Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

...remember remember the 5th of November...


Η Μάσκα των Αγανακτισμένων απανταχού της γης και η αληθινή ιστορία της
Η μάσκα με το «παγωμένο» χαμόγελο που έγινε γνωστή μέσα από την ταινία «V for Vendetta» επιλέχθηκε ως το λάβαρο του κινήματος των Αγανακτισμένων παγκοσμίως.
Τo πρόσωπο πίσω από το προσωπείο, που χρησιμοποιείται σήμερα ως σύμβολο σθεναρής αντίδρασης ενάντια στην οικονομική δυσπραγία, την ανεργία, τη φτώχεια και την απληστία των «μεγάλων», έρχεται από το παρελθόν με μια ενδιαφέρουσα, αληθινή ιστορία.

Στις 5 Νοεμβρίου 1605, ο Guy Fawkes, μέλος μιας ομάδας Άγγλων Καθολικών, βρέθηκε με τους συνεργάτες του στις υπόγειες στοές του Λονδίνου, κάτω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Το μυστικό σχέδιο του Fawkes, που έφερε την ονομασία «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» φιλοδοξούσε να αποτελέσει μια ηχηρή απάντηση στο τυραννικό -όπως ισχυρίζονταν- καθεστώς του βασιλιά James I’. Όμως, το σχέδιο αποκαλύφθηκε στις βρετανικές Αρχές με κάποια ανώνυμη επιστολή. Η βρετανική Αστυνομία περικύκλωσε το Westminster Palace και έπιασε τον Fawkes να φυλά 36 βαρέλια με πυρίτιδα, με την οποία είχε σκοπό να ανατινάξει τη Βουλή των Λόρδων.
Στις 31 Ιανουαρίου 1606, μετά από πολυήμερες ανακρίσεις και βασανιστήρια, ο Fawkes «έσπασε» και τα ομολόγησε όλα, οπότε και απαγχονίστηκε μαζί με τους συνεργούς του, ενώ το πτώμα του διαμελίστηκε προς παραδειγματισμό. Ωστόσο, το πρόσωπό του με το λεπτό μουστάκι διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων χαμογελαστό, συμβολίζοντας την αντίσταση κατά της αυταρχικής εξουσίας…
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.