Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Τι σημαίνει για την Εθνική Άμυνα το τέλος της Αμυντικής Βιομηχανίας


Τέλος και στην Αμυντική Βιομηχανία..
Του Δημήτρη Κυπριώτη*

 leo smoke
 Το τέλος της Αμυντικής Βιομηχανίας άρχισε να διαγράφεται από τη στιγμή που τα επίσημα κυβερνητικά χείλη και οι επίσημες δηλώσεις των υπευθύνων, άρχισαν να προφέρουν τις  δήθεν προσπάθειες ….αναδιάρθρωσης και άλλα συναφή φληναφήματα με τα οποία 3 και πλέον χρόνια τώρα μας έχουν φλομώσει οι πολιτικοί μας. Γιατί και ο πλέον αδαής περί αυτών των ζητημάτων, έχει καταλάβει την κοροϊδία που παίζεται στις λάτες του λαού,  από το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας.
Για να αντιληφθούν όμως  και οι μη γνωρίζοντες τα θέματα αυτά, ποιο είναι το σοβαρό  πρόβλημα που δημιουργείται, ακόμη και στην ασφάλεια της χώρας μας, από το «ξεχαρβάλωμα» της κρατικής μας αμυντικής βιομηχανίας, θα επιχειρήσουμε προηγουμένως,  μια συνοπτική παρουσίαση του θέματος.
 Τι συγκροτεί την Αμυντική Βιομηχανία
 ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ και ΕΑΒ
 είναι τα αρχικά γράμματα των  εταιρειών που συγκροτούν την κρατική αμυντική βιομηχανία της χώρας.
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΕΑΣ) ΑΕ»
Είναι Ανώνυμη Εταιρεία, στην πραγματικότητα όμιλος εταιρειών, που έχει μία οργανωτική δομή αποτελούμενη από:
1.    Τον Αμυντικό Τομέα,
2.     Τις Εμπορικές Δραστηριότητες
3.       Και τρεις (3) θυγατρικές εταιρίες.

1)   Ο Αμυντικός Τομέας περιλαμβάνει έναν όμιλο κατασκευαστικών εταιριών που ιδρύθηκε το 2004 και προέρχεται από την συγχώνευση των εταιρειών:
  • Την «Α.Ε. Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου» γνωστότερης ως«ΠΥΡΚΑΛ», (πυρίτιδες - κάλυκες) που ιδρύθηκε το 1874 και δραστηριοποιείται στην κατασκευή πυρομαχικών φορητού οπλισμού, μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βλημάτων όλμων και πυροσωλήνων και μάλιστα όχι μόνο κάποιου είδους, αλλάόλων των τύπων πυρομαχικών,βλημάτων και πυροσωλήνων, που είναι συμβατοί  με οπλικά συστήματα Νατοϊκού τύπου!!
  • Την «Ελληνική Βιομηχανία Όπλων ΑΕ»γνωστής  ως «ΕΒΟ», που ιδρύθηκε το 1977και δραστηριοποιείται στην κατασκευή όπλων φορητού οπλισμού, όλμων, οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, προωθητικών πυρίτιδων και γεμισμάτων, καθώς επίσης και πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων

2)   Οι Εμπορικές δραστηριότητες των ΕΑΣ, έχουν να κάνουν με τη λήψη και εκτέλεση παραγγελιών από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά, είτε ως αποκλειστικών προμηθευτών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, είτε ως πιστοποιημένων προμηθευτών περισσότερωναπό 30 Υπουργείων Εθνικής Άμυνας από όλες τις ηπείρους, είτε ως συνεργατών των μεγαλύτερων παγκόσμια αμυντικών βιομηχανιών, σε προγράμματα συμπαραγωγής.

       3) Οι Θυγατρικές εταιρίες των ΕΑΣ είναι οι παρακάτω:
         Α) Η «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε. (ΜΒΗ)»       κατασκευάζει προϊόντα από χαλκό και κράματα χαλκού, όπως δίσκους, φύλλα και ταινίες χαλκού για το ελεύθερο εμπόριο, κυάθια βολίδων και καλύκων πυρομαχικών καθώς και κέρματα νομισμάτων διαφόρων τύπων.
Β) Η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (ΗΜΚ)» κατασκευάζει            προϊόντα για ατομική προστασία, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές    NBC,  αλεξίσφαιρες ασπίδες και κράνη καθώς και στολές διαφόρων τύπων.

Γ) Η «LT-PYRKAL cjsc (LTP)»δραστηριοποιείται στην κατασκευή κρυστάλλων Laser και εξαρτημάτων για συστήματα Laser

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ)»

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ), είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων(στρατιωτικών και πολιτικών προδιαγραφών) στην Ελλάδα.
Έχει τις εγκαταστάσεις της στην ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στην Σίνδο, και είναι βιομηχανία κορμός για την οικονομία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα.

Για την ενίσχυση της παραγωγής της ΕΛΒΟ πέρα από τους 375 περίπου εργαζομένους της, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

«Γ.Μ.Μ.Α.Ε ΛΑΡΚΟ»

Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίουστην Ευρώπη και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως! Η ΛΑΡΚΟ ερευνά, εξορύσσει, παράγει και εμπορεύεται το προϊόν της σε όλο τον κόσμο.

Τα μεταλλεία της μεγάλης αυτής βιομηχανίας βρίσκονται: Στην Εύβοια, στον ΑΓ. Ιωάννη, στην Καστοριά, στα Σέρβια, στη Λάρυμνα.

Αν μία  ΛΑΡΚΟ  υπήρχε  σε οποιαδήποτε  σοβαρή χώρα του κόσμου, τότε είναι σίγουρο ότι  θα αποτελούσε και αυτή αμυντική βιομηχανία μεγάλων δυνατοτήτων παραγωγής, με δεδομένο ότι το σπάνιο νικέλιο που βγάζει, χρησιμοποιείται πρωτευόντως σε αμυντικές κατασκευές και ειδικά σε προϊόντα αεροναυπηγικής. 

Στην Ελλάδα όμως αυτή η εταιρεία, αυτών των δυνατοτήτων,  αν και κερδοφόρα, πάει στα …αζήτητα!

 «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)»

Η ΕΑΒ έχει 35 χρόνια λειτουργίας και στο διάστημα αυτό βρίσκεται συνεχώς στην υπηρεσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, αλλά και των λοιπών φορέων Ασφαλείας της Χώρας (στόλος Πυροσβεστικών Αεροσκαφών), καθώς και στην υπηρεσία των ΕΔ άλλων χωρών (Μ. Ανατολή, Β. Αφρική, ΗΠΑ, κ.ά.).

Στη φάση αυτή η ΕΑΒ, δεν αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα των λοιπών, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι, πολύ σύντομα θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση με τις λοιπές, αφού πρώτα περάσει το επικοινωνιακό μήνυμα της αναγκαιότητας του κλεισίματός της.


Η κοροϊδία

Για να καταλάβουμε καλά πως παίχθηκε επικοινωνιακά όλο αυτό το παιχνίδι της αναδιάρθρωσης μέχρι το οριστικό κλείσιμο των βιομηχανιών και μάλιστα χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων σε αυτές, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε χρονολογικά τις εξαγγελίες …ψεμάτων!

Πρώτο ψέμα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε: Αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, μέσω συμβούλων! 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης,προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους»

Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων, καταλήγει η ανακοίνωση, « θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Δεύτερο ψέμα:

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αποφάσισαν την εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, με βάση το μοντέλο που είχε προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. ( Το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έκανε την πρόταση της αναδιάρθρωσης, «έφαγε τη …γλώσσα του»).

Και τι σημαίνει στην πραγματικότητα η λύση που αποφασίστηκε; 

«Εκκαθάριση εν λειτουργία» σημαίνει ότι οι παραπάνω εταιρείες κλείνουν ή στην καλύτερη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για να κλείσουν.! (Έτσι για να καταλαβαίνουμε, τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις μεγαλόστομες εκφράσεις)

Και η πραγματικότητα :

Τις θέσεις της τρόικα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις αμυντικές βιομηχανίες και την ΛΑΡΚΟ καταθέτει στο e-mail που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ματίας Μορς, υπογράφοντας εκ μέρους και των δύο άλλων μελών της τριμερούς, θέσεις ωστόσο που υποδεικνύουν την ύπαρξη μίας διαδικασίας διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής απόψεων.!  Το περιεχόμενό του επίμαχου πλέον ηλεκτρονικού μηνύματος, αποσπασματικά  είναι το εξής:

«Κατά την άποψή μας, το ενδεχόμενο κλεισίματος/ρευστοποίησης πρέπει να εξεταστεί για τις τρεις εταιρείες [...] Σε αυτό το πλαίσιο, οιαδήποτε ρευστοποίηση δεν πρέπει να έχει ως προϋπόθεση τις αποζημιώσεις[...] Όσον αφορά τα σχέδια για εκκαθάριση των τριών βιομηχανιών εν λειτουργία, ο κ. Μορς αναφέρει στην αρχή του e-mail του προς το υπουργείο Οικονομικών πως τα σχέδια αυτά, κατά την άποψη της τρόικα, δεν είναι βιώσιμα.
«Παρακαλώ δείτε την λεπτομερή αντίδραση της πλευράς και το συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης δεν είναι κατά την άποψή μας βιώσιμα ή ρεαλιστικά και δεν διασφαλίζουν μία διατηρήσιμη λύση από οικονομικής άποψης και σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό και τις κρατικές ενισχύσεις», αναφέρει ο κ. Μορς.

Αμέσως μετά, ο κ. Μορς προχωράει στις παρατηρήσεις της τρόικας για το σχέδιο κάθε εταιρείας, επισημαίνοντας τις απόψεις της τρόικα βάσει των στοιχείων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση:

ΛΑΡΚΟ

H τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να πωλήσει την εταιρεία και να περιμένει ότι ο αγοραστής θα αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πωλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις Αγίου Ιωάννη/Λάρυμνας και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ.

ΕΑΣ

Η τρόικα θέτει το ερώτημα εάν με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι λογικό – από οικονομικής απόψεως – να παραμείνει η εταιρεία ανοικτή ή να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση.

ΕΛΒΟ
Ο κ. Μορς υποστηρίζει ότι η περισσότερο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση κατά την τρόικα για την επιχείρηση είναι πως θα πρέπει να πτωχεύσει αμέσως.

Και η «κυβέρνηση» δηλώνει ότι τρέχει να πετύχει τα καλλίτερα!!

Τέλος εποχής λοιπόν για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), αλλά και για την ΛΑΡΚΟ, άσχετα με το τι προσπαθούν να ψελλίσουν οι κακομοίρηδες!

Τώρα, αν μείνουν και  150 εργαζόμενοι συνολικά,αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα θα έχει και αμυντική βιομηχανία.

Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει ίσως και δικαιολογημένα: "Γιατί, υπάρχει σήμερα ή υπήρχε μέχρι τώρα  αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας;". 

Αν και το ερώτημα μπορεί  να έχει βάση, η απάντηση είναι ότι την αμυντική βιομηχανία δεν την εξαέρωσε ξαφνικά  η τρόικα, αλλά οι καταστάσεις και τα κομματικά παιχνίδια  που δημιούργησαν πάνω της, οι μέχρι σήμερα κυβερνήτες της χώρας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που 40 χρόνια τώρα την.......... αναδιάρθρωναν!

Τα εγκλήματα όμως που έγιναν σε βάρος των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ θέλουν τόμους για να καταγραφούν.

 Σημασία όμως έχει ότι:

Σήμερα, την ώρα που ο εχθρός της χώρας και αυτός που διεκδικεί εδάφη και έλεγχο περιοχών, έχει μια πολεμική βιομηχανία προσανατολισμένη στην εν όπλοις κυριαρχία, η ελληνική αμυντική βιομηχανία  εξαφανίζεται και αυτό ας το λάβουν υπόψη τους οι κάθε υπεύθυνοι του ειδεχθούς αυτού  εγκλήματος!

Οι εργαζόμενοι και οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Οι εργαζόμενοι στις Αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, όπως και κάθε εργαζόμενοι που ξαφνικά τους απολύουν, οφείλουν και έχουν την υποχρέωση να μην παραδοθούν αμαχητί, αλλά να παλέψουν σθεναρά για  να ανατρέψουν τα σχέδια για το κλείσιμο των εταιρείών τους.

Πρωτίστως  βέβαια αυτή η υποχρέωση πέφτει στους ώμους  των  ίδιων των   εργαζόμενων των εταιρειών που κλείνουν, αλλά ταυτόχρονα  όμως, αυτή η υπόθεση αφορά και όλον τον ελληνικό λαό, εργαζόμενο ή  όχι,  αφού ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα,  βλέπουν κάθε ημέρα που περνάει ότι αν δεν αντιδράσουν γρήγορα σε αυτές τις καταστάσεις, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα βρεθούν  και οι ίδιοι στη δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα οι συνάνθρωποί τους! 

Για αυτό το λόγο η Ενότητα των εργαζομένων και του λαού είναι το πρώτο βήμα αντίστασης και αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο. 

Στο βαθμό που θα επιτευχθεί η Ενότητα των δυνάμεων, θα επιτευχθεί ανάλογα και ο σκοπός του αγώνα!

Πως και πόσο  επηρεάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις από το κλείσιμο των συγκεκριμένων εταιρειών;

Αν παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία και ιδιαίτερη προσοχή το τι ακριβώς  συμβαίνει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, χρόνια της τρόικας, των διεθνών συμβάσεων και των μνημονίων της χώρας, θα διαπιστώσουμε:

 Την έλλειψη αξιόπιστου Στρατηγικού Δόγματος, που να αποτυπώνονται πειστικά οι Εθνικοί στόχοι και οι εθνικές επιδιώξεις, εκτός και αν παραδεχθούμε ότι όλα αυτά εξαντλούνται μέχρι την …..«επόμενη δόση» και την παραμονή της χώρας στο …ευρώ και μάλιστα με κάθε θυσία, που  πολλές φορές φθάνει τα όρια της γενοκτονίας.

Την επίδειξη πλήρους αδιαφορίας για το γενικό ξεχαρβάλωμα της χώρας.

Την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας λόγω ασυλίας, να εφαρμόζεται στην πράξη.

Την καταστροφή που γίνεται στην ίδια την κοινωνία, στις υποδομές της, στο βιοτικό  επίπεδο των πολιτών, αλλά και στην ίδια την άμυνα της χώρας, σε μια περίοδο που είναι ανοιχτά όλα τα εθνικά μας θέματα.

Την κατάπτωση του ηθικού των στελεχών των ΕΔ από όλα τα παραπάνω, αλλά και από τον τρόπο που επιχειρείται η οικονομική τους εξαθλίωση

Και τώρα με το κλείσιμο των εταιρειών αυτών,την προσπάθεια αποβιομηχάνισης της χώρας, την απεμπόληση των δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας  υπέρ της αντίστοιχης κερδοφορίας των βιομηχανικών ομίλων των επικυρίαρχων, την εξαφάνιση των μικρομεσαίων βιοτεχνιών  που δούλευαν παράλληλα με τις υπό εξαφάνιση εταιρείες και τέλος  την τελική αποδυνάμωση της ήδη βεβαρυμμένης αμυντικής ικανότητας της χώρας. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας σήμερα, την ώρα  δηλαδή που ο εν δυνάμει εχθρός της απειλεί, διεκδικεί, επενδύει και αντιπαρατάσσει μία πολεμική βιομηχανία προσανατολισμένη στην « εν όπλοις» κυριαρχία του!

Τελικός απολογισμός.

Είναι σίγουρο ότι μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν, οι πολίτες της χώρας δεν ρωτήθηκαν ούτε αν επιθυμούν ούτε αν συμφωνούν.

 Οι κυβερνώντες με ψεύτικα λόγια και προγράμματα, αφού υφάρπαξαν την  ψήφο τους και κατέλαβαν την εξουσία, έκαναν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκαν. 

Για αυτούς του λόγους και επειδή ο δρόμος που επέλεξαν είναι φανερό ότι οδηγεί τη χώρα  στην καταστροφή και τους πολίτες στην πλήρη εξαθλίωση, πρέπει να έχουν πάντα υπόψη τους τη ρήση του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδη. Τους την υπενθυμίζουμε:

«…Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει μυστικά της Πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενάργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..»

*Ο Δημήτρης Κυπριώτης 
είναι ανώτατος αξιωματικός ε.α
μέλος της ΠΓ του ΕΣΣ του Ε.ΠΑ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.