Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Χαρατζής

του Γιάννη Σιδέρη

Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο τρόπος είσπραξης των φόρων από τους αλλόθρησκους ήταν ο εξής: Η Υψηλή Πύλη πουλούσε τα δικαιώματα της είσπραξης των φόρων ετησίως, σε πλούσιους και ισχυρούς Τούρκους. Αυτοί τα μεταπουλούσαν στους εισπράκτορες οι οποίοι εισέπρατταν τα ποσά με την βοήθεια στρατιωτών βέβαια. Τα ποσά που εισέπρατταν προφανώς και ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα από τον φόρο, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του χριστιανικού πληθυσμού. Η φορολογία ήταν τόσο υψηλή και οι φόροι δυσβάστακτοι, όπου σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρα χωριά εγκαταλείπονταν λόγω της υπερχρέωσης των κατοίκων τους! Επίσης πολλοί κάτοικοι μετακινούνταν, γιατί αντιστεκόμενοι στον αφανισμό τους λόγω της φορολογίας, αναγκάζονταν να σκοτώσουν τους φοροεισπράκτορες!

Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά στον λαό. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο γνωρίζαμε όλοι μας, ότι ο σοβαρός αυτός «κύριος», ο Γ.Γ. της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης, δρώντας ως άλλος χαρατζής (έτσι έλεγαν τους φοροεισπράκτορες επί τουρκοκρατίας), εισπράττει βάσει ...
του νόμου 4093/12 (άρθρο 6β) bonus επί του ποσού των εισπράξεων! Κερδοσκοπεί δηλαδή εις βάρος του Ελληνικού λαού! Γι’ αυτό και η τρομοκρατία των φορολογουμένων με κατασχέσεις και υπερβολικά πρόστιμα!

Τι και αν το ίδιο το κράτος καθυστερεί επί μήνες ή και χρόνια επιστροφές φόρου και ΦΠΑ; Τι και αν οδηγούν στην απελπισία μεγάλου τμήματος του Ελληνικού λαού, όπου αδυνατεί να διεκπεραιώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις; Τι και αν αποδεδειγμένα συμπολίτες μας έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία από την κατάσταση αυτή; Τι και αν οι φόροι δεν έχουν ανταποδοτικότητα για τους πολίτες; Τι και αν σχεδόν το σύνολο του ποσού που εισπράττεται οδηγείται στους ξένους δανειστές; Τι και αν αυτοί συνεχίζουν να μας δανείζουν προκειμένου να διασωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες; Τι και αν τα ποσά αυτά τα φορτώνεται ως χρέος ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρους για τον λόγο αυτό; Τι και αν οι ιδιωτικές τράπεζες, ενώ απειλούν και αυτές με την σειρά τους τους πολίτες που τις συντηρούν και επομένως έπρεπε να τους ανήκουν με κατασχέσεις, έχουν δώσει δις ευρώ «θαλασσοδάνεια» σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και συστημικά κόμματα;

Τον «κύριο» Θεοχάρη όμως δεν τον απασχολούν όλα τα παραπάνω. Ως συνεπής εντολοδόχος των τραπεζών και οπαδός του νεοφιλελευθερισμού, όπως εύκολα συμπεραίνει κάποιος διαβάζοντας το βιογραφικό του, δεν έχει ηθικές αναστολές! Μάλλον η ηθική πρέπει να είναι κάτι άγνωστο στο αξιακό σύστημα του εν λόγω «κυρίου», όπως δείχνει ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους, ως πηγές εσόδων για τους δανειστές και όχι ως πολίτες με δικαιώματα!

Ακόμη και στο ίδιο το «Βήμα», έγραψαν άρθρο με τίτλο: «Έλεος πια κύριε Θεοχάρη»! Διαβάζουμε στο άρθρο:
«Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον γενικό γραμματέα εσόδων κ. Θεοχάρη, ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν συνεπάγεται ούτε την εξόντωση των πολιτών, ούτε την αντιμετώπιση τους ως υποζύγια που πρέπει να περνούν σχεδόν καθημερινά το μαρτύριο μιας ουράς στην εφορία για να διευθετήσουν και την παραμικρή εκκρεμότητα τους.»
Και παρακάτω: «Είναι παράλογο την ώρα που υποτίθεται ότι προωθεί τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, να θεωρεί ότι αν ένας φόρος πληρώνεται νόμιμα την τελευταία μέρα της προθεσμίας του, με ηλεκτρονικό τρόπο, να επιβάλλεται πρόστιμο, γιατί οι τράπεζες δεν ενημερώνουν ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του κ. Θεοχάρη.»
Δεν πειράζει κύριε αρθρογράφε. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπαίνουν τα πρόστιμα, ώστε τα bonus του «έντιμου» Θεοχάρη να αυξάνουν τον τραπεζικό του λογαριασμό! Ούτως ή άλλως, όλα γίνονται για τις τράπεζες. Ας τους συγχωρήσουμε και μια παράλειψη! Όσο για τους Έλληνες πολίτες; Αυτοί αντέχουν! Το είπε και ο Σαμαράς στους Ευρωπαίους: «Η Ελλάδα άντεξε»!

Μακριά που είστε νυχτωμένοι Σαμαράδες, Στουρνάρες και Θεοχάρηδες σύγχρονοι χαρατζίδες! Σε λίγο, επιμένω σε αυτό, θα είστε ένα σύντομο ανέκδοτο στις συνευρέσεις των Ελλήνων, όπως άλλοι «έγκριτοι σωτήρες» του πρόσφατου παρελθόντος κατάντησαν! Η κοινωνική απαξίωση είναι νομοτελειακή για το συνάφι σας! Μόνο που πλέον ο λαός, δεν θα αρκεστεί στο να μην σας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Όλοι εσείς, να το γνωρίζετε, θα δώσετε λόγο για τα πεπραγμένα σας στον ίδιο τον λαό. Και μπορεί ο λαός, ακόμη και μπρος στο φάσμα της εξαθλίωσης που εσείς τον οδηγήσατε, στις συνευρέσεις του να λέει ανέκδοτα, όμως απέναντι σε κάτι τύπους σαν τον «κύριο» Θεοχάρη, που ο μισανθρωπισμός του είναι έκδηλος, θα είναι αμείλικτος!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.