Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ!


Αγαπητοί καθηγητές των παιδιών μου,

Δεν είναι δίλημμα αυτό που έχετε μπροστά σας... Ούτε είναι εκβιασμός... Είναι απλά η ευκαιρία σας, να διδάξετε το σημαντικότερο μάθημα όλων!

Διδάξατε τα μαθήματά σας, καλώς οι περισσότεροι. Δώσατε παιδεία, έστω αυτήν την μερική και ευνουχισμένη, όπως ακριβώς σας αναγκάζουν να την δώσετε. Διδάξατε μαθηματικά, γλώσσα, Ιστορία και τόσα άλλα. Κάνατε την εργασία σας, όπως μπορούσατε καλύτερα, μέσα στα πλαίσια που σας έθεσαν. Είπατε ότι ακόμα και μέσα σε αυτό το χάος, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, θα μεταδώσουμε Παιδεία. Και είδαμε όλοι μας, ότι τραβήξατε τον δρόμο σας ακάθεκτοι, παρ όλη αυτήν την τριετία της κόλασης που ζούμε, μέσα στις μειώσεις και την πείνα των πιο αδύναμων μαθητών. Καλώς κάνατε μέχρι τώρα που δώσατε ότι είχατε, κτίσατε μια βάση στην γενιά της εποχής μας.

Όμως, δεν σας άφησαν χρόνο να διδάξετε τις πραγματικές αξίες, αλλά αψηφώντας το ¨σύστημα¨ οι περισσότεροι από εσάς το κάνατε τουλάχιστον λίγο. Δεν σας έδωσαν την ευκαιρία να ανάψετε στους μαθητές σας, την φλόγα που οδηγεί στην μεγαλουργία... Δεν σας έδωσαν την εντολή, να διαμορφώσετε πραγματικούς πολίτες αντί για μελλοντικούς υπαλλήλους, όμως μερικοί το κάνατε όσο μπορούσατε. Δεν σας "κατάλαβε" η εξουσία, όταν τους είπατε ότι κάτι λείπει από την σημερινή παιδεία, και όμως μερικοί από εσάς το δώσατε κι αυτό που έλλειπε και δώσατε πολύ παραπάνω από ότι σας ζητά το τυπικό της εργασίας σας. Και στις λίγες στιγμές που είχατε, όταν το μήνυμα της ημέρας ήταν "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία", περάσατε και το νόημα αυτής της Ζωής, παρ όλα τα εμπόδια που έβαλαν μπροστά σας.  Ήρθε όμως η ώρα φίλοι καθηγητές, να δώσετε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μάθημα που ποτέ θα διδάξετε, στους μαθητές σας: Αυτό που δείχνει στην πράξη πλέον, ότι χωρίς Ελευθερία, χωρίς Δημοκρατία, όλες οι εξετάσεις και πτυχία στον κόσμο, ΠΟΤΕ δεν οδηγούν προς την ευημερία.

Η ώρα να εστιαστείτε καθαρά στο δικό σας πεδίο γνώσης, καλώς ή κακώς, πέρασε. Η ώρα που διδάσκατε μεμονωμένες λεπτομέρειες της επιστήμης σας, δυστυχώς ή ευτυχώς παρήλθε. Η ώρα να δείξετε στην νέα γενιά, πως λειτουργεί η φύση δεν είναι τώρα πιά. Η ώρα να τους δώσετε το εργαλείο της γλώσσας, έχει πάρει δευτερεύοντα ρόλο τώρα... Γιατί τώρα ήρθε η ώρα να τους δείξετε, πως πρέπει να ζήσουν την Ζωή τους πραγματικά. Μακριά από επικυρίαρχους δηλαδή,  σαν πραγματικά Ελεύθεροι Πολίτες.

Τώρα που το καταλάβατε, που μας οδηγούσαν τόσα χρόνια, Τώρα που βλέπεις καθαρά πια τι τεράστιο έγκλημα κάνουν στα παιδιά μας, Τώρα που δεν υπάρχει επιστροφή για τα χρόνια της γενιάς μας,  Ήρθε η ώρα να διδάξετε το "μάθημα των μαθημάτων"...  Ήρθε η ώρα να τους πείτε, ότι και ο καλύτερος τρόπος έκφρασης, δεν αξίζει τίποτε όταν σου έχουν φιμώσει το στόμα. Ήρθε η ώρα να τους πείτε ότι δεν αρκεί η Ελευθερία σκέψης, αλλά υπάρχει η επιτακτική ανάγκη να πάρουμε πίσω την ουσιαστική μας Ελευθερία και Εθνική μας Κυριαρχία...  Ήρθε η ώρα να γίνουμε εμείς οι γονείς και εσείς οι καθηγητές και δάσκαλοι, ΟΛΟΙ μας, το παράδειγμα που θα τους διδάξει το πως κερδίζεται η Ελευθερία, που είναι και η ρίζα της Γνώσης, της υγιούς Παιδείας αλλά και της Δημοκρατίας.

Τι να το κάνεις δηλαδή, όταν τους δώσεις τις εξετάσεις τους, αλλά αφήσουμε τους δωσίλογους, να κάνουν την Ζωή τους ολάκερη μια κόλαση ανεργίας και εξαθλίωσης; Τι αξία έχει ένα χαρτί, όταν δεν θα υπάρχει πια κανένας να το χαρεί; Φίλε καθηγητή, μην φοβηθείς να κάνεις το σωστό, δεν πια υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Φίλε καθηγητή, είναι φανερό πλέον, ότι σου έχει μείνει ένα μάθημα να διδάξεις, αυτό που επιμελώς δεν σε άφησαν ποτέ να μεταδώσεις. Φίλε καθηγητή, μην το αφήσεις, γιατί εάν δεν διδάξεις αυτό το μάθημα, δεν θα μπορέσεις σύντομα να διδάξεις κανένα άλλο! Φίλε καθηγητή, το παιδί μου περιμένει απεγνωσμένα από εσένα να δει αυτό που ήξερε πάντα ότι του λείπει... Και θελει να δεί εάν αυτά που του λέγαμε τα ευνοούσαμε, ή απλά ήταν λόγια χωρίς ψυχή...

Αγαπητέ καθηγητή, έκανες το πρώτο σου χρέος, και σε άλλες γενιές αυτό θα ήταν όλο. Αλλά στην δικιά μας εποχή, σου έμελλε να δώσεις και το "κάτι" παραπάνω, αυτό που διέπει όλες τις άλλες γνώσεις και αξίες... Σου έμελλε να δείξεις στην νέα γενιά, τον μοναδικό δρόμο μπροστά, τον δρόμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Σου έμελλε να βάλεις εσύ, στην σωστή ιεραρχία τις διαχρονικές μας αξίες. Σου έμελλε να παρουσιάσεις εσύ στα παιδιά μας, το μεγαλύτερο δίδαγμα που έχει ποτέ εκφραστεί... Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την Αγάπη προς την Ελεύθερη Ζωή, την πηγή απ' όπου πηγάζει ολόκληρη η υγιής παιδεία.

Γιατί το ξέρετε πολύ καλά εσείς αλλά και εγώ, ότι χωρίς Ελευθερία, χωρίς Δημοκρατία, δεν υπάρχει παιδεία, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΣΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ!  Σκέψου λοιπόν πολύ καλά, το τι θα κάνεις και γιατί. Δεν είναι το θέμα το κλαδικό σου συμφέρον πια, ούτε και το πρόσκαιρο συμφέρον των παιδιών μας. Το θέμα είναι ότι σου ζητούν έτσι και αλλιώς να θυσιάσουμε τα παιδιά, στον βωμό των επικυρίαρχων που έχουν καταλύσει κάθε έννομο και ηθικό πράγμα. Εάν δεν κάνεις αυτό που επιτάσσει το ήθος, η λογική και η Ιστορία μας, δυστυχώς εμείς ο Λαός θα έχουμε χάσει ακόμα μιά μάχη στον αγώνα για την Πατρίδα που μας πήραν. Εάν όμως διδάξεις το μάθημα που περιμένουν εναγωνίως οι μαθητές που σε παρακολουθούν από κοντά να τους δώσεις, τότε να ξέρεις ότι θα έχεις φυτέψει έναν ιερό σπόρο που μόνο το καλό θα γεννήσει!

Δεν είναι δίλημμα λοιπόν ούτε και εκβιασμός αυτό που έχετε μπροστά σας...
Είναι η μεγάλη ευκαιρία που έρχεται μόνο κάθε τόσα χρόνια...


ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠ' ΟΛΑ!

Να ξέρετε ότι η ώρα των εξετάσεων έφτασε και ΔΕΝ αναβάλεται πια, αλλά δεν είναι οι εξετάσεις των παιδιών μας...



Καλή Λευτεριά!

Σ. Κατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.