Αναδημοσίευση από: www.avgi.gr - Πηγή
Του Κ. Πουλακίδα
Δημοσιοποιήθηκαν, χθες, τα πρώτα στοιχεία από τη δικογραφία Ρουμελιώτη που αποδεικνύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και υπουργοί του γνώριζαν από τον Μάρτιο του 2010 την άποψη του ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύγχανε, αλλά επέμειναν να βάλουν τη χώρα στο Μνημόνιο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε στη Βουλή αντίγραφα εγγράφων από τη δικογραφία, την οποία είχε διαβάσει. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στη δικογραφία για τα CDS περιλαμβάνεται και το όνομα του Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρ. πρωθυπουργού!
Είχαν ενημερωθεί από τον Μάρτιο του 2010 για τη γνώμη του ΔΝΤ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσε δύο αντίγραφα εγγράφων - φωτιά:
* Φαξ που έστειλε στις 19 Μαρτίου 2010 από τις ΗΠΑ ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, με το οποίο του κοινοποιούσε απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ (με ημερομηνία 25 Μαρτίου 2010), το οποίο ανέφερε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προκαλέσει ύφεση.
* Τηλεγράφημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ, (με ημερομηνία 1ηΑπριλίου 2010, όπου η κυβέρνηση ενημερώνεται πως το ΔΝΤ ποτέ δεν θα ζητούσε από μία χώρα να προβεί σε τέτοια ραγδαία και ακαριαία μείωση του ελλείμματος σε ένα χρόνο. Ποιοι ήταν οι αποδέκτες της ενημέρωσης; Ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Δρούτσας κ.ά.!
Αναφέρεται το όνομα του Α. Παπανδρέου
Ακόμη η Ζ. Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε ότι μέσα στη δικογραφία αναφέρεται ότι από 31 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι 4 Ιουλίου 2011 οι ξένες τράπεζες, και κυρίως οι γερμανικές, ξεφορτώθηκαν ελληνικά ομόλογα που είχαν σε επίπεδο 38,6 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες τα διατήρησαν.
Τέλος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσε και όλη τη δικογραφία για τα CDS, την οποία είχαν σχηματίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς, αποκαλύπτοντας ότι "στην έρευνα εμπλεκόταν το όνομα του αδελφού του τότε πρωθυπουργού". Υπενθυμίζεται πως όταν οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούσαν εκείνη την υπόθεση, η κυβέρνηση Παπανδρέου (με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο) είχε επιχειρήσει να τους "καπελώσει" τοποθετώντας προϊστάμενο…
Το τηλεγράφημα σε πρωθυπουργό, υπ. Οικονομικών
Το τηλεγράφημα της 1ης Απριλίου 2010 από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο και εξαιρετικά επείγον. Στέλνεται στην γ.γ. Διεύθυνσης Οικον. Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ενώ κοινοποιείται σε: διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού, διπλωματικό γραφείο αναπληρωτή υπουργού, διπλωματικό γραφείο υφυπουργού Εξωτερικών, γραφείο γενικού γραμματέα, γραφείο υπουργού Οικονομικών, γραφείο Ζανιά (στέλεχος τότε του υπουργείου Οικονομικών) και οικονομικό γραφείο πρωθυπουργού.
Το θέμα του τηλεγραφήματος είναι η "συνάντηση με τον αρμόδιο Δ/τη του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ επί θέματος ελληνικής οικονομίας". Στο τηλεγράφημα αναφέρεται:
"Το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μία κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% σε 1 μόνο έτος (στόχος τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο, καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας).
Οι προσπάθειες αντιμετώπισης μίας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές, θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου, αποφευγομένης κατά το δυνατόν υπερβολικής έξαρσης κοινωνικών εντάσεων που υπονομεύουν το όλο εγχείρημα ή πάντως καθυστερούν την υλοποίησή του".
Το φαξ στον διοικητή της ΤτΕ
Το φαξ Ρουμελιώτη προς τον Γ. Προβόπουλο έχει χαρακτηρισμό απόρρητο και περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Στην τέταρτη παράγραφο αναφέρει: "Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει επίσης να είναι και ρεαλιστική. Ακόμη και με επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 2 με 2,5% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, και για διάστημα 5 χρόνων, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέβει περίπου στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το2013, πριν σταθεροποιηθεί και ξεκινήσει αργά να μειώνεται. Μία πολύ γρηγορότερη προσαρμογή -σαν αυτή που υπονοείται από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα για το 2012, που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- θα είναι πολύ ριψοκίνδυνη".
Και λίγο παρακάτω τονίζει: "Η Ελλάδα είναι μία σχετικά κλειστή οικονομία και η δημοσιονομική αντίφαση που απαιτείται από αυτό τον δημοσιονομικό δρόμο, θα προκαλέσει μία ισχυρή αντίφαση ανάμεσα στην εσωτερική ζήτηση και την βαθιά, όπως αναμένεται, ύφεση, που θα πλήξει έντονα τον κοινωνικό ιστό. Δεν είναι πιθανό ότι αυτό θα μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί, καθώς οι περικοπές, για να διαρκέσουν, απαιτούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών, που θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν και να έχουν αποτελέσματα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.
Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.