Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Εισήγηση του Οργανωτικού Γραφείου προς το Ε.Σ.Σ.



4η Τακτική Σύνοδος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.Πα.Μ.
Μάρτιος 2013

Εισήγηση του Οργανωτικού Γραφείου προς το Ε.Σ.Σ.

Το ΕΠΑΜ με την στρατηγική του επιδιώκει την ενεργοποίηση και τη κινητοποίηση του λαού μας για τη γενική πολιτική απεργία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της κατοχής και τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος ο εξεγερμένος λαός, χωρίς διαμεσολαβητές, να επιβάλλει  ένα Σύνταγμα, που θα εκφράζει έναν ουσιαστικό εκδημοκρατισμό μιας εθνικά ανεξάρτητης Ελλάδας, και θα του δίνει την ελευθερία να οικοδομήσει μια σύγχρονη δημοκρατία και να ανατάξει τη οικονομία.

Υπάρχει μια σκόπιμα διαδεδομένη αντίληψη που ταυτίζει την εξέγερση με την ανομία , την ακυβερνησία και το χάος. Η ίδια αντίληψη θέλει το λαό στη γωνία και κάποια κόμματα να έχουν το προνόμιο να τον εκπροσωπούν και να μιλάνε στο όνομά του. Η δική μας αντίληψη είναι ριζικά διαφορετική. Δεν επιδιώκουμε να  υποκαταστήσουμε το λαό και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν άλλο να το κάνει. Πραγματικά  ανατρεπτική κατάσταση είναι εκείνη όπου ο οργανωμένος και ενωμένος λαός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και δίνει λύσεις. Κατανοεί το συμφέρον του, θέτει στόχους και  συμμετέχει συνειδητά μέσα από συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους , πρωτοβουλίες και άλλες συλλογικότητες  στην διαδικασία ανατροπής του συστήματος. Εκλέγει πρωτογενώς στις συνελεύσεις του ανακλητούς εκπροσώπους, συγκροτεί προσωρινή κυβέρνηση και περιφρουρεί τις κατακτήσεις του. Οι πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας των λαών, οι πιο δημοκρατικές και νόμιμες περίοδοι είναι αυτές των επαναστάσεων.  
Σε αυτό τον απελευθερωτικό αγώνα για τη Δημοκρατία και την Εθνική Ανεξαρτησία έχουν θέση πλατιά κοινωνικά στρώματα ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κοινωνικές τάξεις. Έχει θέση ο κάθε πατριώτης, εκτός από αυτούς που ζουν παρασιτικά και πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Απέναντί μας είναι το δωσιλογικό σύστημα της διαπλοκής του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων με το  πολιτικό  του προσωπικό και τη στημένη μηχανή της μιντιακής παραπληροφόρησης.  Η ιστορία των αγώνων του λαού μας, οι παραδόσεις, τα έθιμα και ο διαχρονικός του πολιτισμός είναι μαζί μας.
Καθημερινά η θέση όλο και περισσότερων συμπατριωτών μας επιδεινώνεται. Η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν και όσοι έχουν ακόμα δουλειά ζουν μέσα στο άγχος και στην ανασφάλεια. Συντελείται μια πρωτοφανής αφαίμαξη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας με σκοπό να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές. Ένα απολύτως εχθρικό δωσίλογο, κράτος αδιαφορεί για τον λαό που πεθαίνει, για τη χώρα που ρημάζει και φροντίζει μόνο για την πληρωμή των δανειστών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών.
Εννέα μήνες μετά τις εκλογές και την εκτόνωση της αγανάκτησης που απορρόφησαν και μόλις τέσσερεις μετά τις «χαρές» για το νέο δάνειο και τη δόση, οι πολιτικοί και μιντιακοί πανηγυρισμοί για οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη συγκρούονται με την οδυνηρή πραγματικότητα της οικονομίας και καταντούν ανέκδοτο. Η περίοδος που βρισκόμαστε και αυτό που έρχεται, θα χαρακτηρισθεί από την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων και την βίαιη αυταρχική καταστολή. Μέρα με τη μέρα η εξουσία  χάνει τον έλεγχο και  καταφεύγει όλο και περισσότερο  στη βία των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, τον ευτελισμό του συντάγματος, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις νουθεσίες και τον πειθαναγκασμό της δικαιοσύνης. Προετοιμάζει το έδαφος για τη στρατοχωροφυλακή και τα τεθωρακισμένα περίπολα με επικοινωνιακά παιχνίδια για γκαζάκια, κατσαρόλες και καλάσνικοφ. Μετά τους μισθούς τις συντάξεις, την ασφάλιση και τις συλλογικές συμβάσεις , καταργείται και το δικαίωμα της απεργίας που χαρακτηρίζεται συντεχνιακό, παράνομο και καταχρηστικό. Δεν αρκεί η βίαιη καταπάτηση των δικαιωμάτων, δεν φτάνει να είμαστε φτωχοί , μας θέλουν και γονατιστούς χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα αντίστασης. Αυτοί που μετέτρεψαν τη χώρα σε χρεωμένο προτεκτοράτο και καταπάτησαν σύνταγμα και νόμους, εγκαλούν το λαό για «ανομία» και έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς που οι ίδιοι έχουν ευτελίσει και ισοπεδώσει. Είναι φανερό ότι χάνουν τον έλεγχο.
Από την άλλη (ή μήπως από την ίδια) πλευρά η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση παρατηρεί  και καταγγέλει. Παραμένει στη Βουλή σε κρίσιμες για την εθνική μας υπόσταση ψηφοφορίες, νομιμοποιώντας τις διαδικασίες. Εγκλωβίζει δυναμική μερίδα του λαού στον εφησυχασμό και στην αναμονή του επόμενου σωτήρα. Καλλιεργεί και ενδυναμώνει αυταπάτες για λύσεις μέσα στην Ευρωπαική Ένωση παρά και ενάντια στην εντεινόμενη αμφισβήτηση του λαού στο ευρώ και στους μηχανισμούς του. Στο μεταξύ η παράταξη των φασιστών  προσπαθεί να εισπράξει την αγανάκτηση και τη ριζοσπαστικοποίηση και να τη στρέψει ενάντια στους εξαθλιωμένους μετανάστες , που ούτε κι αυτοί ξέρουν πως βρέθηκαν εδώ, αφού προηγουμένως είδαν τη χώρα τους να καταστρέφεται από τις ίδιες αγορές και τις ίδιες δυνάμεις που καταστρέφουν και τη δική μας.
Αυτή η κατάσταση είναι εκρηκτική. Πόσο ακόμα μπορεί να σταθεί αυτή η κυβέρνηση με τη βία και τη καταστολή; Ένα τυχαίο γεγονός , μια μικρή σπίθα μπορεί να ανάψει τη φωτιά και να προκαλέσει την έκρηξη. Αλλά με συνδικαλιστικές ηγεσίες απαξιωμένες και ξεπουλημένες , με συσσωρευμένη την οργή και κατακερματισμένη την κοινωνία και τον ένα να στρέφεται ενάντια στον άλλο , αυτή η έκρηξη μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στην ήττα και στην απογοήτευση.
Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει εμείς να δούμε πως οργανώνουμε τη δράση μας. Ποια πρέπει να είναι η τακτική μας, που θα οδηγήσει στον στρατηγικό μας στόχο της γενικής πολιτικής απεργίας, της ανατροπής και της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Που βρισκόμαστε σήμερα.
Το μέτωπο σήμερα έχει περάσει το στάδιο της πρώτης συγκρότησης και της απειρίας.
Έχει αντιμετωπίσει πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα, έχει δώσει μάχες σε συλλόγους, συνδικάτα, στους δρόμους και στις εκλογές.
Πριν ένα χρόνο, έχοντας πρόσφατο το κίνημα των πλατειών,  μερικές χιλιάδες πατριώτες υπερβαίνουν κομματικές και ιδεολογικές προκαταλήψεις , συνειδητοποιούν την ανάγκη μετωπικής ενωτικής και οργανωμένης δράσης και εντάσσονται  στο ΕΠΑΜ. Αυτή η επιλογή έγινε μέσα σε συνθήκες μεγάλης έντασης των κινητοποιήσεων, με εντελώς απονομιμοποιημένες και  υπό κατάρρευση τις κυβερνήσεις. Υπήρχε η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα θα ήταν άμεσο και η προθυμία για ένταξη και δράση περίσσευε. Προφανώς η ευκαιρία για νίκη του λαϊκού κινήματος υπήρξε, αλλά η προσπάθεια που ξεκίνησε το ΕΠΑΜ τον Οκτώβρη του 11 για την ενότητα όλων των αντιμνημονιακών από τον Καμμένο μέχρι τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν βρήκε ανταπόκριση στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ΕΠΑΜ, ένα μέτωπο πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τα περισσότερα μέλη του εντελώς άπειρα, έπρεπε να αντιμετωπίσει την πρόκληση ενός συνεδρίου και μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Στις εκλογές επανέρχεται στο προσκήνιο η διχαστική και απλουστευτική πόλωση δεξιών αριστερών με την ευθύνη κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι διαμορφώνεται και πάλι σκηνικό πόλωσης και διχασμού που ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την εν δυνάμει παλλαϊκή ενότητα που έτεινε να διαμορφωθεί με το κίνημα των πλατειών. Το κλονισμένο σύστημα που είχε αναγκαστεί να καταφύγει στην αντισυνταγματική συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου βρίσκει διέξοδο με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Συγκροτεί την τρικομματική κυβέρνηση , ενώ η αγανάκτηση και συσσωρευμένη εκρηκτικότητα εκτονώνεται στις εκλογές με την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.  Ταυτόχρονα η φασιστική Χ.Α. ενσωματώνει την πρωτόγονη οργή των πιο καθυστερημένων στρωμάτων της κοινωνίας και  των νέων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πόλωσης, κάποια μέλη του μετώπου που δεν είχαν ξεπεράσει τις ιδεολογικές τους αναφορές, επανέρχονται στις πολιτικές τους αφετηρίες  ή αδρανοποιούνται. Σε αυτό συμβάλλουν και δικά μας λάθη τακτικής όπως η συνεργασία μόνον με τον Παπαθεμελή. Η αναγκαία οργανωτική συγκρότηση του μετώπου μετά το συνέδριο με το καταστατικό, τα όργανα και  την λειτουργία του σε πιο οργανωμένη βάση , απομακρύνει και άλλους που ήθελαν περισσότερο χαλαρή τη συμμετοχή τους. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο συνέδριο ενός πρωτόγνωρου μετώπου σαν του δικού μας που επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
  • Το πρώτο συνέδριο και η περίοδος μετά από αυτό ήταν της ανίχνευσης της  συγκρότησης και της δημιουργίας και εγκυμονούσε όλους τους πόνους της γέννας του καινούριου.
  • Το δεύτερο συνέδριο θα πρέπει να είναι της ωρίμανσης, της δημιουργικότητας, της συνοχής και της ανάπτυξης.  
  • Το τρίτο  θα είναι  της νίκης.
Πολλοί συναγωνιστές αναζητούν ιστορικές αντιστοιχίες στο ΕΑΜ. Η διαφορά είναι ότι το ΕΑΜ που πράγματι υπήρξε ένα μαζικό επαναστατικό παλλαϊκό μέτωπο χωρίς προηγούμενο , ξεκίνησε με την συμμετοχή συγκροτημένων, συνεκτικών πολιτικών κομμάτων και σχηματισμών με εμπειρία. Το ΕΠΑΜ ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι των πλατειών και των κινητοποιήσεων από πρωτοπόρους αγωνιστές χωρίς καμιά απόφαση για συνεργασία κομμάτων ή προσωπικοτήτων. Νομίζω πως αυτό δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη Ιστορία μας. Είναι φυσικό, ένα μέτωπο με τέτοια χαρακτηριστικά, στο ξεκίνημα να ψάχνει το βηματισμό του. Στη διαδικασία για το πρώτο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί με ποικιλία απόψεων , θέσεων , ιδεολογιών και με περίσσεια προσδοκιών για τα αποτελέσματα και στο πρόγραμμα και στο καταστατικό. Ακόμα το ΕΠΑΜ δεν είχε προλάβει να λειτουργήσει καλά-καλά και να αναπτυχθούν συνεκτικές δυνάμεις ανάμεσα στα μέλη του μέσα από τις διαδικασίες του και τους κοινούς αγώνες. Συναγωνιστές μας που συμμετείχαν στην προσυνεδριακή διαδικασία και καταμετρήθηκαν για την εκλογή αντιπροσώπων, είτε απομακρύνθηκαν μετά το συνέδριο γιατί μειοψήφησαν και δεν βρήκαν ανταπόκριση στις επιδιώξεις τους, είτε δεν σταθεροποιήθηκαν σαν μέλη με τη συμμετοχή τους στους πυρήνες, παραμένοντας κοντά μας σαν φίλοι. Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν είναι πλέον μέλη μας, παραμένουν κοντά μας και πολλοί συμμετέχουν στις δράσεις μας. Το κυρίαρχο όμως είναι πως τώρα πια οι πυρήνες μας είναι σε μεγάλο βαθμό συγκροτημένοι με τους συντονιστές τους και τις γραμματείες τους. Όλοι έχουν δοκιμασθεί σε αγώνες και οργανωτικές διαδικασίες και πέρασαν και από τη δύσκολη μάχη των εκλογών. Αποτελούμε πλέον μια σοβαρή οργανωμένη δύναμη  με ωριμότητα και δυναμισμό ικανή να αναπτυχθεί και να διευθυνθεί στη πορεία για το δεύτερο συνέδριό μας μετά και από μια προγραμματισμένη εκστρατεία στρατολόγησης μαχητών που θα τους συναντάμε στους αγώνες, στα συνδικάτα, στις συλλογικότητες και στους φορείς της κάθε γειτονιάς.

Η οργάνωση της τακτικής μας και της παρέμβασής μας στη κοινωνία.
Για να πετύχουμε το στρατηγικό στόχο της γενικής πολιτικής απεργίας και της ανατροπής πρέπει οι παρεμβάσεις μας σε συνδικάτα, κινήματα, συλλογικότητες κλπ να έχουν ενιαία κατεύθυνση. Η δωσίλογη κυβέρνηση διαιρεί το λαό στρέφει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο. Με τη συμπαράσταση των μίντια ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, κατακερματίζει την κοινωνία. Βάζει στη σειρά τους κλάδους και χτυπά σήμερα τον ένα αύριο τον άλλο. Οι απεργίες όταν είναι μεμονωμένες και περιορίζονται σε οικονομίστικα αιτήματα είναι καταδικασμένες στην αποτυχία όση συμμετοχή και διάρκεια και αν έχουν. Μόνο όταν πάρουν πολιτική διάσταση θα βρουν ανταπόκριση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και θα ενωθούν με τους αγώνες άλλων κλάδων. Εμείς συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας και αναζητάμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους πρωτότυπες μορφές πάλης. Κηρύσσουμε την απεργία αλλά παίρνουμε στα χέρια μας τις υπηρεσίες και τα μέσα της εργασίας και τα θέτουμε σε λειτουργία στην υπηρεσία του λαού. Στερούμε έτσι το πολιτικό και μιντιακό σύστημα από το όπλο του κοινωνικού αυτοματισμού.
Μέσα μαζικής μεταφοράς που ενώ είναι σε απεργία κυκλοφορούν και εξυπηρετούν, προκαλούν τη συμπαράσταση και την ενεργοποίηση του λαού. Τα νοσοκομεία στολισμένα με πανό και σημαίες να τελούν υπό λειτουργική κατάληψη και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να θεραπεύουν με το περιβραχιόνιο του απεργού και το ταμείο τους κλειστό. Προτείνουμε παντού και πρωτοστατούμε στη δημιουργία συντονιστικών επιτροπών αγώνα ανάμεσα σε κλαδικά σωματεία ή και σε συνδυασμό με συλλογικότητες πολιτών. Ακόμα κι αν δεν είναι εφικτή η λειτουργική κατάληψη και ένας κλάδος προχωρήσει σε απεργία το συντονιστικό  χρειάζεται για να ενεργοποιήσουμε  ποικίλες μορφές συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Αμείλικτο πρέπει να θέτουμε παντού το ερώτημα. Πέρα από το μισθό σου και τα 100-200 ευρώ το μήνα που υπερασπίζεσαι, που ακόμα κι αν το αποτρέψεις να στα κόψουν σήμερα, θα στα κόψουν σε 2-3 μήνες, μέχρι που είσαι διατεθειμένος να φτάσεις για να υπερασπισθείς την ίδια σου την υπόσταση, το σπίτι σου την οικογένειά σου, αλλά και το συνάδελφό σου το γείτονα σου και την ίδια τη πατρίδα σου. Αυτοί είναι αποφασισμένοι να σε γονατίσουν και να σε εξοντώσουν. Δεν έχει νόημα η διαμαρτυρία , η διεκδίκηση και η διαπραγμάτευση μαζί τους παρά μόνο η ανατροπή τους. Κάθε παρέμβασή μας στη κοινωνία πρέπει να οδηγεί στην πολιτικοποίηση των αιτημάτων μέχρι την ανατροπή. Η ενότητα των φορέων και ο συντονισμός της δράσης τους θα οδηγήσει στη δημιουργία πολλών συντονιστικών επιμέρους κλάδων και διαφορετικών αφετηριακών αιτημάτων που όλα θα συγκλίνουν στον ενιαίο παλλαϊκό στόχο της γενικής πολιτικής απεργίας για να τους ανατρέψουμε και να πάρει ο λαός τη χώρα στα χέρια του.
Έτσι όπως ο λαός θα έχει μάθει να κάνει λειτουργικές καταλήψεις, συνελεύσεις, συντονιστικά, να οργανώνει αλληλεγγύη και συμπαράσταση, να εκλέγει αντιπροσώπους και να τους ανακαλεί, θα  εκπαιδευτεί για τη μεγάλη «λειτουργική κατάληψη» της ίδιας της χώρας, τη γενική πολιτική απεργία και την εκλογή εθνοσυμβούλων για τη συντακτική εθνοσυνέλευση. Έτσι όπως θα έχει μάθει να παίρνει στα χέρια του και να βάζει σε λειτουργία  τα τρένα, τα καράβια, τα αεροπλάνα, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα εργοστάσια  έτσι θα βάλει σε λειτουργία με τους δικούς του όρους την οικονομία και τους θεσμούς της  λευτερωμένης πατρίδας.

Οργανωτικά καθήκοντα για τους πυρήνες και τους τομείς.
Το ίδιο τα καταστατικό μας με 8 άρθρα του για τους πυρήνες και 5 για τους τομείς σε συνδυασμό με τα 9 άρθρα για τα μέλη, καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης των πυρήνων και των τομέων και  δίνει ικανοποιητικά τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε τη δράση μας στη συγκεκριμμένη τακτική και στρατηγική.

1.      ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ
Κάθε απόφαση για δράση των πυρήνων εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής μας και εξετάζεται από την άποψη αν τακτικά την εξυπηρετεί και την βοηθάει ή αποπροσανατολίζει και απομακρύνει.

2.      ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Οι πυρήνες προχωράνε άμεσα σε πολιτική χαρτογράφηση του χώρου τους. Συλλογικότητες , φορείς, σωματεία, κινήματα κλπ. που υπάρχουν στη πόλη τους ή στη γειτονιά τους. Η πολιτική καταγραφή αφορά στα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά τους, στους στόχους τους, στις ιδιαιτερότητές τους, στα πρόσωπα που δρουν κλπ. Η συνέλευση του πυρήνα αξιολογεί τη σημασία και τη δυναμική του κάθε φορέα και τα αιτήματά τους. Με βάση αυτή την αξιολόγηση και τις δυνατότητες του πυρήνα από την άποψη του αριθμού των μελών και των ιδιαίτερων ικανοτήτων του κάθε μέλους , εντοπίζονται εκείνοι οι φορείς που μπαίνουν σε προτεραιότητα για δράση των μελών μας. Κάθε μέλος του πυρήνα αναλαμβάνει το καθήκον να δραστηριοποιηθεί σε συγκεκριμένους φορείς. Σε κάθε έναν από αυτούς θέτουμε το θέμα της διεύρυνσης και πολιτικοποίησης των αιτημάτων και της δράσης τους και του συντονισμού τους με τους άλλους φορείς μέσα από τη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου της πόλης του νησιού ή της γειτονιάς. Προτείνουμε μέσω του συντονιστικού ή και άτυπα πριν από αυτό, τον εντοπισμό του πιο επίκαιρου στόχου πχ. ενός από τα αιτήματα των φορέων και συγκλίνουμε τις δράσεις όλων των άλλων ενωτικά στο αίτημα που έχουμε εντοπίσει και σηκώνουμε κάθε φορά.

3.      ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ – ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  Στα συνδικάτα επεκτείνουμε τα στενά οικονομίστικα αιτήματα σε πολιτικά – πατριωτικά και πρωτοστατούμε στη δημιουργία  κλαδικών και διακλαδικών συντονιστικών επιτροπών αγώνα.  Όσα από τα μέλη μας είναι σε κάποιο συνδικάτο-σωματείο έρχονται σε άμεση επαφή με το συνδικαλιστικό τμήμα του ΕΠΑΜ προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας.

4.     Η ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Να γίνει κυρίαρχη αντίληψη σε κάθε γειτονιά. Εντείνουμε τη δράση μας σε όλες τις επιτροπές και πρωτοβουλίες για τα χαράτσια, τους φόρους κλπ. Προχωράμε στη δημιουργία ομάδων αντίστασης και υπεράσπισης των συμπατριωτών μας από τις διακοπές ρεύματος, τις κατασχέσεις.

5.     ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Με αυτά που αναφέρθηκαν προηγούμενα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθούν οι δράσεις μας στους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, την  αλληλεγγύη,  κλπ.  Αντιθέτως εντείνουμε τη δράση μας εκεί προσκαλώντας τα μέλη τους στις υπόλοιπες δράσεις του συντονιστικού της γειτονιάς μας ή της πόλης μας. Έχουμε πάντα κατά νου πως η ανάπτυξη των συνεταιρισμών αποτελεί εν σπέρματι την επιμελητεία μας για την γενική πολιτική απεργία. Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης είτε της ιατρικής είτε της διατροφικής στοχεύει στην κοινωνική συνοχή στην ανάπτυξη δεσμών που θα στηρίξουν τον αγώνα.

6.     ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ Η ανάπτυξη του μετώπου , η στρατολόγηση νέων μελών στο ΕΠΑΜ πρέπει να αποτελέσει κεντρικό καθήκον του κάθε πυρήνα. Κάθε μέλος και ο πυρήνας συνολικά θα καταρτίσει πλάνο προσέγγισης και στρατολόγησης νέων μελών. Θα τους βρούμε ανάμεσα στους φίλους, τους συναδέλφους στη δουλειά ,στο σωματείο και τους συμπολίτες και συναγωνιστές μας στις συλλογικότητες και στους φορείς εκεί που αγωνιζόμαστε μαζί τους.

7.     ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ Τα άρθρα 16 και 17 του καταστατικού για τους πυρήνες αποκτούν επικαιρότητα και πρέπει να δωθεί έμφαση και να μπούν σε εφαρμογή.. Ο πυρήνας μέσω της συντονιστικής επιτροπής οργανώνει συστηματικά την προσέγγιση όλων των μελών που δεν συμμετέχουν τακτικά στις εργασίες του ώστε να γνωρίζει τους λόγους και να βοηθήσει στη  δραστηριοποίηση τους. Με χρέωση όλων των μελών  συγκεκριμένα και ατομικά ο πυρήνας οργανώνει τις τακτικές επαφές του με τους φίλους του μετώπου για τους οποίους δείχνει σεβασμό και ενδιαφέρον όπως ορίζει το καταστατικό. Πρώτα πρώτα φροντίζουμε να γνωρίσουμε προσωπικά τους φίλους του μετώπου. Να μιλήσουμε μαζί τους να ξέρουμε τα προβλήματά τους , να γνωριστούμε σαν άνθρωποι. Κάθε πυρήνας προγραμματίζει πολιτική δουλειά για τους φίλους του μετώπου. Συσκέψεις σε σπίτια όπου υπάρχει κάποιος ομιλητής και ενημερώνει , απαντάει σε ερωτήσεις κλπ. Φροντίζουμε να δραστηριοποιηθούν οι φίλοι σε επιτροπές, σε καταναλωτικούς συνεταιρισμούς κλπ.

8.      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Η οικονομική δουλειά των πυρήνων και η απόδοση του 10% κεντρικά που προβλέπεται και από το άρθρο 21 του καταστατικού είναι από τα πλέον επίκαιρα και σημαντικά οργανωτικά μας καθήκοντα.  Καμιά  δράση δεν είναι εφικτή χωρίς οικονομικούς πόρους. Οικονομική δουλειά σημαίνει πολιτική δουλειά. Η στιγμή που συζητάμε με κάποιον συμπατριώτη μας και τον πείθουμε να πάρει ένα κουπόνι είναι πολύ σημαντική και κατά κάποιο τρόπο δένουμε τη πολιτική μας σχέση μαζί του.
Ο πυρήνας πρέπει να καθιερώσει την συστηματική επεξεργασία της οικονομικής δουλειάς , πρώτα-πρώτα με τις συνδρομές των μελών και στη συνέχεια με τη διακίνηση των κουπονιών. Τα μπλοκάκια με τα κουπόνια πρέπει να χρεωθούν στα μέλη μας και να τα έχουν συνέχεια μαζί τους διαφορετικά δεν πρόκειται να διακινηθούν. Οι καταγεγραμμένοι φίλοι των πυρήνων πρέπει εμείς να φροντίσουμε να συμμετέχουν τουλάχιστον με την οικονομική ενίσχυση του μετώπου.

9.      ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ – ΝΕΑ ΜΕΛΗ  Η γενική συνέλευση των μελών του πυρήνα είναι το ανώτατο όργανο και πρέπει να  της δίνουμε αυτό το χαρακτήρα. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να εκφυλίζεται σε μια βδομαδιάτικη ανιαρή συνάντηση ρουτίνας. Η συντονιστική επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει για να λύνει πρακτικά θέματα και η συνέλευση των μελών να συζητά πολιτικά , να αναλύει, να προτείνει να προγραμματίζει τη δράση και να ελέγχει τη συντονιστική επιτροπή. Ανάλογα με το δυναμικό του ο κάθε πυρήνας μπορεί να προγραμματίσει τις συνελεύσεις του τουλάχιστον σε μηνιαία βάση. Η συνέλευση καλό είναι να εκλέγει πρόεδρο ώστε να μην μονοπωλεί τη διαδικασία ο συντονιστής ή ο γραμματέας. Σύνοψη των πρακτικών και των αποφάσεων της συνέλευσης θα στέλνεται στη κεντρική γραμματεία. Πυρήνας που δεν στέλνει αναφορές είναι σαν να μην υπάρχει για το μέτωπο. H εμπειρία που βρίσκεται συμπυκνωμένη στις αναφορές των συνελεύσεων αποτελεί πολύτιμο υλικό και μεταφέρεται μέσω των οργάνων από πυρήνα σε πυρήνα σε όλη τη χώρα.



Η αναφορά της συνέλευσης περιέχει
ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ
ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η συνέλευση υποδέχεται τα νέα μέλη τηρώντας τη διαδικασία  που προβλέπεται στο άρθρο 5. Η διαδικασία υποδοχής είναι σημαντική και για το νέο συναγωνιστή και για τα μέλη του πυρήνα.

10.   ΤΟΜΕΙΣ  Υπάρχει καθυστέρηση στη συγκρότηση τομέων στο μέτωπο εκτός της Αττικής. Ακόμα και σε νομούς όπου υπάρχουν περισσότεροι πυρήνες από 1-2 δεν έχουν συγκροτηθεί τομείς ή δεν λειτουργούν. Έχουν ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Μαγνησία, στις Κυκλάδες, στην Αχαΐα, στην Κορινθία , στην Εύβοια, στα Χανιά. Οι περισσότεροι από αυτούς ή δεν κάνουν συνελεύσεις ή δεν έχουν συγκροτημένες γραμματείες.
Το οργανωτικό γραφείο οφείλει να βοηθήσει τη συγκρότηση τομέων σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται ότι οι αποστάσεις αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη λειτουργία τους αλλά η συμμετοχή στις συνελεύσεις κάθε δίμηνο και η αξιοποίηση μέσων όπως το team speak ή το skype για τις γραμματείες μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Οι  έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τομέων της Αττικής με τη συμμετοχή μελών της Π.Γ. και του Ο.Γ. κατέδειξαν τη σημασία και το ρόλο του τομέα.

11.   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα περισσότερα μέλη μας δεν έχουν εμπειρία από οργανωτικές διαδικασίες. Το οργανωτικό γραφείο πρέπει να προχωρήσει σε συσκέψεις των συντονιστικών των πυρήνων με αντικείμενο την ανάλυση του καταστατικού και την εκπαίδευση σε οργανωτικά θέματα. Όσο κι αν στη πορεία της ανάπτυξης και λειτουργίας του μετώπου μετά το συνέδριο και στην προσπάθεια εφαρμογής του καταστατικού διαπιστώνονται ελλείψεις ή αδυναμίες, το καταστατικό μας είναι αυτό που εγκρίναμε και αυτό οφείλουμε να εφαρμόσουμε. Δεν επιτρέπεται να αντικατασταθεί από κανένα άλλο κανονισμό ή διαδικασία. Το επόμενο συνέδριο μπορεί να το τροποποιήσει ή και να το αλλάξει στο σύνολό του. Μέχρι τότε λειτουργούμε με το καταστατικό που έχουμε. Στη λειτουργία μας να έχουμε πάντα σαν οδηγό το α. 13 που θέλει την οργάνωση του ΕΠΑΜ απλή και ευέλικτη και να εξασφαλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, την εσωτερική διαφάνεια και τη δυνατότητα των μελών για τον έλεγχο των πράξεων των κεντρικών οργάνων.

12.    ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  Η αποτελεσματικότητα της δράσης μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενότητα στις γραμμές μας. Όπλο μας είναι το καταστατικό και η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει. Μοναδικό πεδίο άσκησης των δικαιωμάτων των μελών είναι ο πυρήνας. Εκεί πρωταρχικά θέτουν τα μέλη μας την κριτική τις ενστάσεις τους τους προβληματισμούς τους. Ο τομέας  είναι το επόμενο στάδιο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα όργανα του μετώπου είναι έτοιμα να δεχτούν και να ακούσουν τις προτάσεις ή την κριτική του κάθε μέλους, αφού προηγουμένως θέσει το θέμα στον πυρήνα του σύμφωνα με το α. 11 του καταστατικού. Επιπλέον ο πολιτικός διάλογος μέσα από το site του μετώπου είναι ανοικτός για προτάσεις, σκέψεις και κριτική χωρίς περιορισμό.
Διαδρομές άλλες ούτε προβλέπονται ούτε υπάρχουν στο μέτωπο. Διαχωρισμοί σε περισσότερο ή λιγότερο Επαμίτες, σε κινηματικούς και γραφειοκράτες δεν έχουν θέση στο μέτωπο. Οι προσπάθειες να δημιουργηθούν κλίκες, όπου έγιναν, έπεσαν στο κενό απομονώθηκαν και τελικά οδήγησαν τους εμπνευστές τους είτε σε ομόφωνη διαγραφή από τον πυρήνα είτε σε εθελουσία έξοδο από τις γραμμές μας. Οι Επαμίτες έχουμε αναπτύξει μια ζηλευτή συνοχή  παρά τη διαφορετικότητα των ιδεολογικών μας αφετηριών.  Πρέπει να γίνει καθαρό πως ο αγώνας μας είναι δύσκολος και απαιτεί αυταπάρνηση και θυσίες. Μια μεγάλη θυσία είναι να αφήσουμε πίσω τον εγωισμό και τον ατομισμό και να προτάξουμε το κοινό συμφέρον , το λαό και τη πατρίδα μας. Είμαστε εδώ στρατευμένοι για τη λευτεριά. Μπορεί για τους περισσότερους η αφετηρία για την αφύπνισή μας  να ήταν τα ατομικά μας προβλήματα και η οικονομική κρίση αλλά με την ένταξή μας στο ΕΠΑΜ βρεθήκαμε σε μια ανώτερη μορφή συνειδητοποίησης. Τώρα πια είναι μπροστά μας το ιστορικό μας χρέος να αγωνιστούμε όχι τόσο για μας τους ίδιους, αλλά για τους παππούδες μας και για τα παιδιά μας, για το παρελθόν και το μέλλον της πατρίδας μας και τελικά για το ίδιο μας το δικαίωμα να είμαστε άνθρωποι.

Αθήνα Μάρτιος 2013
Το Οργανωτικό Γραφείο του ΕΠΑΜ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.