και νέες μειώσεις μισθών δεν είναι σύμφωνοι με τους όρους του μνημονίου για μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015 και για μείωση των ειδικών μισθολογίων.
Τα ισοδύναμα μέτρα
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι δανειστές αφήνουν ένα ανοιχτό παράθυρο προς την ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που η κυβέρνηση διαθέτει μυστικό σχέδιο ισοδύναμων μέτρων για την αναπλήρωση των απωλειών.
Όμως, πιστεύουν ότι τα ισοδύναμα αυτά μέτρα δεν θα βρεθούν εύκολα, ενώ επισημαίνουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητά επιπλέον μέτρα για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η στάση του ΔΝΤ, που απορρίπτει την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μισθών, μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στη λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές.
Για την επιμήκυνση του προγράμματος
Λίγο πιο διαλλακτικοί είναι οι τροϊκανοί στο ζήτημα της χρονικής επιμήκυνσης του μνημονίου, αν και διατηρούν επιφυλάξεις καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία και αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Ανησυχία για την επόμενη δόση
Λόγω των αντιθέσεων, υπάρχει ανησυχία όσον αφορά στο ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, θα εξαρτηθεί από την τριμηνιαία έκθεση της τρόικας, μετά τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Σε πρώτη φάση, οι δανειστές σκοπεύουν να στείλουν μια «διερευνητική» αποστολή, που θα διαπιστώσει από κοντά σε ποια φάση βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος. Στη συνέχεια, θα έρθει η κανονική αποστολή, με την οποία θα γίνουν και οι διαπραγματεύσεις.
Όμως, κάτι τέτοιο προκαλεί νέα προβλήματα στην ελληνική πλευρά, που βλέπει τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται στα μέσα Ιουλίου και θα επιδιώξει να καλύψει τις ανάγκες της μέχρι τον Αύγουστο μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.