Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πόλεμος πατήρ πάντων εστί

Αγαπητοί – γενικώς αντιπαθώ τις λεκτικές σημειολογίες – αλλά σήμερα θα σας προσφωνήσω:

Αγαπητοί συνοραματιστές στο εγχείρημα του Ε.ΠΑ.Μ., μέλη της πρoσωρινής Π.Ε. και Ο.Ε.,
        
Από τη Δευτέρα 12/12/201 ζήσατε και ζήτε στιγμές επώδυνες, λόγω της αναφανείσας στον πολιτικό μας χώρο κρίσης. Ως μέλος της προσωρινής Π.Ε. ζώντας μακριά από τα δρώμενα και τις εξελίξεις αλλά συμπονώντας τα βιώματά σας και παρακολουθώντας έστω κι από τα e-mail τη διαδικασία τους – δύσπιστη για μένα μέθοδος, για να αφουγκράζεται κανείς σφαιρικά και σε βάθος τα γεγονότα στην ψυχρή τους ηλεκτρονική διάσταση – όμως εφόσον « το μη χειρον, βέλτιον», θέλω να σας καταθέσω δυο αράδες σκέψεων,

Αν η τρόικα από τις 25/3/2010 κηδεμονεύει οικονομικά τη χώρα μας, εγκατέστησε καθεστώς οικονομικής κατοχής αποσκοπώντας κλιμακωτά στο ξεπούλημα του τόπου με αδιάφανο για τον πολύ λαό ακήρυχτο πόλεμο και εμείς που δημιουργηθήκαμε, για να απαλλάξουμε τη πατρίδα μας από την τρόικα επιτρέψουμε για ποικίλους λόγους Πόλεμο, «φαγωμάρες» στο εσωτερικά μας και ιδιαίτερα μέσα στα πρώτα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανά μας δηλ. την Ο.Ε και Π.Ε., τότε οι τροϊκανοί θα τρίβουν περιχαρείς ήδη τα χέρια τους είτε επειδή έντεχνα τον προκάλεσαν αυτοί, είτε επειδή για ποικίλους λόγους εμείς οι ίδιοι τον ανεχθήκαμε, τον ανεχόμαστε.

Αγαπητοί μου, Ψυχραιμία, Ψυχραιμία, Ψυχραιμία!... Έχουμε ως πολιτικοκοινωνική συμμαχία μόλις τέσσερις μήνες υπόσταση και με τις διάφανες θέσεις μας δώσαμε ελπίδα στο καταθλιπτικό Πανελλήνιο γυμνώνοντας της αχίλλειες φτέρνες της τρόικας. Εμείς οι πολίτες της διπλανής πόρτας αυτού του λαού, χωρίς τα ρολόγια κανενός παππού μας και ούτε από τα γνωστά φυτώρια πολιτικών τζακιών, με πρωτεργάτη τις οικονομολογικές αναλύσεις του Δημήτρη του Καζάκη, προκαλέσαμε – άρχισε να διαφαίνεται - ανησυχία στα ντόπια κατεστημένα και στους τροϊκανούς.

Και σ’ αυτή τη συγκυρία αντί να είμαστε προσεκτικότατοι, επιτρέψαμε – πιστεύω θυμικές δυνάμεις – να μας κουμαντάρουν όπως εγωισμοί, μισαλλοδοξίες, αυλοκολακίες, δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες προβολές και το πρωτότυπο για την ελληνικότητά μας ήδη από την αρχαιότητα ελάττωμά μας: την «αδερφοφαγωμάρα» να πιάσει δουλειά, για να μας διαλύσει.

Και αυτός για τη συγκυρία εσωτερικός μας πόλεμος, αυτή η διχόνοια έφερε κάποιες απώλειες, χάσαμε κάποιες μάχες, αλλά δε μας νίκησε. Και ό,τι δε μας σκοτώνει, ας είμαστε απολύτως βέβαιοι θα μας κάνει πιο δυνατούς

Από τη Δευτέρα που ξέσπασε η κρίση πολύ μελάνι έπεσε με εύστοχες και άστοχες κάποιες φορές απόψεις από μέλη των επιτροπών για την αντιμετώπισή της. Προσωπικά μη ζώντας από κοντά αλλά και επειδή κάπως καθυστερημένα μπήκα στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των δρώμενων, εκτιμώ πως η ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής του Ε.ΠΑ.Μ. θα εκδοθεί μέχρι το πρωί με την πιο φρόνιμη για την «έξωθεν» καλή αποδοχή, ύστερα από τις «ένθεν και ένθεν» παρεμβάσεις μελών των επιτροπών μας διατύπωση.

Όσο βέβαια για την αυριανή σύσκεψη των προσωρινών μας επιτροπών, επειδή δε θα παρευρίσκομαι, εύχομαι να πρυτανεύσει στη διαδικασία σας ο αυτοέλεγχος κατά το καθημερινό ερώτημα των Πειθαγορείων: «Πη παρέβην; Τι δ’έρεξα;τι μοι δέον ουκ ετελέσθη; ( Τι κακό έκανα, τι καθήκον είχα να κάνω και δεν το έκανα;), η απουσία διπροσωπίας ακολουθώντας τη ρήση του αρχαίου μας Μενάνδρου: «Πραον κακουργος σχημ’ υπεισέλθων ανήρ κεκριμμένη κείται παγις τοις πλησίον» (Κακούργος ανθρωπος αν υποδυθεί ευγενική όψη,είναι κρυμμένη παγίδα για τους άλλους ανθρώπους» και κυρίως η μετριοπάθεια και ο έλεγχος θυμού και οργής, για να αποφύγουμε τις δυσάρεστα φαινόμενα της τελευταίας σύσκεψης των δύο επιτροπών μας, που αν επαναληφθούν δικαιολογημένα ο αρχαίος μας σοφός τονίζει: «Τον οργιζόμενον ενόμιζε του μαινομένου χρόνω διαφέρειν» ( Ο τρελός διαφέρει από τον οργισμένο, μόνο ως προς τη χρονική διάρκεια).



Καλή συνεργασία

Γιώργος Βαζάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.