Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το χαλκείο του «Πρωτογενούς Πλεονάσματος»

Του Νίκου Ιγγλέση

Ενώ η Κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τριαρχία (Τρόικα), περιμένει τον Απρίλιο η Eurostat να επικυρώσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε ήδη  (20.1.14) ότι δεν υπάρχει κανένα πλεόνασμα αλλά αντίθετα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,7 δις. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΤτΕ είναι σε ταμειακή βάση, δηλαδή καταγράφουν τις πραγματικές εισπράξεις και πληρωμές του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013 χωρίς στατιστικές αλχημίες (Greek statistics) που μεταφέρουν ποσά από τον ένα χρόνο στον άλλο, προκειμένου να υπηρετηθεί ο πολιτικός και επικοινωνιακός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 Σύμφωνα με την ΤτΕ τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2013 ανήλθαν σε 46.830 εκατ. και οι δαπάνες  (μαζί με τους τόκους του Δημοσίου Χρέους) σε 57.797 εκατ. Στα τελευταία πρέπει να προστεθούν και δαπάνες 2.009 εκατ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έτσι το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε τα 12.889 εκατ. (βλέπε πίνακα).

Επειδή όμως το πρωτογενές αποτέλεσμα (έλλειμμα ή πλεόνασμα) προκύπτει από τις εισπράξεις και πληρωμές του προϋπολογισμού πριν την καταβολή των τόκων και βεβαίως των χρεολυσίων του Δημοσίου Χρέους, από το έλλειμμα των 12.889 εκατ. πρέπει να αφαιρεθούν 6.170 εκατ. που δόθηκαν για τόκους το 2013. Έτσι προκύπτει το πρωτογενές έλλειμμα των 6.718.εκατ. ευρώ.

Καθαρές δανειακές ανάγκες  κεντρικής διοίκησης  σε  ταμειακή βάση  (εκατ. ευρώ)
Ιανουάριος  –  Δεκέμβριος
                                                                                   2012         2013
Έσοδα                                                                        48.313                    46.630
Δαπάνες                                                                     56.132                    57.797
Μεταβολή λογαριασμών                                                   248                         287
Αποτελέσματα Δημόσιων Επενδύσεων                           - 2.194                    - 2.009
Έλλειμμα προϋπολογισμού                                             9.765                    12.889
Τόκοι                                                                           7.218                     6.170
Πρωτογενές έλλειμμα                                                     2.547                     6.718
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Βέβαια η ΤτΕ δεν είναι ένα αντι-μνημονιακό κέντρο που επιχειρεί να τινάξει στον αέρα το “success story” Κυβέρνησης και επικυρίαρχων δανειστών, αντίθετα αποτελεί υποκατάστημα της Ε.Κ.Τ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), για το λόγο αυτό, στο τέλος της ανακοίνωσής της για το πρωτογενές έλλειμμα προσθέτει μια μικρή παράγραφο με την οποία προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα και να μετατρέψει το έλλειμμα σε πλεόνασμα.

Γράφει η ανακοίνωση της ΤτΕ.: «Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (-6.718 εκατ.) διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 1.455 εκατ. εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 2.034 εκατ. από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος  και  αφαιρεθούν  δαπάνες  ύψους  περίπου  6.139   εκατ.   που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Στο σημείο αυτό της ανακοίνωσης επιβάλλεται να γίνουν τρείς καίριες παρατηρήσεις:

Πρώτον: Γιατί τα ποσά που αναφέρονται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης της ΤτΕ δεν περιλαμβάνονται στο συγκεντρωτικό πίνακα με τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού; Προφανώς γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στους κανονισμούς της στατιστικής αποτύπωσης και σε οποιαδήποτε δεοντολογία της στατιστικής επιστήμης.

Δεύτερον:  Η μεταφορά αποδόσεων ομολόγων ύψους 2.034 εκατ. στα έσοδα αφορά την επιστροφή μέρους των χρεολυσίων τα οποία έχει ήδη πληρώσει το Δημόσιο από τα ομόλογα που κατείχαν η Ε.Κ.Τ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και δεν κουρεύτηκαν. Πρόκειται για αχρεωστήτως καταβληθέντα χρεολύσια τα οποία, επιστρεφόμενα, έπρεπε να μειώσουν κατά αντίστοιχο ποσό το Δημόσιο Χρέος και όχι να προστίθενται στα τακτικά έσοδα, προκειμένου να εμφανιστεί πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα. Έχουμε, δηλαδή, αύξηση του χρέους (παραμένει στα ίδια επίπεδα αντί να μειωθεί) προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα.

Τρίτον: Η αφαίρεση δαπανών ύψους 6.139 εκατ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί αποθέωση του μαγειρέματος των στατιστικών στοιχείων. Με ποιά λογική ένα ποσό πάνω από 6 δις. που εκταμιεύτηκε μέσα στο 2013  πρέπει  να  αφαιρεθεί  από  τις  δαπάνες  της  ίδιας  χρονιάς  επειδή  ήταν ληξιπρόθεσμες οφειλές; Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή οι υποχρεώσεις του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες του 2013 τί έγιναν; Στις δαπάνες του 2013 δεν υπολογίζονται γιατί δεν πληρώθηκαν, αλλά και από τις δαπάνες του 2014, αν πληρωθούν, θα αφαιρεθούν γιατί ήταν ληξιπρόθεσμες του 2013. Έτσι, μερικά δισεκατομμύρια εξαφανίζονται από τις δαπάνες του προϋπολογισμού με αλχημίες, προκειμένου Κυβέρνηση και Τριαρχία να δείξουν εντός και εκτός της χώρας ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια στο ελληνικό πειραματόζωο σημειώνουν κάποια επιτυχία.

Απ’ όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι επιστρατεύονται τα χαλκεία των εθνικολογιστικών στοιχείων προκειμένου το αφήγημα των μνημονιακών πολιτικών να εμφανιστεί ότι έχει αίσιο τέλος και να αποκομιστούν τα όποια εκλογικά οφέλη στις επερχόμενες πολλαπλές εκλογές του Μαΐου. Οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν την παρτίδα και όχι την πατρίδα. Όσο για το φανταστικό πλεόνασμα που λένε ότι θα μοιράσουν, όσο επιχειρήσουν να μοιράσουν, αυτό δεν θα προέλθει από το ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αλλά από αύξηση του ελλείμματος του 2014, μόνο που οι Έλληνες πολίτες θα το αντιληφθούν, αφού θα έχουν ψηφίσει,  με την επιβολή ισοδύναμων φορολογικών μέτρων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015!

Πηγή:  «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.