Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Στη φυλακή οι φοροφυγάδες;

« Όλοι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους»

Σύνταγμα της Ελλάδας κεφάλαιο 4, παράγραφος 5.

Έχω σκοπό με αυτό το κείμενο να κάνω μια προσπάθεια να σκιαγραφήσω τον φορολογικό χάρτη της Ελλάδας, όχι σαν ειδικός, γιατί δεν είμαι, αλλά σαν ένας απλός ελεύθερος επαγγελματίας, καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία. Παρακαλώ διαψεύστε με ή διορθώστε με αν σε κάτι κάνω λάθος, υπερβάλω ή μεροληπτώ.

Ας δούμε λοιπόν κατ΄αρχήν από ποιούς τομείς της πραγματικής οικονομίας και από ποιες ομάδες πολιτών είχε και έχει έσοδα το Ελληνικό κράτος από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ας μην πάμε πιο πίσω γιατί εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.



Α) Πολυεθνικές: Αλήθεια πιστεύει κανένας ότι το Ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα φορολογεί πραγματικά αυτές τις επιχειρήσεις; Ούτε μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ούτε και θέλει. Τουλάχιστον αυτή είναι η διάχυτη εντύπωση που επικρατεί στην κοινωνία. Κάνω λάθος; Κάντε λοιπόν, όλες εσείς οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, μια έρευνα στην κοινωνία ή «γκάλοπ» δεν με ενοχλεί ποιά λέξη θα χρησιμοποιήσετε, αλλά κάντε το πραγματικά και να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, εκτός αν αμφισβητείστε και την κοινή γνώμη.

Αν λοιπόν πραγματικά το Υπουργείο Οικονομικών πήρε επιτέλους την απόφαση για πραγματική φορολογική δικαιοσύνη – μπράβο του – θα περιμένω να δω πραγματικούς ελέγχους με πλήρη διαφάνεια και καταδικαστικές αποφάσεις, αφ’ ενός για τους υπεύθυνους των πολυεθνικών και αφ’ ετέρου για τους υπεύθυνους του Υπουργείου που μέχρι τώρα ασκούσαν «πλημμελώς» – ωραία φράση που βρήκαν – τα καθήκοντά τους.



Άντε ντε να σας δω και να σας χαρώ!

Μην αρχίσετε όμως πάλι εκείνες τις δικαιολογίες του τύπου «θα μείνουν πολλοί άνεργοι αν τις στριμώξετε και αναγκαστούν να κλείσουν κλπ.». Μα και ανοιχτές που είναι πάλι άνεργοι είναι οι Έλληνες. Εκτός και αν κάνω λάθος και εδώ. Πάντως στη γειτονιά μου τώρα είμαστε πολλοί άνεργοι και οι πολυεθνικές είναι μια χαρά.

Β) Τράπεζες: Καλά εδώ γίνεται ο χαμός. Ένα είναι μόνο σίγουρο. Οι καταθέσεις της κόρης μου, που ανέρχονται στα 250 ευρώ από το χαρτζηλίκι της γιαγιάς, αλλά και του κάθε φτωχοπρόδρομου, έχουν σίγουρα φορολογηθεί. Τώρα τα υπόλοιπα τι να σας πω. Πάντως με τη βοήθεια της πληροφορικής υπάρχουν όλες οι καταγραφές ψηφιακά εδώ και 40 χρόνια νομίζω. Κάντε πραγματικό και ανοιχτό στην κοινωνία έλεγχο και με δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία σε κάθε πολίτη (Δημοκρατία και Διαύγεια δεν έχουμε;). Άντε να το δω και να μην το πιστέψω.

Εκείνο πάλι το Τραπεζικό Απόρρητο, εγώ δεν το καταλαβαίνω.

Εκείνες οι καταθέσεις στο εξωτερικό που φύγαν μέσα από το τραπεζικό σύστημα η μέσα από περίεργες εταιρείες;

Ακολουθείστε αν τολμάτε τον κύκλο του χρήματος!

Δεν υπάρχει τίποτα απόρρητο για τους πολίτες μιας χώρας.

Ας ξεκινήσουμε την άρση του από το δικό μου λογαριασμό (ίσως έτσι είναι ο μόνος τρόπος να με λυπηθεί και η Εκκλησία και να με βοηθήσει εκτός εάν δεν βοηθάει πλέον τους φτωχούς;). Ακόμη είναι μια ευκαιρία να δούμε έτσι και το «πόθεν έσχες» του καθενός καταθέτη, θα δούμε τα «μαύρα» και όλα τα υπόλοιπα χρώματα των χρημάτων. Κάντε το αν σας βαστάει, να δούμε που θα βρείτε να κρυφτείτε και να τα κρύψετε όλοι εσείς οι υπεράνω πάσης υποψίας.

Άντε με την ευκαιρία να δούμε και η Εκκλησία μέσα από εκεί τι ρόλο παίζει στο τραπεζικό σύστημα.

Εύχομαι να έχω άδικο και εγώ και όλοι οι πολίτες, που μέχρι σήμερα γνωρίζω και έχουν την ίδια εντύπωση. Μια που θα κάνετε τέτοιο έλεγχο πείτε μας και εμάς που τα διέθεσαν εκείνα τα 150 περίπου «δις» που πήραν σαν ενίσχυση από τον προϋπολογισμό του κράτους. Αν μετά από αυτό τον έλεγχο αποδειχθούν όλα νόμιμα και δεν καταρρεύσει όλο αυτό το κουτοπόνηρο κόλπο, τότε θα κερδίσετε και την απόλυτη εμπιστοσύνη των πολιτών. Μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια, (και το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και το πολιτικό ενισχύεται) σας συμφέρει σκεφτείτε το. Αν όμως δεν έχουμε λάθος εκτίμηση και εγώ και οι συν-πολίτες αυτής της «Πόλης» και η έρευνα μας δικαιώσει, τότε δεν ξέρω αν επαρκούν οι δεσμοφύλακες για να επανδρώσουν τις φυλακές που θα χρειαστούν.



Γ) Μεγάλες επιχειρήσεις: Τι να σας πω τώρα. Αν πραγματικά κάνετε τα παραπάνω θα βγούν στη φόρα όλα τα άπλυτα και πολλά από αυτά τα άπλυτα θα φρακάρουν τις εισόδους όλων των κομμάτων. Η ομολογία του Τσουκάτου για μια βαλίτσα θα μοιάζει παιδικό παραμύθι ή και εδώ κάνω λάθος; Θα μου πείτε ότι δεν έχω στοιχεία. Έτσι είμαστε εμείς οι συνήθεις ύποπτοι φουκαράδες που πληρώνουμε συνέχεια και συνέχεια χρωστάμε (χωρίς στοιχεία - αστοιχείωτοι).



Δ) Επιχειρήσεις (βασικοί προμηθευτές του ευρύτερου Δημοσίου): Αυτή είναι μια ειδική ομάδα γι’ αυτό και την βάζω ξεχωριστά. Έχει ξεχωριστή θέση και ξεχωριστό όνομα στην κοινωνία. Είναι αυτοί που έχουν τα «κονέ». Είναι αυτοί που έχουν τις επαφές με κάποιους «κοινωνικούς λειτουργούς» – από κλητήρα μέχρι υπουργό – και κάνουν «δουλίτσες» με το δημόσιο. Yπερτιμολογημένες συνήθως, «στήνουν» τους διαγωνισμούς νομότυπα και όλοι ωφελούνται ακόμα και οι «λειτουργοί», του δημοσίου. Αν θέλετε εφαρμόστε το «πόθεν έσχες» – κανονικό όχι μαϊμού – σε όλο το Δημόσιο, ψάξτε τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες. Εδώ μιλάμε για «λάδια» ατελείωτα, που καμία σχέση δεν έχουν με τη συμπαθή τάξη των Ελαιοπαραγωγών της Ελλάδος. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις που κατά μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους προέρχεται από «Δουλειές με το Δημόσιο». Πού είναι εδώ η Επιτροπή Αθέμιτου Ανταγωνισμού; Ή δεν είναι αθέμιτος; Ας ρίξουν μια ματιά στις προσφορές «μαϊμού» που συνήθως είναι άλλες δύο εκτός του «συνεργάτη» και πάντα αυτές οι δύο είναι ακριβότερες. Περίεργο ε; Σε κανέναν από τις επιτροπές δεν κίνησε την υποψία; Κανένας δεν αναρωτήθηκε, που πάντα οι συγκεκριμένοι είναι οι μειοδότες; Φαίνεται ότι δεν είμαστε καχύποπτος λαός όπως εγώ νόμιζα, αλλά εγώ είμαι κακοπροαίρετος γι’ αυτό και δεν έχω τα «κονέ», δεν εξηγείτε αλλιώς!

Όλες αυτές οι ομάδες προμηθευτών που προανέφερα – ίσως να ξέχασα και κάποιες – στην ουσία έχουν αρκετά κέρδη, αφού υπετιμολογούν τις δουλίτσες τους σε σχέση με τις τιμές της πραγματικής αγοράς.

Με γερό λοιπόν ταμείο «μπαγιόκο» και «κονέ», στη χειρότερη περίπτωση «λαδώνουν» το «Δημόσιο Λειτουργό» και «περαιώνουν» τις φορολογικές τους υποθέσεις αν χρειαστεί. Ψάξτε αν θέλετε σε όλες τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν κατά καιρούς και αφορούν τις παραπάνω ομάδες και θα δείτε ότι συνήθως τα «νούμερα» δεν βγαίνουν. Εκεί βεβαίως κάποιοι «Δημόσιοι Λειτουργοί» έχουν βάλει την υπογραφή τους. Ψάξτε και στους λογαριασμούς στις τράπεζες. Θα βγάλετε λαυράκια. Εκτός αν δεν σας αρέσουν τα λαυράκια ή γενικώς τα ψάρια. Άντε να δούμε!

Αν λοιπόν τα καταφέρετε και τους πάρετε χρήματα, στην ουσία θα έχετε επανορθώσει και μια άλλη διαχρονική αδικία. Έχω ακούσει ότι για τα εξοπλιστικά μας προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια, ξοδέψατε πάνω από 1 τρις ευρώ! Μήπως τα δώσατε για να εξασφαλίστε εμάς τους φουκαράδες;

Δεν θα το πιστέψει κανείς. Για να εξασφαλίσετε αυτούς και το τραπεζικό σύστημα το κάνατε. Ας πληρώσουν και αυτοί ένα μερίδιο για την ασφάλειά τους. Δεν μπορεί εμείς μια ζωή να είμαστε και κερατάδες και δαρμένοι.

Ε) Μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι: Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν δεν ανήκουν στους «προμηθευτές του Δημοσίου», οι μόνοι που μπορεί να φοροδιαφεύγουν είναι στη λιανική πώληση, που δεν «κόβαν –κόβουν» αποδείξεις και δηλώνουν ό,τι τους «καπνίσει». Αυτοί με την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» είναι εκτεθειμένοι. Κάντε το λοιπόν.

Οι υπόλοιποι που είναι αναγκασμένοι να εκδίδουν παραστατικά, οι φουκαράδες, είναι αυτοί που φαίνονται άκρως προνομιούχοι, μιας και η ελίτ των επαγγελματιών του Κολωνακίου (σημειολογικά πάντα η περιοχή γιατί υπάρχουν και άλλες χαρακτηριστικές περιοχές) δηλώνουν πολύ λιγότερα εισοδήματα. Ποιος θα τολμήσει άλλωστε να ζητήσει απόδειξη από το γιατρό που εξαρτάται η ίδια του η ζωή; Αυτό δεν σας περνάει από το μυαλό; Εφαρμόστε λοιπόν και εδώ το «πόθεν έσχες» θα γίνουν θαύματα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών με ένα σύστημα που φέρνει αυτά τα αδιέξοδα και με μια πολιτική που δεν έχει τη βούληση να θίξει συντεχνίες. Έτσι φθάσαμε μέχρι εδώ και η λύση στο πρόβλημα είναι μία μοναδική: καθολικό πόθεν έσχες σε περιουσίες και τραπεζικές συναλλαγές και σε βάθος χρόνου. Είναι αυτό που στις αρχές της δεκαετίας του΄80 ξεκίνησε ο Δρεττάκης και του κόψαν τα πόδια από τις μασχάλες. Είναι αυτό που θα αναδείξει ανάγλυφα όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Θυμηθείτε ότι τον μεγάλο Αμερικανό γκάγκστερ Αλ Καπόνε τον συνέλαβε η εφορία και όχι το FBI.

Διαφορετικά αναζητήστε τους φουκαράδες που έχουν «βεβαιωμένους φόρους» και αδυνατούν εκ των πραγμάτων να τους πληρώσουν και βάλτε τους όλους στη φυλακή. Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που έχουν και δεν πληρώνουν, αναφέρομαι και επαναλαμβάνω σ΄ αυτούς που σε κάποιο έλεγχο βεβαιώθηκαν κάποιοι φόροι, δεν είχαν να τους πληρώσουν και με τις τοκογλυφικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα έφτασαν σε υπέρογκα ποσά. Εξετάστε κατά περίπτωση και θα δείτε ότι στην πλειοψηφία πρόκειται για εγκλωβισμένους επαγγελματίες χωρίς «κονέ», τουλάχιστον για ποσά μικρότερα των 300.000 ευρώ. Ψάξτε μετά και βρείτε ποιοι άλλοι φουκαράδες δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, φορολογήστε τους και αυτούς και αν δεν μπορούν να πληρώσουν βάλτε τους και αυτούς στη φυλακή και μετά ψάξτε να βρείτε ποια υγιής κοινωνική ομάδα πολιτών θα πληρώσει το μάρμαρο.

Έτσι είναι σίγουρο ότι δεν θα θιγεί πουθενά αυτό το μαφιόζικο σύστημα, που λειτουργεί μέχρι σήμερα και θα έχετε πράξει στο ακέραιο αυτό που μέχρι τώρα μας διδάσκει η ιστορία.

Κάντε για ακόμα μια φορά αυτό που σας συμβουλεύουν οι διάφορες «λέσχες» σας.

Το δίκαιο πάντα με τη μεριά του ισχυρού!

Παλιά γνωστή ιστορία.


Βασίλης Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.