Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Θα κλείσω τα σχολεία για να μην παγώσουν τα παιδιά, λέει ο δήμαρχος Καστοριάς στο Bloomberg

Για την "παγωμένη ελληνική οικονομία» και για την «κρίση πετρελαίου θέρμανσης» κάνει λόγο το Bloomberg, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν λόγω της οικονομικής κρίσης οι κάτοικοι της Καστοριάς, στην ορεινή βόρεια Ελλάδα.

Σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για τη ζωή και τα αδιέξοδα όσων ζουν στην ακριτική πόλη, το πρακτορείο σκιαγραφεί την εικόνα της σημερινής, σκληρής, πραγματικότητας σε πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg.
Στην Ελλάδα της κρίσης, με την ανεργία στο 25% και την ύφεση να επιδεινώνεται διαρκώς, οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους. Η Καστοριά δεν έχει λάβει κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να θερμάνει σχολεία, και ο δήμαρχος δηλώνει πως θα αναγκαστεί να κλείσει τα 53 σχολεία αντί να εγκαταλείψει τα παιδιά να παγώσουν», αναφέρει το αφιέρωμα του διεθνούς πρακτορείου.

Μια κοντινή πόλη έχει ήδη κλείσει τα σχολεία για τον ίδιο λόγο, αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα.

«Τα μέτρα λιτότητας έχουν περικόψει μισθούς, έχουν αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και έχουν υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες», αναφέρει -μεταξύ άλλων- το ρεπορτάζ.


«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά αγγίζει τα 1,266 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 48% συγκριτικά με το περασμένο έτος, ενώ στη Βρετανία η ίδια ποσότητα στοιχίζει 861 ευρώ και στις ΗΠΑ 790 ευρώ. Πολλοί κάτοικοι προμηθεύονται ξύλα ακόμα και από τη γειτονική Βουλγαρία».

Οι πωλήσεις στα καυσόξυλα, σύμφωνα με έναν καστοριανό έμπορο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2011 κατά 40%. Τα όρια που θέτει η Δασική Υπηρεσία σχετικά με την ποσότητα ξύλου που μπορεί να κοπεί, αναγκάζουν τους ντόπιους να εισάγουν από τη Βουλγαρία.

«Αυτό είναι το πιο κρύο μέρος στην Ελλάδα», σχολιάζει ο δήμαρχος της πόλης, Εμμανουήλ Χατζησημεωνίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg.

Η αίσθηση της απελπισίας των κατοίκων της Καστοριάς αποτυπώνεται στην τελευταία φράση ενός από αυτούς που μίλησαν στον ρεπόρτερ του Bloomberg: «Περίμενα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει χαρούμενο. Απλώς ζω για να ζω», δηλώνει ο 88χρονος Κώστας Τσίτσκος, ο οποίος έζησε και εργάστηκε επί πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη προτού επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πλέον, ο κ. Τσίτσκος συγκατοικεί με τον γιο του σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και ζεσταίνονται χάρη σε μία μικρή ηλεκτρική σόμπα, δίπλα στην οποία κοιμούνται και την οποία μεταφέρουν προκειμένου να μαγειρέψουν.πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.