Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η υγεία του Άδωνη

BUBUKOS borat

του Γιάννη Σιδέρη

Το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας τοποθέτησε στο τόσο νευραλγικό υπουργείο Υγείας, τον Άδωνη Γεωργιάδη, δεν μπορεί παρά να είναι σημειολογικό. Αν κάποιος μας έλεγε πριν λίγα χρόνια ότι το εν λόγω άτομο θα ήταν ο επικεφαλής στο συγκεκριμένο υπουργείο, μάλλον θα τον χαρακτηρίζαμε ως ψυχασθενή! Με φασίζουσες συμπεριφορές και απόψεις, τις οποίες μάλιστα, διατυμπανίζει προβαλλόμενος από τα ΜΜΕ ως κομιστής της ειλικρίνειας, αναμεμιγμένες με...
ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αποτελεί την απόδειξη της έπαρσης με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες. Με πλήρη υποταγή στις εντολές των ξένων δανειστών (αυτός που αυτοχαρακτηριζόταν χρόνια ως “μέγας πατριώτης”!), δεν διστάζει να προκαλεί το λαό με δηλώσεις του τύπου ” …δεν θα μου κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν.”, δίνοντας τον τόνο στην κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική, με την έπαρση αλλά και την αφέλεια που τον διακρίνει. Η άγνοιά του σε θέματα υγείας είναι δεδομένη. Δεδομένη όμως είναι και η χωρίς δεύτερη σκέψη εκτέλεση εντολών, πράγμα που, όπως φαίνεται,  εκτιμήθηκε δεόντως από τον πρωθυπουργό της χώρας.


Παίρνοντας τα ηνία από τον Α. Λοβέρδο, “πάτησε” πάνω στις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του, τις οποίες και τονίζει με κάθε ευκαιρία, ώστε να αποδομήσει το δημόσιο χαρακτήρα του.

Τις τελευταίες μέρες όμως, η πραγματικότητα έρχεται να επαληθεύσει την κοινή λογική, σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που  επινοεί ο κ. Γεωργιάδης.
Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 66χρονος άνεργος και ανασφάλιστος καρκινοπαθής, αναζητώντας νοσοκομείο για να τον δεχτεί, πράγμα που δεν συνέβη, όπως καταγγέλλει το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, το οποίο είχε σημάνει συναγερμό για 10 ανασφάλιστα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο. Μετά τον θάνατο του 66χρονου, εννέα ασθενείς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να νοσηλευτούν άμεσα σε νοσοκομείο. Το Κοινωνικό Ιατρείο είχε καλέσει τους πολίτες να κινητοποιηθούν, να καλέσουν μαζικά στα  τηλέφωνα του υπουργείου Υγείας και να στείλουν μαζικά e-mail στις διευθύνσεις του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί άμεσα μια λύση για τους ανασφάλιστους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πάντως το υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή, αποφάσισε να καλύψει τη νοσηλεία των ανασφάλιστων ασθενών, οι οποίοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Σε σχετική ανακοίνωσή του στο facebook το Ιατρείο αναφέρει: «Από το πρωί είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο υγείας, σχεδόν όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς μας που βρισκόντουσαν σε κίνδυνο έχουν μπει σε δημόσια νοσοκομεία χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους. Η ανταπόκριση όλων σας στην έκκληση μας ήταν παραπάνω από συγκινητική και στην κυριολεξία αναγκάσατε τους κυβερνόντες να λυγίσουν και να κάνουν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Το θέμα δεν θα το αφήσουμε εδώ όμως. Θα δώσουμε δυναμική συνέχεια. Το ιατρείο μας καθημερινά κατακλύζεται από πολίτες που η πολιτεία τους έχει στρέψει την πλάτη και αδιαφορεί για αυτούς. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να τους βοηθάμε σε ιατροφαρμακευτικό επίπεδο (όπου μπορούμε) και όπου δεν μπορούμε να απαιτούμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο οι πολίτες μας αγκαλιάζουν και μας στηρίζουν όπως έγινε αυτές τις 2 ημέρες. Μέσα από τις καρδιές μας ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ! Χωρίς την βοήθεια σας δεν θα είχαμε καταφέρει ΤΙΠΟΤΑ.

Το Ιατρείο έχει ξεκινήσει και διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με θέμα «Σταματήστε τις εγκληματικές περικοπές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας! Πείτε στην Τρόικα να σταματήσει τις απάνθρωπες πολιτικές της». Και ο κ. Γεωργιάδης τί απαντά;

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό άνθρωποι, για πολιτικούς λόγους, να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει παγία εντολή σε όλα τα νοσοκομεία όποτε κρίνεται ένα περιστατικό ως επείγον και επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, ακόμη και αν είναι παντελώς ανασφάλιστος, να περιθάλπεται. Μεταθέτοντας τις ευθύνες στα νοσοκομεία, ζήτησε εάν έχει υπάρξει περίπτωση ασθενούς που εξετάστηκε από γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο και που, ενώ έχρηζε άμεσης θεραπείας, δεν του παρεσχέθη, να δοθούν στο υπουργείο τα στοιχεία ώστε να ερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό.

(Newsroom ΔΟΛ)

Για μια ακόμη φορά ανακαλύπτει πολιτικούς εχθρούς, προκειμένου να αιτιολογήσει την αδράνεια του φορέα που προίσταται, αδράνεια που προκάλεσε τον θάνατο του συμπολίτη μας. Όχι μόνο δεν πείθει με τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά προκαλεί και το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας. Πριν όμως προλάβει να καταλαγιάσει η υπόθεση αυτή, ένα άλλο περιστατικό ήρθε για να επιβεβαιώσει την στοχευμένη κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας.
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου καταθέτει εντός της ημέρας ο δήμαρχος Καστελόριζου, μετά το θάνατο ενός 57χρονου. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του μετά από καρδιακό επεισόδιο και είναι ενδεικτικό ότι το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ήρθε ελικόπτερο μετά από 2,5 ώρες χωρίς γιατρό και ο μοναδικός αγροτικός γιατρός συνόδευσε τον 57χρονο στη Ρόδο, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο δήμαρχος Γιώργος Αχλαδιώτης.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως χρειάστηκε να μεταφέρει τραυματία με καΐκι στην Τουρκία, για την παροχή ιατρικής φροντίδας και μάλιστα δωρεάν, καθώς όπως είπε, αν και το πολυδύναμο ιατρείο στελεχώνεται από 5 άτομα, απουσιάζουν με άδειες ενώ ο διευθυντής έχει πάρει απόσπαση.

Μιλώντας στον ρ/σ Alpha 989, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, διεμήνυσε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, ωστόσο καταλόγισε λαϊκισμό γενικά στους δημάρχους ακριτικών περιοχών.

aftodioikisi.gr

Μάλιστα! Ο υφυπουργός, ως “καλός μαθητής” του προϊστάμενού του, κατηγορεί τους δημάρχους ως λαϊκιστές! Λες και ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας, μπορεί να αποτελέσει αιτία λαϊκισμού! Λες και οι πραγματικές συνθήκες που συνετέλεσαν στο τραγικό αυτό γεγονός, δεν είναι υπαρκτές! Λες και τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά! Όμως, ότι αποδομεί την επικοινωνιακή ρητορική της κυβέρνησης, πρέπει να αποκαλείται “λαϊκισμός” προσδίδοντας έτσι μια άλλη ερμηνεία στο λήμμα αυτό, βάσει της κυβερνητικής επιλογής να παραφράζει έννοιες και λέξεις.

Το θέμα όμως, όσο και αν η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να καλύψει επιμελώς, είναι ότι οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, υποβαθμίζονται συνεχώς ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος τους.  Ηδη από τον Σεπτέμβριο οι νοσοκομειακοί γιατροί, είχαν επισημάνει το τι θα επακουθήσει, μάλλον όμως λαϊκίζοντας, κατά το υπουργείο.

“Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της χρεοκοπίας του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού συστήματος υγείας, καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30-40% και αναμένεται το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 50%, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση καθώς τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και περικόπτονται εφημερίες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
Οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη για τα βρουν πλατίνα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι το πιο φτηνό χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Το 30% των παιδιών σήμερα είναι ανεμβολίαστα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σπάσει ο φραγμός για την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και μπορεί να έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιδημίας. Οι άποροι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία αν δεν πληρώσουν το κόστος των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων το οποίο έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.
Τα παραπάνω επισήμαναν ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου, και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανακοινώνοντας παράλληλα το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, τις περικοπές των εφημεριών, τις νέες περικοπές στις αμοιβές των γιατρών, τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα νοσοκομεία και τα δεδουλευμένα που δεν έχουν καταβληθεί.
Ο κ.Παπαστεργίου από την πλευρά του τόνισε ότι στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αναλογούν λιγότεροι από 20 γιατρούς ανά 1000 ασθενείς, ότι οι διοικήσεις αλλοιώνουν τις συνθέσεις των εφημεριών παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία, ενώ τα κονδύλια για τις εφημερίες από 480 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν τρία χρόνια φέτος μειώθηκαν στα 300 εκατομμύρια.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες και η θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα γιατί οι ανασφάλιστοι μένουν εκτός συστήματος υγείας ενώ οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν για αυτά που… ήδη έχουν πληρώσει. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άρρωστοι σε κάθε πρωτεύουσα νομού «ξεφυτρώνουν» Κοινωνικά Ιατρεία, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει από ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο, ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.

Το δημόσιο σύστημα υγείας περικόπτει τις αμοιβές των γιατρών ενώ κάνει μη αναγκαία γραφειοκρατικά έξοδα που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων (αμοιβές για υποδιοικητές, επιτροπές, τηλεφωνικά ραντεβού με αυξημένο κόστος), συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.”

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τελικά τι προβλέπεται από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για την υγεία; Στην ιστοσελίδα http://www.ygeionomikoi.gr ο Χρήστος Κονιδάρης (μάλλον είναι κομμουνιστής) αναφέρει:

Τα Νοσοκομεία στον Προκρούστη
Η δραματική οικονομική κατάσταση που προδιαγράφει ο προϋπολογισμός του 2014 για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση που αναφέρεται στη χρηματοδότηση και τις δαπάνες των Νοσοκομείων.

Το πρώτο στοιχείο που είναι αποκαλυπτικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες παρά τις κορώνες του Υπουργείου αυξάνονται πάνω από 300 εκατ. δηλαδή αύξηση κατά 15% η χρηματοδότηση από το κράτος πέφτει από το 1641 εκατ. στο 1111 εκατ., δηλαδή έχουμε μείωση περίπου 30%. Δεν θα αναφερθούμε βεβαίως στην πρόβλεψη για έσοδα των Νοσοκομείων 1000 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ γιατί ο κάθε σώφρων αναλυτής απλώς θα έβαζε τα γέλια, γνωρίζοντας της οικονομική κατάσταση του οργανισμού, αλλά και το γεγονός ότι φέτος δεν έδωσε σχεδόν τίποτα στα Νοσοκομεία.

Είναι προφανές ότι μαζί με το «μαγείρεμα» των αριθμών και τη δημιουργική λογιστική που βρίσκει πλήρη εφαρμογή το Υπ. Υγείας έχει συνυπολογίσει και το κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων για να «επιτύχει» έστω και σε ένα μέρος τους μνημονιακούς στόχους.

Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι η αύξηση κατά 600% στην δαπάνη για προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις καθώς και η αύξηση κατά 20% της δαπάνης για ιδιωτικά συνεργεία. Οι κορώνες των κυβερνητικών στελεχών για τα «τρελά» νούμερα που απολαμβάνουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία φαίνεται απλώς ότι γίνονται για τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης.
Τέλος δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι φέτος προβλέπονται έσοδα από τους πολίτες ύψους 167 εκατ. μέσω των χαρατσιών που αντιστοιχούν στο 6% των συνολικών λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων και συνεχώς βαίνουν αυξανόμενα.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι το λουκέτο για δεκάδες Νοσοκομεία είναι προ των πυλών και τα χαράτσια στους πολίτες θα συνεχίσουν να ακολουθούν αυξητική τροχιά. Τέλος, ούτε λόγος, για την κάλυψη των 3 εκατ. ανασφάλιστων που φαίνεται ότι μάλλον θα βλέπουν τις πύλες των Νοσοκομείων ερμητικά κλειστές.

Είναι πασιφανές λοιπόν πως ο καθρέφτης του κοινωνικού κράτους, η δημόσια υγεία, συρρικνώνεται σταδιακά, ενώ αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε αυτή την υποβαθμισμένη υπηρεσία.
Στο άρθρο 21 του Συντάγματος αναφέρεται το εξής:
Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.”

Είναι προφανές ότι η πολιτική αυτή στον τομέα της υγείας είναι αντισυνταγματική. Δεν χρειάζεται κανείς έγκριτος συνταγματολόγος για την ερμηνεία αυτού του άρθρου. Ας είναι σίγουροι λοιπόν όλοι αυτοί που το παραβιάζουν κατάφωρα πως ο λαός, ως υπεύθυνος για την τήρηση του Συντάγματος, δεν θα αργήσει να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Όλα τα άλλα περί λαϊκισμού, πολιτικών εχθρών, εξορθολογισμού κλπ, είναι λόγια κενά!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.