Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Δημήτρης Κυπριώτης: Πολιτικός σεισμός στην ΕΕ μετά τις Ευρωεκλογές!

του Δημήτρη Κυπριώτη*

Οι εκδόσεις των μεγαλυτέρων πολιτικών περιοδικών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, δίνουν με εντυπωσιακά εξώφυλλα και λεπτομερείς αναλύσεις, το μέγεθος του θριάμβου που πέτυχαν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται εναντίον του οικοδομήματος της ΕΕ και ειδικά εναντίον του ευρώ.

Τόσο το βρετανικό περιοδικό The Economist,  όσο και οι  Financial Times του Λονδίνου, αλλά ακόμη και η μεγαλύτερη αμερικάνικη εφημερίδα The New York Times, διέθεσαν μεγάλα αφιερώματα σε αναλύσεις και εκτιμήσεις για να καταλήξουν σχεδόν στα ίδια συμπεράσματα.

«Η επιβίωση της ΕΕ είναι πραγματικά υπό συζήτηση τώρα» καταλήγει το βρετανικό περιοδικό, «Οι ηγέτες της Ευρώπης έσωσαν την υστάτη των στιγμών το ευρώ, αλλά αυτό που απέμεινε ...
όμως είναι ένας «καρκίνος σε ύφεση», σημειώνεται στις FT του Λονδίνου  και «Η ψήφος για την ΕΕ ταρακουνά το κατεστημένο» καταλήγει η αμερικάνικη εφημερίδα The New York Times.

Κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι ευτύχημα που οι λαοί της Ευρώπης έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ότι αυτή η πορεία της ΕΕ μετατρέπει πολύ γρήγορα τη Γηραιά Ήπειρο σε επαρχίες του Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας και αποφάσισαν να την εμποδίσουν όσο μπορούν, για να πάνε στο επόμενο αποφασιστικό βήμα την κατάργηση της και το «στήσιμο» μιας νέας, σύμφωνα με τα συμφέροντα των λαών ως εθνικών κρατών.

Και όμως,  αυτή η κατάσταση των εκλογικών αποτελεσμάτων που δημιουργήθηκε στην ΕΕ, άφησε  παγερά αδιάφορο, μέχρι τα όρια του κυνισμού, τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, τον Β. Σόιμπλε, που δεν αναγνωρίζει ότι κανένα λάθος δεν υπάρχει στην πολιτική που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην ΕΕ που να ευθύνεται για αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Και αυτό φαίνεται καθαρά από τις στομφώδεις δηλώσεις του, ότι: « Οι λαοί δεν είναι εναντίον της Ευρώπης. Απλώς δεν καταλαβαίνουν τι κάνει πραγματικά η Ευρώπη!!» 

Δηλαδή για αυτόν τον αναιδή υπουργό της Μέρκελ, δεν είναι λάθος η γραμμή της Γερμανίας, απλώς οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι …ηλίθιοι και δεν την καταλαβαίνουν!!

Το δυστύχημα βέβαια στην υπόθεση αυτών των επιτυχιών για τους λαούς της ΕΕ, είναι ότι μόνο σκληρά δεξιά κόμματα έκαναν σημαία τους αυτήν την αντίσταση απέναντι στους Γερμανούς. Είναι ολίσθημα και έλλειμμα ότι τα σοσιαλδημοκρατικά  και τα αριστερά κόμματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν ….ευρωλιγούρικα και επομένως γερμανόδουλα, όσο και αν στενοχωρούν πολλούς αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Η αλήθεια όμως αντικειμενικά είναι αυτή.

Αλλά η μεγαλύτερη δυστυχία προέρχεται από το γεγονός ότι, με την τακτική στήριξης του ευρώ που ακολουθούν όλοι οι παραπάνω, στερούν τη δυνατότητα προοδευτικής έκφρασης σε όσους πολίτες ασφυκτιούν στην κυριολεξία και υποφέρουν κάτω από τη γερμανική κατοχή και θέλουν να αντισταθούν. Η διαπίστωση είναι ότι: οι άντι-ΕΕ αριστερές δυνάμεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν  περιθωριακές.

Αυτή η «περίεργη» όμως κατάσταση της άτυπης συμφωνίας στήριξης του ευρώ και της ΕΕ από μεν τους «σοσιαλιστές», που λειτουργούν πλέον ως παράσιτα μέσα σε δεξιές κυβερνήσεις και των δε, όσων δηλαδή δηλώνουν αριστεροί, αλλά συνηγορούν στο μονόδρομο του ευρώ, διαγράφεται προβληματική και το μέλλον των λαών που εκπροσωπούν και  για τους οποίους υποτίθεται ότι παλεύουν, πολύ σκοτεινό.


Το βέβαιο είναι ότι απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες για την ευρύτερη  συμμαχία πολιτικών δυνάμεων, από όσους βέβαια επιθυμούν λύση στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης από τα δεσμά του ευρώ και της ΕΕ, ξεπερνώντας τις όποιες πολιτικές και παρελθοντολογικές αγκυλώσεις υπάρχουν,  αλλά και τις σκόπιμες ή όχι καθυστερήσεις που γίνονται, από συγκεκριμένες πλευρές του αριστερού πολιτικού φάσματος, που στην ουσία όμως ευνοούν πάντα  το κατεστημένο.

*Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι Α' Συντονιστής της Πολιτικής Γραματε/ιας του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.