Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Νέα φοροκαταιγίδα για 9 στους 10 πολίτες

Αναδημοσίευση από: olympia.gr - Πηγή

Επιπλέον φόρους για 9 στους 10 φορολογουμένους φέρνει το δίσεκτο 2013 για μισθωτούς…

συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.

Οι επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, σύμφωνα με το Έθνος, αυξάνονται κατακόρυφα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επιπλέον το μέτρο των αποδείξεων γίνεται εξαιρετικά αυστηρό με “πέναλτι” φόρου 22%, καταργούνται οι περισσότερες και κυριότερες φοροαπαλλαγές και αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων.

Είναι τόσο μεγάλο το εύρος των παρεμβάσεων που στελέχη φοροτεχνικών γραφείων εκτιμούν πως με τις νέες ρυθμίσεις παραπάνω φόρους θα πληρώσουν οι εννέα στους δέκα φορολογουμένους.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τον δημοσιονομικό στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, ευελπιστεί να εισπράξει επιπλέον φόρους της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου κατά τη διάρκεια του 2013 και του 2014.

Τα νέα βάρη κατανέμονται ως εξής:

* Μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της νέας φορολογικής κλίμακας, καθώς οι επιβαρύνσεις που θα γίνουν άμεσα ορατές αφορούν όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 12.000 ευρώ.

* Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελεύθερα επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.

* Από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται αυτοτελώς τα εισοδήματα από ενοίκια. Σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο θα επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%.

* Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται έως και 100% αναδρομικά τη χρήση του 2012 με στόχο έσοδα 199 εκατομμυρίων ευρώ.

* Οι φοροαπαλλαγές καταργούνται και διατηρείται ψαλιδισμένη η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια.

* Το μέτρο των αποδείξεων γίνεται πιο αυστηρό, καθώς αυξάνεται από 10% σε 22% το πέναλτι φόρου.

* Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας).

* Επανέρχεται και γίνεται μόνιμος ο φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη.

Αναλυτικότερα, για μισθωτούς και συνταξιούχους για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%.

Παράλληλα καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε μέχρι 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.