Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Λαοί της Ευρώπης: Ίδια προβλήματα, κοινοί αγώνες, κοινή περπατησιά, για μια Πατρίδα Λεύτερη και Πανανθρώπινη τη Λευτεριά

Η Διεθνής Συνάντηση του Ε.ΠΑ.Μ., φάρος ενημέρωσης του Ελληνικού λαού, σημείο αναφοράς και αφετηρίας, παίδευση του νου και της καρδιάς. 

του Γιώργου Χαλιμούρδα*

Πολύς λόγος ήδη υπάρχει και θα υπάρξει για τη Διεθνή Συνάντηση1 που διοργάνωσε το Ε.ΠΑ.Μ. το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πολύ μελάνι θα χυθεί. Τα πληκτρολόγια θα πάρουν φωτιά. Για διάφορους λόγους, διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές επί του θέματος. Υπάρχει ντόρος είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν τους αρέσει. Δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να το αποσιωπήσει η χούντα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, να το κρύψει από τον Ελληνικό λαό. Μια χούντα της καθεστωτικής ενημέρωσης που αποσιωπά ότι ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και δώδεκα μήνες, ότι ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι ζουν σε συνθήκες ανέχειας και κατάθλιψης, ότι εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μια χούντα που αποσιωπά ότι ούτε ανάπτυξη θα έρθει, ούτε θα αποδώσουν οι θυσίες μας, ούτε η οικονομία θα λειτουργήσει ποτέ υπό αυτό το καθεστώς. 

Τι κερδίσαμε από αυτή τη συνάντηση; Τι κέρδισε ο ελληνικός λαός από αυτή την συνάντηση; ...
Όπως είπα πολλά θα γραφτούν γύρω από αυτή. Αλλά όπως είπε ο Δημήτρης2 στο κλείσιμο του Συνεδρίου, δύο πράγματα μας βοήθησε να αντιληφθούμε. Πρώτον: Ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα, ούτε ο Ελληνικός λαός είναι μόνος του, απέναντι στον κοινό εχθρό που ο κάθε λαός οφείλει να νικήσει πρώτα στη χώρα του πριν τον νικήσει και διεθνώς. Και δεύτερον ότι ανακαλύψαμε ότι έχουμε κοινές αφετηρίες και κοινούς στόχους, τέτοιους ώστε να μας επιτρέψουν να οικοδομήσουμε στενότερες σχέσεις, κοινού αγώνα και κοινών δράσεων, καθώς ανάμεσα μας οικοδομούνται ήδη σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης που οφείλουν να διακρίνουν τις σχέσεις των λαών μας.

Στον σημερινό κόσμο οι δυνάμεις εξουσίας  που συγκρούονται είναι πολλές και οι συμμαχίες μεταξύ τους δεν είναι σταθερές. Κοινή διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν μεταξύ τους συγκρούσεις που πιθανόν να αυξηθούν στο μέλλον. Δυνάμεις που είναι μεγάλες και καταβροχθίζουν κράτη-έθνη, καταβροχθίζουν λαούς, όπως χαρακτηρίστηκα δρομολογείται τα τελευταία χρόνια της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Πατρίδα μας.   

Τι οφείλουν να αντιπαραβάλλουν οι λαοί σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση; Πάνω και πέρα από όλα την κοινή περπατησιά, τη συμπόρευση, την ενότητα, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη στην πράξη. Για να το πετύχουν όμως αυτό,  θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να δώσουν τη μάχη για να κερδίσουν τον τόπο τους, την Πατρίδα τους.  Θα πρέπει να αντιληφθούν πως χωρίς Πατρίδα, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά κοινωνική και πολιτική κατάκτηση, καμιά κοινωνική χειραφέτηση προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που οφείλει να γίνει κατανοητό καταρχήν από την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικό Λαού.  “Διότι ο άνθρωπος, η διαφορά του από τα υπόλοιπα ζώα στο πλανήτη, είναι το γεγονός ότι είναι εγκατεστημένο σε Πατρίδες, δεν είναι νομάς. Εγκαταστάθηκε κάπου. Και έγραψε την ιστορία του. Την ιστορία των πατεράδων του, των προγόνων του, την ιστορία και τις παραδόσεις ενός ολόκληρου λαού, που παλεύει για την ελευθερία με τον τρόπο του, που αυτός είναι ο ιδιαίτερος τρόπος, που διαμορφώνει την μεγάλη ποικιλία του ανθρώπινου γένους, που χωρίς αυτή εξέλιξη ή πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει.”2 Κι αυτό οφείλεις να το μεταλαμπαδεύσεις οριζόντια και κάθετα καταρχήν στην ελληνική κοινωνία.

Πώς όμως το πετυχαίνεις αυτό; Ο ρόλος της ιδέας καθαυτής, του οράματος της ιδεολογίας, των ιδεολογιών είναι μεν καθοριστικός στην εξέλιξη της ιστορίας της ανθρωπότητας. Αλλά υποτιμάται πολλές φορές η διάδοσή της, οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις που μια ιδέα μεταλαμπαδεύεται σε ένα λαό. Η ενσάρκωση της ιδέας σε πράξη. Σε αυτή την υπόθεση ο ρόλος των πρωτοπόρων, των αγωνιστών, των κινημάτων, των διαφόρων οργανώσεων είναι καθοριστικός. Απλά σκεφτείτε, την επανάσταση του ’21 χωρίς το Ρήγα, την εξέγερση των κολίγων στη Θεσσαλία χωρίς τον Αντύπα, την ιδεολογία του Μάρξ χωρίς την Μαρξολογία, την ίδια την εξέλιξη του Χριστιανισμού χωρίς την αυτενέργεια των Αποστόλων. Φαντάζεστε πώς θα είχε εξελιχθεί ο Χριστιανισμός, χωρίς τη μεγάλη πορεία του Απόστολου Παύλου;
Σήμερα βιώνουμε καθημερινά μια περίοδο βαθειάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Σε τέτοιες εποχές η ενημέρωση παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς κρύβονται σημαντικές πτυχές και μένουν στη σκιά παράμετροι μεγάλης σημασίας, τακτική με την οποία πετυχαίνεται να εκπορεύονται καταστροφικές πολιτικές και να αλλοιώνονται συνειδήσεις, που ούτως ή άλλως σήμερα είναι εύπλαστες.

Μέσα σε ένα τόσο δύσκολο πλαίσιο οφείλεις να προσπαθείς με κάθε πρόσφορο μέσο να ενσαρκώσεις αυτή την ιδέα σε πράξη. Κι αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία για αυτόν το σκοπό. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε επιτυχημένα αυτή η συνάντηση που διοργάνωσε το Ε.ΠΑ.Μ. Γιατί ήρθαν σε επαφή άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, συγχρωτίστηκαν, πραγματικοί άνθρωποι, που με τη φυσική τους παρουσία μας δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι και στις χώρες τους ζουν ανάλογες δραματικές καταστάσεις, που μας κατάλαβαν, που μας ένοιωσαν, ένοιωσαν τον πόνο μας, τις αγωνίες μας, ένοιωσαν την πίστη μας στον αγώνα. Και μας υποσχεθήκαν ότι θα μεταφέρουν όλα αυτά στους δικούς τους συμπολίτες, στις δικές τους οργανώσεις, στα δικά τους κινήματα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πρωτοστατήσουν να σπάσει αυτή η άθλια προπαγάνδα που βυσσοδομεί εναντίον του Ελληνικού Λαού από τα ξένα μέσα μαζικής εξαπάτησης.

Μην υποτιμάτε τη φυσική παρουσία του απλού κόσμου, που κατέκλυσε το Cine Κεραμεικός για να παρακολουθήσει τη Διεθνή Συνάντηση. Η φυσική μας παρουσία σήμερα είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, για να καλλιεργηθεί η πραγματική γνώση, η πραγματική αντίληψη των πραγμάτων. Η φυσική παρουσία μας βοηθάει να αναπτυχθούν ο διάλογος, η αμοιβαιότητα, η διαλλακτικότητα που χαρακτηρίζουν τη δημοκρατική κουλτούρα. Και αυτό επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο.

Αλλά μη νομίζετε ότι θα γινόταν αυτό το γεγονός αν δε στηριζόταν “στην ψυχή του ΕΠΑΜίτη. Αυτή τη γρανιτένια κρούστα που διακρίνεται από δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ιδιότητες, αλλά, ταυτόχρονα αρμονικά συνυπάρχουσες και συνταιριασμένες. Από τη μια την πλαστικότητα και την τρυφερότητα του ανθρώπου. Αυτή που τροφοδοτεί και ζωογονεί τη δεύτερη ιδιότητα. Τη σκληράδα και την άκαμπτη πίστη του αγωνιστή.” 3 όπως τόσο πετυχημένα περιγράφει ο Κώστας Γιαννιώτης. 

Η Διεθνής Συνάντηση που διοργάνωσε το Ε.ΠΑ.Μ. αποτέλεσε ένα κάστρο αντίστασης για την  αληθινή ενημέρωση του Ελληνικού λαού, απέναντι στη χούντα της παραπληροφόρησης και της καθυπόταξης λαών και συνειδήσεων μέσω των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης. 

Το Ε.ΠΑ.Μ. για ακόμα μια φορά το δήλωσε σε όλους τους τόνους, προς όλους τους αποδέκτες. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Πατριώτη και Δημοκράτη, σε κάθε κίνημα, οργάνωση,  πως μπορεί να συμπορευτεί μαζί μας όπως αυτός είναι, με την αυτοτέλειά του, με την ιδεολογία του, αρκεί να θέτει εαυτόν, σώμα και πνεύμα στην υπηρεσία της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Πατρίδας του και στη Λαϊκή κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση του Λαού του καταρχήν. Τόσο απλό, τόσο ξεκάθαρο, τόσο αληθινό όσο φαίνεται.  Ανοίγουμε τα χέρια μας για να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια. Και να ξέρετε ότι η αγκαλιά του Ε.ΠΑ.Μ. χωράει όλον τον Ελληνικό Λαό. Μια αγκαλιά που βρίσκεται κάτω από τη γαλανόλευκη  της επανάστασης του ’21, του ΕΑΜ και του Άρη και του Πολυτεχνείου.

*Ο Γιώργος Χαλιμούρδας  είναι μέλος της Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. και μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ακρόπολης

1) Άρθρα στο Σεισάχθεια – ΕΠΑΜ για τη Διεθνή Συνάντηση http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/search?q=%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9C+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF+%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82
2) Η τελική τοποθέτηση του γ.γ. του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη, με την οποία ολοκληρώνονται οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης που διοργάνωσε το ΕΠΑΜ με θέμα το χρέος, το εθνικό νόμισμα και τη Δημοκρατία, στον Κεραμεικό, την 1η Δεκεμβρίου 2013. http://www.youtube.com/watch?v=A_XTw52zXRY
3) Κώστας Γιανιώτης:  Το «χρονικό» της Συνάντησης της Αθήνας http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2013/12/blog-post_3499.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.