Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Καλύπτουν τα κακουργήματα της MARFIN και του Α. Βγενόπουλου ;

Στις 18 Οκτωβρίου 2010 ο Πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που διερευνούσε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης απέστειλε...

προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ένα πολύ σημαντικό έγγραφο.

Ειδικότερα το έγγραφο αυτό είχε ως θέμα τις ύποπτες διαδρομές του χρήματος από τη MIG και τη Marfin του τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλου και κατά λέξη ανέφερε τα εξής:

«… ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΙΝΥΝΟΣ ΑΠΟ ΜΟΧΛΕΥΣΗ (LEVERAGE) ΣΕ ΜΕΤΟΧΟΔΑΝΕΙΑ

Επίσημα στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η τράπεζα Marfin έκανε εκτεταμένη χρήση «μετοχοδανείων» (δηλαδή δάνεια που δίνονται για αγορά μετοχών με collateral τις ίδιες τις μετοχές), για τη χρηματιστηριακή στήριξη της μετοχής της MIG και των θυγατρικών της, δίνοντας μετοχοδάνεια σε επώνυμους εφοπλιστές και επιχειρηματίες αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες είναι μετοχικά συνδεδεμένες με τον όμιλο MIG:

- Δάνεια ύψους 1,3 δις ευρώ δόθηκαν σε φίλια φυσικά και νομικά πρόσωπα για αγορές μετοχών, εκ των οποίων 0,8 δις ευρώ για να συμμετάσχουν στην πολυδιαφημισμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,2 δις ευρώ της MIG τον Ιούλιο του 2007.

- Δάνεια ύψους 1,8 δις ευρώ δόθηκαν σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις με την MIG για τη στήριξη των μετοχών εταιρειών του Ομίλου MIG ή εταιρειών των μετοχών της MIG.

- Δάνειο ύψους 0,4 δις ευρώ δόθηκε στην Dubai Investment Group, βασικό μέτοχο των εταιρειών MIG και Marfin Popular Bank, του οποίου η είσοδος στη MIG τον Μάιο του 2006 διαφημίστηκε ως η μεγάλη αραβική επένδυση στον τότε ανερχόμενο κολοσσό της MIG. Αποτελεί αντικείμενο ειδικής διερεύνησης κατά πόσον η επένδυση αυτή ήταν εικονική μέσω κεφαλαίων που δάνεισε η ίδια η Τράπεζα Marfin με παραπλάνηση των επενδυτών.

- Αντίστοιχα δάνεια έχει δώσει και ο Κυπριακός Όμιλος Marfin Popular Bank (μητρική εταιρεία της Marfin Egnatia Bank που εδρεύει στην Ελλάδα) κατέχοντας σημαντικό ποσοστό των μετοχών της MIG σε κυκλοφορία ως εξασφαλίσεις.

Τα μετοχοδάνεια αυτά είναι τριπλάσια των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου Marfin, δόθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους δανειζόμενους λόγω των στενών δεσμών μεταξύ της MIG και της Marfin, και η εξόφλησή τους έχει ορισθεί να γίνει εφάπαξ μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια ξεκινώντας από φέτος το 2010, καταβάλλοντας μόνο τόκους στο μεσοδιάστημα.

Με δεδομένο ότι η μετοχή της MIG στο ΧΑΑ, έχει αποτελέσει σχεδόν το 90% της αρχικής τιμής της στην οποία διενεργήθηκε η αύξηση κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2007, τα δάνεια αυτά παρουσιάζουν τεράστια ανοίγματα κάλυψης με αυξημένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της Τράπεζας:

- το δανειακό πλέγμα Marfin-MIG και λοιπών συνδεδεμένων επιχειρήσεων δημιουργεί τεράστια αλληλεξάρτηση και συγκέντρωση κινδύνου, καθώς τα δάνεια αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και τα όρια διασποράς κινδύνου ανά κατηγορία πελάτη και εκδότη εξασφαλίσεων

- η μη δυνατότητα εξόφλησης των δανείων και η αναγκαστική ρευστοποίηση των μετοχών θα δημιουργήσουν πρόβλημα σταθερότητας του χρηματιστηρίου και του τραπεζικού συστήματος σε Ελλάδα και Κύπρο λόγω της διασύνδεσης μεταξύ Τραπεζών στη διατραπεζική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και σήμερα, Τράπεζες ελεγχόμενες από το Ελληνικό Δημόσιο είναι βασικοί χρηματοδότες των Ομίλων MIG και Marfin.

- έκπληξη αποτελεί η παράλειψη της Τράπεζας της Ελλάδος να επισημάνει έγκαιρα το ζήτημα ανεπάρκειας κεφαλαίων της Τράπεζας από το 2007 ήδη λόγω των ενδο-ομιλικών δανειοδοτήσεων, αλλά και την απουσία επαρκών προβλέψεων απομείωσης αξίας στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας Marfin.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Η Μονή Βατοπεδίου έλαβε από τη Marfin δάνεια συνολικού ύψους 157 εκ. ευρώ , εκ των οποίων 115εκ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματιστηριακή στήριξη των μετοχών της MIG και των θυγατρικών της, μέσω των Κυπριακών εταιρειών Rassadel και Madeus του Κύπριου επενδυτικού συμβούλου Άθω Κοιρανίδη. Επίσης ποσό ύψους 30εκ. ευρώ τοποθετήθηκε στη μετοχή του ΟΤΕ κατά το διάστημα που η MIG συγκέντρωνε ποσοστά ελέγχου στον Οργανισμό ενώ πωλήθηκε αμέσως μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 16ηςΣεπτεμβρίου 2009.

Οι δανειακές συμβάσεις της Τράπεζας Marfin με την ΙΜΒ και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Rassadel μέσω της θυγατρικής χρηματιστηριακής εταιρείας της Τράπεζας (Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) ενέχουν σοβαρά θέματα νομιμότητας τα οποία όφειλε να έχει καταδείξει η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις απόκρυψης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και παραποίησης νομιμοποιητικών στοιχείων των Rassadel και Madeus, ενώ σοβαρές υπόνοιες επίσης υπάρχουν για εμπλοκή της Τράπεζας σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έγγραφο του βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη συνοδευόταν από πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο περιλαμβάνονταν συγκλονιστικά ευρήματα για το ρόλο της MIG και της Marfin.

Από τότε έχουν περάσει 13 ολόκληροι μήνες.

Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος, σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν προβεί οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών;

Ή μήπως… το έχουν ξεχάσει σε κάποιο συρτάρι;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-12-2011 από directNEWS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.