Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κονσερβοκούτια και κρεμάλες, στο πνεύμα των Χριστουγέννων


Μια ομορφιά το κέντρο τα Χριστούγεννα. Πας στο κέντρο κι ανοίγει η ψυχή σου. Κόσμος πάει κι έρχεται, ψώνια, χαρές, ευτυχίες, αυταπάτες, όλα μαζί. Είναι κι αυτός ο διάκοσμος που τον βλέπεις και σου ‘ρχεται να χεστείς από τη χαρά σου για τις άγιες μέρες. Αυτά τα φώτα, αυτά τα λαμπιόνια, αυτά τα στολίδια, αυτά τα κονσερβοκούτια στα δέντρα, αχ! τα κονσερβοκούτια... Κάποτε είχαν διαφορετική χρήση. Φαντάζομαι, αυτό σκέφτηκαν κάποιοι και αποφάσισαν να συμπληρώσουν το σκηνικό και με κρεμάλες. Δε θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους. Τα κοιτάς μέχρι να στραβωθείς. Γιατί το να ξεστραβωθείς, δεν παίζει.
Ορμάς στα μαγαζιά σα να πρόκειται να κλείσουν σε λίγες μέρες. Μαζί με τα υπόλοιπα που βάλανε λουκέτο. Και μετά πού θα μπαίνεις να χαζέψεις; Έτσι, για το καλό, για να πεις ότι βγήκες στα μαγαζιά και μπήκες σ’ αυτά. Το ότι δεν ψώνισες, είναι άλλο θέμα. Το έθιμο το τήρησες πάντως.
Πάει ο παλιός καλός καιρός. Τότε που οι τράπεζες μοίραζαν εορτοδάνεια και ξεχυνόσουν τέτοιες μέρες στα μαγαζιά και άδειαζες τα ράφια. Τώρα η κάρτα είναι ένα χρόνο απλήρωτη και η αγορά δεν πρόκειται να εγκριθεί. Για να μη σου φύγει η γιορτινή χαρά, ξεχνάς ότι πήρες δάνειο 10.000, ότι πληρώνοντας την ελάχιστη καταβολή, επέστρεψες τις 8.000 κι αυτή τη στιγμή το χρέος έφτασε στις 13.000. Προσπαθείς να ξεχάσεις το κακό που σε βρήκε επειδή κάποτε πίστεψες ότι θα μπορείς να ζεις άνετα με τη βοήθεια της τράπεζας που νοιάζεται για σένα.
Προσπαθείς να τη βγάλεις με ό,τι έχεις. Όλα τα έχασες, αλλά θα παραμείνεις Έλληνας, τουλάχιστον για τις γιορτές. Και θα το κάνεις το ψώνιο σου. Τα ψώνια σου ήθελα να πω. Ναι ρε. Θα ψωνίσεις κι εσύ για τα Χριστούγεννα. Θα βάλεις τα καλά σου και θα πας μπουζούκια πρώτο τραπέζι πίστα -κι άντε να δούμε πώς θα βγάλεις το μήνα- και θα σε δούνε όλοι να γλεντάς. Θα γυρίσεις πρωί στο σπίτι, όπως τον παλιό καλό καιρό, να δει κι η γειτονιά ότι δεν είσαι κακομοίρης. Ψηλά το κεφάλι.
Θα κάνεις τη γύρα σου ανάμεσα στα πλήθη, που κι αυτά άμα κατέβηκαν για να ψωνίσουν θα κάτσω να με χέσεις, θα ξαμολήσεις και το παιδί στην πλατεία να νιώσει χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, θα το πάρει αγκαλιά ο Άι Βασίλης, ιστορική φωτογραφία αυτή, θα θαυμάσεις τα φώτα, τις μουσικές και το στολισμό και θα επιστρέψεις στο επίσης φωτεινό και στολισμένο σπίτι σου. Ναι, ρε. Έχεις ακόμα ρεύμα.
Φωτεινά αστέρια, ελαφάκια, Αϊβασίληδες, δέντρα, στολίδια και χρυσόσκονες, όλα τα έχει αυτό το σπίτι. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα (που κάτι τέτοια άκουγες κάποτε και νόμιζες ότι οι τοκογλύφοι ήταν άνθρωποι που νοιάζονται για την ποιότητα της ζωής σου). Φώτα παντού, γιατί δε θα σε φάνε εσένα τα μαύρα τα σκοτάδια. Θα προχωρήσεις. Δε θα σε μιζεριάσει η κρίση. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζει στο σπίτι σου, στο μπαλκόνι σου και μέσα σου.
Και τη μεγάλη μέρα, μέσα σε πλήρη οικογενειακή κατάνυξη, θα φας μέχρι να σκάσεις, θα πιεις μέχρι να λιώσεις, θα πεις όσα δεν είπες ένα χρόνο τώρα και θα αποχαυνωθείς με το χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Και μόλις τελειώσει το πανηγύρι, θα σηκώσεις στο πατάρι τα φώτα και τα στολίδια, θα πετάξεις το δέντρο στα σκουπίδια (εδώ άλλοι τα καίνε, τα κομμένα είναι πρόβλημα;) θα σκουπίσεις τη χρυσόσκονη και τη λάμψη και θα επιστρέψεις στη γνωστή κατάσταση. Άφραγκος, μίζερος, γκρινιάρης, χωμένος στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στο χέρι.
Θα βγάλεις πολλές φωτογραφίες από αυτά τα Χριστούγεννα, να έχεις να θυμάσαι. Του χρόνου ο μισθός θα μειωθεί, αν δεν έχει γίνει επίδομα ανεργίας, το δώρο θα διακοπεί, οι τιμές των αγαθών θα διπλασιαστούν, η τιμή του πετρελαίου θα τριπλασιαστεί, δέντρο δε θα ξαναγοράσεις, ίσως να μην έχεις και ρεύμα για να ανάψεις τα λαμπιόνια. Και στα συσσίτια, όποιος προλάβει.
Ήδη είναι πολλοί αυτοί που θα κάνουν τέτοια Χριστούγεννα. Είναι πολλοί αυτοί που θα ψάξουν στους κάδους για τα αποφάγια σου. Αν πρόπερσι συναντούσα ένα ρακοσυλλέκτη την ημέρα, πέρυσι έγιναν πέντε, τώρα παρατηρώ ότι ο κάθε κάδος έχει τον ψαχτιρτζή του. Του χρόνου μπορεί να είμαστε ανάμεσα σ’ αυτούς.
Και δεν είμαι εγώ αυτή που έχει αρνητική σκέψη. Είναι όσοι δεν πήρανε χαμπάρι τι γίνεται. Που δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Όσοι πιστεύουν στις λύσεις που θα δώσει η νέα κυβέρνηση. Όσοι περιμένουν τις εκλογές για να ψηφίσουν ξανά τα ίδια.
Φτάνει τόσο. Πάω να πλύνω τ’ άντερα για τη μαγειρίτσα. Γιατί μεσολαβούν κι οι εκλογές και δεν ξέρω τι μας περιμένει. Κι εγώ θέλω να προλάβω να κάνω και Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.