Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Υφυπουργό Ελλάδας όρισε η Μέρκελ




Η καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θέλει έργα και όχι λόγια.

Το εννοούσε κατά λέξη, και απόδειξη τούτου είναι ότι όρισε έναν υφυπουργό της εντεταλμένο για την προώθηση και παρακολούθηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ε.Ε., τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.
Εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ορίστηκε από την κ. Μέρκελ ο υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης της κ. Μέρκελ με πείρα στη διαχείριση των οικονομικών. Το κέντρο βάρους από την ελληνική πλευρά θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το γερμανικό γενικό προξενείο στην πόλη.

Στη Θεσσαλονίκη συγκλήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η Ελληνογερμανική Συνέλευση με συμμετοχή 200 και πλέον δημάρχων και εκπροσώπων κρατικών και δημοτικών φορέων από τις δύο χώρες.

Η εντολή της καγκελαρίου προς τον υφυπουργό της κ. Φούχτελ είναι να αναζωογονήσει την ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων στόχων. Ως όχημα θα αξιοποιηθούν και οι αδελφοποιήσεις πόλεων, όπως είπε ο Γερμανός υφυπουργός στους βουλευτές της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας, που συναντήθηκαν χθες μαζί του στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψής τους στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερο βάρος από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί στην παροχή τεχνογνωσίας για την απορρόφηση των κονδυλίων από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα στην Ελλάδα προς άμεση υλοποίηση με τα κονδύλια των 16 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να εκταμιευτούν αν υπήρχαν οι συγκεκριμένες μελέτες.

Όπως είπε στους Έλληνες βουλευτές, η Γερμανία με 80 εκατ. πληθυσμό διέθεσε σε αναπτυξιακά προγράμματα 10 δισ. για να αντιμετωπίσει την κρίση του 2008, ενώ η Ελλάδα με 11 εκατ. έχει στη διάθεσή της 16 δισ., με τα οποία μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Το ενδιαφέρον εστιάζει σε προγράμματα υποδομών, επεξεργασίας λυμάτων και σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Νέα πνοή σχεδιάζεται να δοθεί στον θεσμό της αδελφοποίησης πόλεων που δεν θα μείνει στην ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών, αλλά θα πλαισιωθεί με συνεργασία σε πρακτικό επίπεδο για την υλοποίηση των προγραμμάτων υποδομών. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 30 αδελφοποιήσεις πόλεων της Γερμανίας και της Ελλάδας, ενώ μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας υφίστανται 2.000, γεγονός που δείχνει και τα περιθώρια ανάπτυξης του θεσμού.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και προγράμματα ερευνητικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, ενισχύεται με 2 εκατ. επιπροσθέτως η κρατική επιχορήγηση των ερευνητικών ιδρυμάτων των κομμάτων (όπως το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ του CDU και Φρίντριχ Έμπερτ του SPD) προκειμένου να επιστρέψουν με ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Ο στόχος είναι να προκύψουν και μέσα από τα ιδρύματα αυτά προτάσεις για συγκεκριμένα προγράμματα.

Αύξηση των ορίων συγχρηματοδότησης για έργα περιφερειακής ανάπτυξης

Την προσωρινή αύξηση των ορίων συγχρηματοδότησης έως και κατά 95% για έργα περιφερειακής ανάπτυξης σε έξι κράτη-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αύξηση αυτή αφορά τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. μέσω μηχανισμών στήριξης, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία.

Η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Danuta Hubner (ΕΛΚ, Πολωνία), δήλωσε πριν από την ψηφοφορία: «Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης αυτής, είμαι ευτυχής που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα γιατί οι εθνικές και περιφερειακές οικονομίες που βρίσκονται υπό πίεση χρειάζονται την ανάπτυξη. Η μείωση του βάρους για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και η προώθηση των επενδύσεων μέσω της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στη βελτίωση της παραγωγικότητας».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργος Σταυρακάκης, δήλωσε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για αύξηση της συγχρηματοδότησης από την πλευρά της Ε.Ε. στο ΕΣΠΑ. Αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, μέσω της άμεσης παροχής ρευστότητας, θα διευκολύνει τα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες που πλήττονται από την κρίση να ξεμπλοκάρουν την υλοποίηση ζωτικών έργων και να επιταχύνουν έτσι την έξοδό τους από την κρίση. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η σημερινή απόφαση ισοδυναμεί με μια βαθιά ανάσα για την οικονομία μέσω της εξοικονόμησης σε εθνικούς πόρους και τις αυξημένες πληρωμές από την πλευρά της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Σταυρακάκη, με την υλοποίηση της πρότασης, προβλέπεται ότι θα εισρεύσει στην Ελλάδα μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων επιπλέον ποσό 880 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για το 2012. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε το Ε.Κ., τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από την Ε.Ε. θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν προσωρινή αύξηση κατά ποσό αντίστοιχο δέκα εκατοστιαίων μονάδων άνω του σημερινού ποσοστού συγχρηματοδότησης σε «αιτιολογημένες» περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, η απαιτούμενη εθνική συμμετοχή θα μειωθεί αναλόγως.

Τα επιλεγμένα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν διαθέσιμους πόρους για να πληρώσουν το μερίδιό τους στο κόστος του έργου, τεκμηριώνοντας έτσι την ανάγκη να εφαρμοστεί η αύξηση των ορίων συγχρηματοδότησης. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συγκεντρώσουν τα κεφάλαια για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η αύξηση του ορίου συγχρηματοδότησης θα περιοριστεί μόνο για την περίοδο όπου τα εν λόγω κράτη-μέλη λαμβάνουν ενίσχυση από την Ε.Ε., στο πλαίσιο είτε του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) είτε του μηχανισμού στήριξης των ισοζυγίων πληρωμών (BoP). Η αύξηση των ορίων θα έχει επίσης αναδρομική ισχύ, ενώ θα εφαρμοστεί έως το τέλος του 2012 και υπό την επιφύλαξη της περιόδου προγραμματισμού 2014 - 2020.

Το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι ένα έκτακτο προσωρινό μέτρο, το οποίο λήγει το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Τα κράτη-μέλη αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 12 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τροποποίηση του κανονισμού που θα υπογραφεί στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.